Inostrana iskustva

On nam prenosi svoja iskustva sa juga ove države. Iskonski zaljubljenik u vojno naoružanje i takmičarsku opremu, Nikola je za „Kalibar” pojasnio kako se tretira ova tematika na tamošnjem tlu: – Evropska unija je znatno doprinela harmonizaciji zakonodavstva njenih država članica, ali još uvek mnoga zakonska rešenja imaju lokalni karakter pojedinih zemalja. Iako je Francuska dugo imala jako liberalno zakonodavstvo po pitanju posedovanja oružja (zbog vojničke istorije i tradicije), evropski zakonodavni okvir i nedavni teroristički napadi su odredili trenutno stanje u ovoj oblasti. Statistički gledano, Francuska je u gornjem vrhu evropske lestvice po količini oružja među stanovništvom, a ubedljivo na vrhu su Švajcarska i Finska. Upravo su ove drzave pravi primeri kako pravilna edukacija i izbegavanje tabuizacije vatrenog oružja ima jako dobre efekte u obrazovanju populacije. Na taj način se eliminiše mogućnost zloupotrebe vatrenog oružja, jer je broj krivičnih dela izvršen ovim sredstvima praktično zanemarljiv u gore pomenutim zemljama.


U samoj Francuskoj, dugi period ekonomskog uspona sa zakonodavstvom koje je postajalo sve striktnije, dovelo je do pada količine oružja u privatnim rukama. Nedavni turbulentni period karakterisan islamističkim napadima doveo je do obnovljenog interesovanja Francuza za svoju staru ljubav – vatreno oružje. Ovaj fenomen je primetan po činjenicama da su klubovi i strelista saturaisani, a cene vatrenog oružja znatno porasle. Intresantno je i značajno povećanje ženske populacije među strelcima. Francuska streljačka federacija (Federation Francaise de Tir-FFTir) je povećala broj članova sa 219.970 u 2017. godini, na 223.900 u ovoj. FFTir nije jedina organizacija koja okuplja ljubitelje oružja, pa je interesantan podatak kako je Nacionalno lovačko udruženje (Federation Nationale de Chasseurs) u 2015. godini imalo oko 1.1 million članova. U razna druga udruženja, poput Federation Francaise de Ball Trap (Udruženje strelaca na glinene golubove), Federation Francaise de Tir a l’Arc (Udruženje strelaca lukom i strelom), Federation Francaise d’Escrim (Udruzenje mačevalaca) učlanjeno je jos mnogo Francuza. Interesantna je činjenica da je su ljubitellji samostrela obavezni da budu clanovi FFTir, jer se ova naprava smatra opasnijom od luka i strele.
Kako u Francuskoj doći legalno u posed vatrenog oružja? Članstvo u lovačkoj ili organizaciji strelaca glinenih golubova daje mogućnost nabavke samo određene vrste oružja (karabini ili lovačke puške glatkih cevi), dok članstvo u FFTir omogućava posedovanje svih „civilnih” vrsta kratkih i dugih cevi. Treba naglasiti da je vatreno oružje u Francuskoj podeljeno u 4 kategorije: A, B, C i D. Prva grupa ima dve podgrupe A1 i A2. Kategorija A1 obuhvata ručno oružje koje može da ispali više od 21 metaka bez dopune. Takodje u ovu grupu spada poluautomatsko oružje koje se oslanja na rame sa šaržerom od 30 metaka, pa je civilima omogućeno posedovanje ovog oružja uz posebno odobrenje državnih ograna. Podgrupa A2 obuhvata vojno oružje i civilima nije dozvoljen pristup ovim alatkama. Srpskom čitaocu će najzanimljivije biti kategorije B i C, jer je to oružje najzastupljenije kod naših strelaca. Kategorija B zahteva odobrenje za posedovanje od organa vlasti i u nju spada ručno oružje za sportsku ili odbrambenu svrhu. Pored pištolja i revolvera, zanimljivo je da se u ovu kategoriju svrstavaju i pojedina oružja koja prave električne impulse (tejzeri) ili određeni generatori aerosola kao sto su lakrimogeni. Za nabavku ovog tipa oružja je potrebna dozvola državnih organa, a dužina njenog trajanja je 5 godina. Po isteku ovog vremena, dozvola se obnavlja ili ne, u zavisnosti da li je vlasnik ispunio određene uslove tokom prethodnog perioda. Kategorija C obuhvata sve ono što bi se najlakše opisalo kao puška: oružja koja se oslanjaju na rame, glatke ili žljebljene cevi, bez obzira da li su poluautomatske ili repetirke. Kalibar mora biti manji od 20mm, a kapacitet šaržera je limitiran na 10 metaka. Po poslednjoj modifikaciji zakona, puške pumparice ne smeju imati magacine kapaciteta više od 5 patrona i cev mora biti duža od 60, a cela puška najmanje 80cm sa obaveznim fiksnim kundakom. Zanimljivo je da za kategoriju C vatrenog oružja nije potrebna nikakva dozvola, već se posed oružja ove kategorije samo deklariše u policiji (najčešće to radi oružar kod kojeg je kupljeno oruzje), ali su ipak potrebni određeni uslovi. U oružje kategorije D spada ne samo vatreno, već i razne vrste alatki koje se nalaze u slobodnoj prodaji: noževi, mačevi, neke vrste aerosola, pendreci, vazdušno oružje, kao i vatreno oružje koje datira pre 1900. godine.


Kako se dolazi u posed oružja kategorije B ili C? Prvi i osnovni uslov je biti član Francuskog saveza strelaca, a učlanjenje se može uraditi u bilo kom klubu. Cena licence je 72 eura plus kotizacija koju određuje klub. Visina kotizacije zavisi od infrastrukture i usluga koju klub pruža i ide od 50 eura pa naviše. Najčešće je cena učlanjenja (licenca plus klupska kotizacija) između 170 i 250 eura. Za prvo učlanjenje je potreban medicinski certifikat, dve fotografije, fotokopija lične karte, popunjen zahtev i novčana uplata. Za mlađe od 18 godina je potrebna i roditeljska autorizacija. Prilikom obnove licence je neophodna samo novčana uplata. Dobijanje licence (kao i obnova koja je obavezna svake godine i radi se u septembru) traje oko 2-3 sedmice. Sa istom licencom strelac moze biti član više klubova jer oni često pružaju različite tipove usluga i imaju različite tipove poligona za gađanje. Po prvom dobijanju licence moguce je samo rukovanje vazdušnim oružjem u klubu. Ako strelac hoće da pređe na vatreno oružje – onda procedura ima svoj nastavak. Prvi deo te procedure je ponovni lekarski pregled i ovaj put lekar ne daje sertifikat na posebnom dokumentu, nego se potpisuje i stavlja svoj pečat direktno na licencu Francuskog saveza strelaca. Lekarski pregled se obavlja kod vaseg izabranog, kućnog lekara i on vam kontroliše opšte zdravstveno stanje. Najčešće se lekar i pacijent poznaju godinama, ako ne i decenijama, jer se kućni lekar menja samo kada on ode u penziju ili se vi preselite. Pregled košta 25 eura u prvom momentu, ali je posle 70% refundirano od strane države, a ostatak od vašeg ličnog osiguranja ako ga imate. Sam pregled nije previše striktan, tako da čak i strelci sa određenim hendikepima nisu lišeni omiljenog sporta. Primera radi, bio sam u prilici da vidim strelca u invalidskoj stolici.
Kada je lekar izdao dozvolu na licenci FFTir, strelac stiče pravo na oružje kategorije C i onda je moguće otići u oružarnicu (ili privatno) i kupiti onoliko oružja i municije kategorije C koliko vam dopuštaju vaše materijalne mogućnost. Po kupovini vaš oružar će samo javiti policiji da ste vi u posedu tog oružja. Dve do tri nedelje kasnije dobijate pismo od policije koja vas obaveštava kako su primili k znanju da vi posedujete određenu vrstu vatrenog oružja kategorije C (čitaj: pušku). Takođe, tim pismom vas podsećaju na uslove držanja kod kuće. Zanimljivo da nije predviđeno posedovanje sefa, već je jedini uslov da oružje ne moze biti neposredno upotrebljivo, što u praksi znači ili rasklapanje ili stavljanje zaštitne bravice, kao i sklanjanje municije da ne bude u neposrednom dohvatu. Količina municije za oružje kategorije C nije limitirana i korisnik je jedino u obavezi da svake godine obnavlja licencu. U slucaju neobnavljanja licence, državni organi obavezuju strelca da proda svoje oružje. Zanimljiv je odnos francuske države prema oružju strelaca koji su prestali da se bave sportom ili su preminuli. Oružje jeste i uvek ostaje privatno vlasništvo, pa ga država ne može oduzimati, kao što se desava u Srbiji. Ali, ako strelac više ne ispunjava uslove za posedovanje oružja, zakonski je obavezan da ga proda, pa se često dešava da se mogu kupiti odlični primerci polovnog oružja po niskim cenama od strelaca koji su završili karijeru ili njihovih udovica.

Pošto nas je interesovalo koji modeli su najtraženiji među francuskim ljubiteljima, Arsić je analizirao ponudu oružja i municije :
– U ovoj kategoriji vlada pravo šarenilo raznog oružja, pošto tu spadaju i lovačke puške, stare vojne repetirke iz ranijih svetskih ratova, pumparice i novije poluautomatske puške. Interesantno je da francuski strelci često, pored jedne puške većeg kalibra, imaju i po neki primerak malokalibarskog oružja. Upravo je MK oružje i najzastupljenije na francuskim strelištima, što je lako objašnjivo zbog niske nabavne cene novih, a još niže polovnih primeraka. Po zastupljenosti, ubedljivo prednjače razni primerci Česke Zbrojovke. Takođe, cena municije .22 LR je jako pristupačna. Americki proizvođac CCI se pokazao kao jako dobar u ovom kalibru i pakovanje od 500 metaka se moze pazariti za 46 eura.
Od nekadašnjih vojničkih pušaka, pored velike raznovrsnosti, četiri puške se cesto vidjaju na francuskim strelištima. Ubedljivo najčesći model je Mauzer 98K i razne kopije, uključujući i naš M48. Ovo oružje je bez premca najpopularnije na strelištima koje je sam posećivao, a cena je varijabilna u zavisnosti od stanja. U oružarnicama cene se kreću od 400 do 550 eura, mada najskuplji primerci teško nalaze kupca zbog ogromne ponude. Za 500 eura, uz malo strpljenja može da se nađe izvanredan primerak, iako je do pre par godina cena bila bar 100-150 eura niža. Sledeća mesta po zastupljenosti dele Mosin-Nagan, švajcarski Šmit-Rubin i engleski Li-Enfild. Šmit-Rubin je oko 350-450, Mosin od 400 do 500, dok su snajperske verzije skuplje i SMLE se može pazariti za 600-700 eura. Mora se naglasiti da su alatke tipa Dragunov i naš ekvivalent Zastava M76 jako cenjene kod francuskih strelaca sa cenama koje prelaze 1.500 eura. Od novijih modela, repetirke američkog proizvođača Remington u kalibru .308 su takođe dobro zastupljene.
Strelci koji sami pune svoju municiju dolaze iz redova onih koji jako mnogo pucaju i mogu da sebi priušte aparaturu koja košta i po par hiljada eura. Nezavisno od ovoga, proizvođač koji je ubedljivo najzastupljeniji u francuskim streljanama u domenu puščane municije je Prvi Partizan iz Užica. Cena municije je takođe raznolika i jedino ona kalibra 7,62x54R se moze pazariti po ceni ispod jednog eura po komadu, dok su svi ostali kalibri skuplji. Na primer, 8×57 IS (7,92 mm) u Francuskoj košta 1 euro/komad, a drugi kalibri još i više. Interesantan je i podatak da je potraznja za municijom proizvedenom u Užicu bila tolika, da je u proleće 2017. godine došlo do nestašice od nekoliko nedelja!
Procedura za nabavku oružja kategorije C je jako prosta, kratkotrajna i ne previše skupa za Francuske uslove, jer traje u proseku 25 dana od popunjavanja zahteva za učlanjenje u FFTir uz trošak do 250-300 eura. To uopšte nije slučaj za kategoriju B (ručno oružje), jer posle licence sledi polaganje pismenog ispita iz sigurnosnih mera koje se koriste tokom rukovanja vatrenim oružjem, te osnovnih tehničkih i balističkih znanja. Po uspešno položenom ispitu dobija se „carnet du tir” (streljačka knjižica), dokument sa slikom vlasnika. Pretendent ili vlasnik oružja kategorije B mora obavezno 3 puta godišnje da ima izlazak na strelište obavljen u kontrolisanim uslovima („tir de controle”) i ti izlasci se beleže u „carnet du tir”. Cena kontrolne paljbe je 2-3 eura (ne ukljucujuci municiju) i tom prilikom se ispali oko 25 metaka. Dozvola za B kategoriju oružja je validna 5 godina i jedan od uslova za njen gubitak je odsustvo sa kontrola. Sledeći korak je misljenje kluba da li kandidat treba da dobije tu vrstu dozvole. Zanimljivo je, a i logično, kako klubovi izbegavaju da daju saglasnost strelcima tokom prve godine članstva. Dosije koji se predaje policiji, pored pomenute saglasnosti kluba, sadrži fotokopiju lične karte, fotokopiju „carnet du tir”, izvod iz matične knjge rođenih (ne stariji od 3 meseca), lekarski pregled, dokaz o posedovanju sefa, kao i sam zahtev gde je precizirano sta hocete da kupite. Strelac u Francuskoj može imati maksimalno 12 vatrenih oružja kategorije B u posedu, a u slučaju da proda neko oružje time oslobađa svoje pravo na novo i na staru dozvolu može kupiti novi primerak. U Francuskoj se ne plaćaju nikakve takse, kao sto ne postoje ni porezi na bilo koju kategoriju vatrenog oružja. Zanimljiva je činjenica da je za oružje B kategorije municija limitirana na 2000 komada po cevi godišnje, kao i da vlasnik u posedu ne sme odjednom da ima više od 1000 metaka po oružju.


Po pitanju ručnog oružja, nacija je podeljena u dve grupe: pristalice češkog proizvođaca ČZ i Austrijskog Gloka. Cene novih modela ovih proizvođaca su: ČZ PO7 520-540 eura, ČZ 75 oko 650, ČZ 85 oko 750, Shadow 1 je 1000, a Shadow 2 oko 1300 eura. Austrijski proizvođač Glock svoje proizvode prodaje po sledećim cenama: Glock 17 oko 620, Glock 19 oko 650, a model 21 u kalibru .45ACP se prodaje za 770 eura. Francuski strelci preferiraju kalibar 9x19mm, pa za ovaj kalibar ima ogroman izbor municije, mada su dva proizvođača najzastupljenija – američki CCI Blaser Brass i češki Sellier&Bellot. Cena municije varira u zavisnosti od kupljene količine. Najveci popusti se dobijaju u slučaju kupovine kolicine od 1000 metaka, pa je tada cena kod oba proizvođača oko 220-230 eura za taj paket. Sledeći kalibar po zastupljenosti je čuvena .45-ica. Najpopularniji model u ovom kalibru je mitski M1911, cena novih primeraka se kreće od 1300 evropskih novanica pa naviše.
Francuski strelci su veliki obožavaoci revolvera. Stariji čitaoci se verovatno prisećaju filmova s Žan-Pol Belmondom u ulogama policajca, gde on koristi mitski revolver Manurhin MR73. Francuska policija je do nedavno bila opremljena modelom MR88 ovog domaćeg proizvođača (Chapuis-Manurhin), a trenutno službeni model je pištolj Sig-Sauer SP2022. Revolver MR73 nikada nije usao u službenu upotrebu jer je bio previše skup u proizvodnji i zato je razvijen MR88 na osnovu modela Ruger GP100. Sudbina modela 73 je bila da postane mitska spravica, jer se ispostavila kao odlično takmičarsko oružje sa konfiguracijom cevi od 6 inča. U skladu sa reputacijom ide i cena koja se krece oko 1000 eura za polovnu alatku. Modeli sa cevi od 4 inca su neznatno jeftiniji. Sa druge strane, rashodovanih policijskih modela MR88 ima u ogromnim količinama i odlični primerci se mogu naći za oko 200 eura. Pored domacih revolvera, francuski strelci su i ljubitelji svih modela američkog proizvodjaca Smith&Wesson. Ubedljivo su najzastupljeniji primerci konfiguracije od 4 ili 6 inča i to modeli 19 i 28. Čest je i model 60 od 4 inča, jer je i to bilo službeno oružje. Cene polovnih modela 19 i 28 se kreću oko 400 eura za odlično očuvan primerak, dok se rashodovani model 60 u dobrom stanju može pazariti za 250. Francuzi preferiraju kalibar .38 Special i cena te municije kod Sellier&Bellot se kreće oko 340 eura/1000 komada.
Prosečan francuski ljubitelj ima više vrsta vatrenog oružja u svom vlasništvu. Vrlo je malo strelaca koji su se zadržali samo na jednom primerku vatrenog oružja, a upoznao sam i rekordera, kolekcionara i aktivnog takmičara, sa oko 30 repetirki tipa Mauzer iz celoga sveta u svom posedu.

M. Milanović
Foto N. Arsić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još