Klasika iz Amerike

Čak i u najsurovijim uslovima, preklopni noževi jedna su od alatki koja je skoro obavezna za nošenje. Ne mislim na velike preklopne noževe opremljene bravama (čija je namena da u urbanim uslovima omoguće lakše nošenje i predstavljaju zamenu za fiksne noževe, koji se u gradu uglavnom ne nose), već na preklopne noževe bez brava, čija je osnovna uloga da vam ponude niz alata za lakše obavljanje svakodnevnih poslova. Najčešći predstavnici ove grupe su švajcarski vojni noževi, koji su prosto prepravili ceo svet, i proizvode se u količinama koje dostižu 100.000 komada dnevno. Švajcarski vojni noževi poznati su po tome što obično imaju jedno ili dva sečiva, i gomilu specijalizovanih alatkica, za obavljanje niza poslova.
Međutim, kod nas je malo poznato da su u se u isto vreme, kada su razvijeni švajcarski vojni noževi, u svetu pojavili i noževi sličnog, ali i suštinski različitog koncepta.
Reč je o klasičnim američkim preklopnim noževima, razvijenim iz potrebe da se ljudima koji borave u prirodi ponudi alatka, koja će omogućiti pravilan izbor sečiva za obavljanje niza radnji. Razlika između njih i švajcarskih noževa je što na američkim, osim sečiva najčešće nema nijedne druge alatke, ali je izbor sečiva daleko veći. Svako od njih ima određenu namenu, koju obavlja brže i lakše nego univerzalno sečivo na švajcarskim noževima. Pored toga, na američkim klasičnim preklopnim noževima, mnogo pažnje posvećeno je izgledu nego na švajcarcima, korišćenjem najrazličitijih materijala drški, i visoko poliranih delova (što i samo posmatranje ovakvih noževa čini pravim uživanjem). Na našem testu našla su se dva noža, pravi predstavnici ove kategorije. Fabrike koje ih prave, „Case“ i „Queen“, sinonimi su za klasični preklopni nož, podjednako kao što su „Victorinox“ ili „Wenger“, sinonimi za švajcarske vojne noževe.
Case Sttockman u najvećoj varijanti je nož namenjen rančerima, i ima tri sečiva. Prvo: clip point, univerzalne namene, sa polukružnim klipom koji omogućava tanji i oštriji vrh sečiva. Drugo: sheepsfot sečivo ili sečivo oblika ovčije noge, srednje veličine, ima potpuno ravan rez, sa gornjom stranom koja se u luku nadole sastaje sa rezom, omogućava vrlo precizno rezanje bez oštećenja materijala vrhom sečiva. Treće sečivo je najmanje: sa kratkim, ravnim klipom koji ojačava vrh, omogućava jednostavno bušenje otvora u materijalu, i prosecanje uskih rupa. Sam nož dug je 10 cm, tanak, tako da može sasvim lepo da se nosi u džepu farmerki, za šta je i predviđen. „Case“ svoja sečiva pravi od dva različita čelika: CV ili chrome-vanadium (niskolegirani ugljenični čelik, iako se po nazivu ne bi tako reklo), skoro je jednak carbon V čeliku koji koristi „Cold Steel“ i nerđajući čelik, na noževima namenjenim kolekcionarima (koji u svojim kolekcijama imaju stotine noževa i ne mogu da posvete dovoljnu pažnju svakom od njih). „Case“ sve radne modele pravi u CV rđajućoj verziji, koja bolje drži oštrinu. Drške kod „Case“ noževa moguće je dobiti u oko 40 verzija, a model koji smo testirali opremljen je drškama od amber stag bone materijala (kost iz kravlje vilice). Izuzetno je kompaktna i čvrsta, njena površina obrađena je da pruži siguran oslonac u radu, i ofarbana da izgledom podseća na jelenski rog. „Case“ je generalno sinonim za radne noževe pristupačne svima, što cena stockmana od nekih 40 dolara samo potvrđuje. Obratite pažnju: za sumu koja je za samo 30% veća od cene masovno proizvedenog švajcarca približne veličine, dobijate nož koji je napravljen na tradicionalnan način, ručno sklopljen, sa prirodnim materijalom na drški umesto livene plastike.


Queen large folding hunter ili veliki preklopni lovački nož, znatno je veći od prethodnika, iako to i ne izgleda tako, na osnovu dimenzija. Drška je dugačka celih 13 cm, ali generalno sve dimenzije su veće, jer radi se o daleko robusnijem nožu, namenjenom lovcima koji u prirodi provode mnogo vremana. Ovaj nož ima dva sečiva, oba se otvaraju sa prednje strane drške, lepog, ergonomskog oblika. Jedno sečivo je masivni clip point, sa polukružnim klipom, dužine 10 cm, kao na srednjem lovačkom nožu. Drugo je, kod nas retko viđanog, nagore zakrivljenog oblika, sa velikim trbuhom na kraju sečiva, koji olakšava skidanje kože sa divljači. Celo sečivo namenjeno je nizu zadataka, vezanih za uređivanje mesa i divljači. Ova kombinacija sečiva dozvoljava korisniku da uz sekiru, koja završava grube poslove – od sečenja drveta do lomljenja velikih kostiju – u potpunosti sa džepnim nožem sredi i najveću divljač, na koju naiđe. „Queen“ je firma za koju se smatra da pravi najkvalitetnije preklopne noževe ovog tipa i Large folding hunter nije izuzetak. Finiš je na izuzetno visokom nivou, svi delovi su veoma precizno uklopljeni i prilagođeni jedni drugima, tako da nijedan spoj ne zapinje za odeću. Materijal drške takođe je goveđa kost, ali obrađena sa toliko pažnje, da većina posmatrača ne veruje da nije reč o visokokvalitetnom rogu. „Queen“ za svoje preklopne noževe koristi samo visokvalitetne čelike, koje obrađuje kvalitetnom termičkom obradom sa krio postupkom, pa ovaj model ima sečiva od D2 alatnog čelika, koji izuzetno drži oštrinu i veoma sporo se tupi. Posle izlaska iz fabrike, ovaj nož prošao je tretman promene geometrije sečiva, koje je sada konveksno izbrušeno, što povećava oštrinu i držanje reza. Ovakav tretman moguće je izvesti samo ručno, bez automatskih mašina.
Ovoga puta za test smo imali sasvim dovoljno vremena. Sastojao se iz svakodnevne upotrebe noževa tokom više meseci, upravo za zadatke kojima su namenjeni. Case Stockman je dugogodišnji partner autora teksta tokom boravka u prirodi, i svoju upotrebljivost stalno je dokazivao (u suprotnom ne bi bio obavezni deo opreme). Sečiva na njemu takođe su dobila konveksno brušenje oštrice, jer je daleko superiornije u odnosu na ostale načine brušenja, za sve poslove. Zbog veličine, ovaj nož nije namenjen regularnoj pripremi hrane, iako u prirodi sasvim lepo može da posluži i za to. Međutim, zaista briljira kada je potrebno od drveta napraviti alatku, očistiti ribu sa velikim sečivom ili završiti bilo koji sitni posao. S obzirom da je mali, uvek je tu kada zatreba, što je važna prednost, a veliki broj sečiva osigurava da će jedno od njih zaista biti oštro u svakoj situaciji. Ovaj nož korišćen je i kao alatka za obradu kože, prilikom šivenja futrola, gde je sa lakoćom držao oštrinu.
„Queenov“ preklopni lovački nož testiran je kao potpuna zamena za fiksni, što on i jeste. Tokom pet meseci korišćen je za svakodnevne teške i fine poslove: od pravljenja struški za vatru, pripreme hrane u kuhinji (zadatak koji je znatno olakšan tankim sečivom za obradu mesa), čišćenja ribe, sečenja konopca, kartona, linoleuma… Što su svakodnevni zadaci, koji se postavljaju pred ovakav nož. Sečivo od D2 pokazalo se odlično, u rangu sečiva od skupih alatnih čelika. Cena „queena“ od 65 dolara uopšte nije preterana, jer radi se o nožu od najskupljih, visokokvalitetnih tradicionalnih materijala (radom podseća na tradicionalne revolvere, kod kojih nema nikakvog šuma i grebanja, prilikom rada akcije).
R.K.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još