Hrabra poslovna odluka

Najveću sajamsku manifestaciju u regionu centralne Srbije, od 28. do 31. maja organizovalo je preduzeće „Meteor Still“ iz Kragujevca, u saradnji sa Lovačkim savezom centralne Srbije i Šumadija sajmom, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca…

U vreme ekonomske krize i nepovoljnog ambijenta za velike poslovne akcije, teško je pronaći ljude koji su spremni da bez ikakvih kalkulacija, vođeni isključivo emocijama, hrabro uđu u velike i zahtevne projekte. Na sreću srpskih lovaca, poznati kragujevački trgovac i vlasnik velike firme „Meteor Still“, Dragan Dimovski, odlučio je da se upusti u organizaciju sedmog Međunarodnog sajma lova, ribolova i nautike – „Kraguj M“. Popularni Dime, nije štedeo vreme i novac, zasukao je rukave sa svojim vrednim saradnicima i u hali „Šumadija sajma“ upriličio pravu prodajnu izložbu odličnih lovačkih pušaka, opreme, municije i svih drugih sitnica koje su preko potrebne za dugotrajan boravak u prirodi.

Kvalitetna ponuda

Kako i dolikuje srpskom domaćinu, Dime nas je sačekao u velikom stilu. Njegov štand je kao i uvek pun kao oko, što bi naš narod rekao, ima svega – „od igle do lokomotive“. U vitrinama smo videli sjajnu paletu finih italijanskih „Sabatti“ pušaka glatkih i ožlebljenih cevi. Prvi čovek „Meteor Stilla“, imao je strpljenja da nam pokaže „Sabattijeve“ dvokuglare, koje su nam posebno zapale za oko. Prvo Model Classic 92 EA MON, u kalibru 9,3x74R. Ova prelepa lovačka puška ima jedan obarač i ejektore, cevi su joj duge 600 mm i teška je samo 3,25 kg. Za one koji vole bok dvokuglare kod „Meteora“ u ponudi su modeli: Sabatti Express 230 MON i Express 345. Obe puške imaju po jedan obarač, cevi duge 600 mm i težinu 3,0 kg. U „Meteoru“ se mogu pazariti i „Zastavine“, ruske, i drugi modeli evropskih proizvođača dostupnih u Srbiji.
Ono na šta su posebno ponosni u „Meteoru“ je garderoba „Hilman“. Zanimljive su vodootporne jakne, modeli Highlander i Norther. U pitanju je 3D kamuflažna jakna, koja je teška samo 350 g, za niske temperature, a postoji i mogućnost da se montiraju unutra

Teška artiljerija u "Snajperu": svaki lovac naći će se u velikom iskušenju kada vidi ponudu velike firme iz Beograda: Tikka, Remington, Benelli...
Teška artiljerija u „Snajperu“: svaki lovac naći će se u velikom iskušenju kada vidi ponudu velike firme iz Beograda: Tikka, Remington, Benelli…

šnji grejači na baterije. Za lov po jakom vetru „Hilman“ ima vetrootpornu jaknu, male mase i neverovatne efikasnosti zaštite. Tu je nezaobilazna obuća visoke klase „Eagle“, kao i još mnogo toga kvalitetnog…
Preko puta, „Meteora“, bio je još jedan srpski gigant – Beogradski „Snajper“. Moćna firma je kao i uvek zauzimala veliki izložbeni prostor ispunjen oružjem, municijom i opremom. Milan Vuković, znalački i strpljivo pobrojao nam je šta sve može da se nađe, u ovoj zaista kvalitetnoj prodavnici. – Lovačke puške, standardna ponuda ruskih proizvođača „IŽ Baikal“, „Češka Zbrojovka“, „Benelli“, „Remington“. Potom pravi ovogodišnji hit naše ponude, pištolje čuvene švajcarske kompanije „Sig Sauer“, u kalibrima 9 mm Para, pa do .45 ACP. Imamo veliki spektar karabinske i pištoljske municije „Norma“ i „Lapua“. „Snajper“ je u Srbiji poznat i kao neprikosnoveni vladar na tržištu noževa, a široka lepeza svetskih firmi kao što su „Cold Steel“, „Boker“, „Linder“ i „Kershaw“, samo utemeljuje ovu tvrdnju. Naravno, u „Snajperu“ za pristojan novac veoma kvalitetno možete da se obučete i obujete.

Za svakog ponešto

Na štandu firme „Super Tane“, zatekli smo našeg dobrog i uvek raspoloženog prijatelja Stanka Žilića. Pohvalio nam se novitetima, italijanskim puškama Marochi 612, legendarne valment konstrukcije, dvokuglare i kombinovane. Cena im je od 155.000 do 315.000 dinara. Moćne i vrhunskog kvaliteta. Novi dvogledi „Steiner“ najnovije generacije, sa ugrađenim daljinomerom, takođe su glavni poslovni adut novosadske firme. Veliko interesovanje po rečima Žilića, vlada i za optičkim nišanima Burris Balistic III, koji imaju unutrašnji kompjuter za automatsko podešavanje svetleće tačke u zavisnosti od daljine. Firma „Super Tane“, dobila je status uvoznika za Srbiju poznatih švajcarskih ulja za oružje „Brunox“. Njihov sprej za čišćenje i podmazivanje i lub-cor za trogodišnju zaštitu oružja su vrhunska ulja, koja nazivaju uljni pucanj, a maksimalno štite oružje od korozije. „Brunox“ ulja ne sadrže kiseline i amonijak. „Super Tane“ nudi noževe „Marttiini“ i opremu „Le Chamoa“, kao i popularnu sačmarsku municiju Tornado M90 i Fiochi.

"Zastavina" neprevaziđena klasika lovačkih karabina: tu je i graver, ako želite da ulepšate svoje oružje
„Zastavina“ neprevaziđena klasika lovačkih karabina: tu je i graver, ako želite da ulepšate svoje oružje

Leskovačka „Canona“ za kragujevački sajam prikazala je bogatu ponudu. Trgovac Aleksandar Ivanović, dočekao nas je rečima da imaju novitet: puške Fabarm XLR 5 (148.000 dinara), Elos Field (146.000) i Elnos (163.000), a tu su i novi pištolji HS, u svim kalibrima. Po rečima Ivanovića i dalje su veoma traženi poluautomati Benelli Vinci (12/76) i Super Vinci (12/89), kao i karabini klasa E Benelli Argo. „Canona“ u svojoj standardnoj ponudi ima puške „Merkel“, „Haenel“, „Franchi“ i „Fabarm“. Ova uspešna firma sa juga Srbije, poznata je i po fantastičnoj ponudi vazdušnih pušaka „Gamo“, a uz široku paletu municije, moći ćete da birate garderobu i obuću italijanskih i španskih proizvođača.

Beogradski "Balkan Hunter" uvek je u centru pažnje srpskih lovaca, jer po povoljnim cenama nudi odlično oružje
Beogradski „Balkan Hunter“ uvek je u centru pažnje srpskih lovaca, jer po povoljnim cenama nudi odlično oružje

Srpski oružarski div „Zastava oružje“ imao je veliki prodajno-izložbeni štand, a po tradiciji, tu je bio iskusni graver, koji je izlazio u susret svakom ko je želeo da ulepša oružje. Pitali smo Miloša Popovića, dizajnera šta to potencijalni kupci mogu da pazare na njihovom štandu? – Lovačke karabine M70, M85, M707, M808, M70 Lux, M70 SS, a tu su i lovačke puške M80 Bock u kalibru 12/70, M75 hamerles u kalibrima 12, 16, 16/70, M91 kalibra 12/76 Magnum. Potom pištolji CZ 99, CZ 999, CZ 999 Compact, u svim kalibrima, vazdušne i malokalibarske puške i poluautomatski karabini. Tu su još i razni dodaci i oprema, kao što su nosači optičkog nišana, čokovi za lovačku pušku, a posebno su zanimljivi drveno postolje za trofejni nož M84, kao i uvek atraktivna maketa mini topa kalibra 6 mm.

Promocija noviteta…

Zoran Petronijević ispred čuvene i ugledne austrijske kompanije „Swarovski Optik“, ljubiteljima lova prezentovao je dvogled El Range, unapređeni stari model sa ugrađenim daljinomerom. Pored ovog kvalitetnog proizvoda, „Swarovski Optik“ nudi još jedan hit novitet STR 80HD teleskop, koji je imao svoju premijeru na beogradskom i nirberškom sajmu.

Beogradski "Balkan Hunter" uvek je u centru pažnje srpskih lovaca, jer po povoljnim cenama nudi odlično oružje
Beogradski „Balkan Hunter“ uvek je u centru pažnje srpskih lovaca, jer po povoljnim cenama nudi odlično oružje

Firma „Fox“ iz Gornjeg Milanovca, pojavila se sa odličnom i širokom lepezom robe za lovce, ribolovce i ljubitelje boravka u prirodi. Aleksandar Tulović, nam je krajnje ljubazno pobrojao šta sve nude, od lovačkog oružja: „Zastavu“, „Baikal“, „Gamo“, „Zbrojovku“, „Yildiz Sauer“, „Browning“, „Berettu“, „Dianu“, a tu je i široka lepeza municije. U „Foxu“ su se pobrinuli da nabave kvalitetne dvoglede: „Swarovski“, „Bushnel“, „Norconia“, „Leupold“ i „Zeiss“. Kada je garderoba u pitanju, nude kompletan „Alpha“ program, potom „Percusion“, „Deer Hunter“, „Aigle“, „Wolf“, kao i ceo asortiman „Hilman“ kolekcije. Ono što je kod „Foxa“ posebno interesantno jeste asortiman proizvoda iz njihovog zanatskog programa. To su filcani čepovi za čišćenje oružja u svim kalibrima za olučene i neolučene cevi, stočići za lov, tronošci za sedenje od kuvane bukovine sa goveđom kožom kao sedalo (visine od 60 do 80 cm), drvene podloge za trofeje divljači i prelepe čaše i flaše ručno oslikane sa motivima iz lova.

Osećaj za biznis

Gde god da se pojavi, beogradski „Balkan Hunter“ kao magnet privlači lovce. Kao po navici na njihovom štandu uvek je gužva, jer prodaju italijanske, španske i belgijske polovne puške. Nikola Ivković, vlasnik ove prestoničke prodavnice, objasnio je vrlo jasno zašto uživaju ugled među srpskim lovcima.

Leskovačka "Canona" za kragujevački sajam izložila je bogatu ponudu lovačkog oružja, opreme i garderobe
Leskovačka „Canona“ za kragujevački sajam izložila je bogatu ponudu lovačkog oružja, opreme i garderobe

– Rukovodili smo se vrlo jednostavnom poslovnom politikom, a to je da svakom omogućimo, bez obzira na „dubinu džepa“, da dođe do kvalitetnog lovačkog oružja. Mislim da smo u tome i uspeli, pa smo zato prepoznatljivi po velikom izboru polovnog lovačkog oružja iz uvoza, uglavnom italijanskih proizvođača „Luiggi Franchi“, „Beretta“, „Castelani“ i to po cenama od 90, pa do 1.000 evra. Od municije, u stalnoj ponudi imamo lovačke i sportske patrone RC, B&P, „Nobel Sport“, „Krušik“, „Belom“ i karabinsku municiju „Prvi partizan“. Generalni smo distributer oružja španskog proizvođača karabina „Bergara“, optičkih nišana i dvogleda „Hawke“, pribora za bruniranje, održavanje i čišćenje oružja i kundaka američkog proizvođača „Birchwood Casey“, kao i prateće opreme za lov nemačke firme „Farm-land“. Novo u ponudi su sjajni britanski dvogledi „Endurance“.

Na sajmu „Kraguj M“, premijerno je predstavljena poznata kvalitetna ruska „Dedal Optika“. Ekskluzivni distributeri noćnih optika, termalnih kamera i laserskih iluminatora sa potpisom ove kompanije, poručuju da će uskoro biti dostupna i srpskim korisnicima. Za više informacija, www.dedalnocnaoptika.rs.

Unikati Miroslava Grošina

Miroslav Grošin, čuveni srpski nožar iz Melenaca, uprkos velikom bolom koji ga je zadesio zbog gubitka supruge, uspeo je da smogne snage i pojavi se u Kragujevcu. Izložio je dvadesetak ručno rađenih i graviranih noževa. Kako nam je rekao, još uvek ne može da se posveti potpuno poslu, ali da polako vraća duhovnu snagu i da će nas pozvati čim bude imao neke novitete…

Britanske vojne uniforme

Na štandu „M. Military Original Clothing d.o.o.“ mogla je da se kupi, po krajnje povoljnim cenama, originalna vojna oprema Britanske vojske. Pored uvek atraktivnih modela kao što su jakne, pantalone i čizme britanskih specijalnih snaga SAS, ova firma iz Beograda (www.mmoc.rs) nudi i opremu drugih evropskih armija. Kod njih možete pronaći bukvalno sve, od najsitnijeg detalja na uniformi, pa do celog pešadijskog kompleta u nekoliko maskirnih dezena.

I. ŽALAC

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još