Brno ZKK 602

Lov na afričku „veliku petorku“ iziskuje ogromne troškove. Za odstrel jednog lava, vlasnika će veoma lako promeniti 20.000 američkih dolara. A za jednog „običnog“ slona, koji nije obeležen za odstel kao „crop raired“ (napadač useva) od strane PAC (Problem Animal Control) odeljenja Nacionalnog parka, to će bez problema „učiniti“ i 40.000 dolara. Smešno u celoj priči je da većina PH – profesionalnih lovaca, na ovaj način ne postaje nimalo bogatija. U stvari, postoji samo mali broj vodiča, koji koriste ekskluzivne dvocevke ili repetirke engleskih kuća, kao što su „Westley Richards“, „Army & Navy & Co“. i slične.
Preovlađuju standardne „devedesetosmice“ i njihovi derivati, od kojih prednjači Brno ZKK 602 ili njegov naslednik CZ 550 Magnum. Jer, Mausser 98 i danas predstavlja najbolji sistem sa kojim se upoređuju sva ostala rešenja. Dugački nepokretni izvlakač, blokada udarne igle i pouzdanost i dalje predstavljaju najbolji izbor.
Posle Prvog svetskog rata države kao Belgija i Čehoslovačka, dobile su mašine, rezervne delove i obuku za proizvodnju oružja, od strane jake nemačke industrije, koja je drastično unazađena Versajskim ugovorom. Od 1924, Česi u pogonima „Zbrojovka“ u Brnu, proizvode kratke puške po sistemu M98 sa oznakom Vz24 (Vzor – model), i uspešno ih izvoze u Kinu, Brazil i Peru. Oko 1937. ovi pogoni počeli su i proizvodnju civilnih lovačkih pušaka, na osnovu vojnog modela. Posle Drugog svetskog rata proizvodnju je nastavila „Češka Zbrojovka“ (skraćeno CZ), a 1947. nastala je ZG-47, po mnogim stručnjacima najbolja, ikad napravljena verzija na bazi sistema 98. Obustavljena je sredinom 60-ih i nastavljena u obliku serije ZKK 600.


Sve „šeststotice“ poseduju montažne baze, slične Double Square Bridge (dvostrukom kvadratnom mostu), ispred i iza otvora za čaure na sanduku, sa integralno obrađenim prizmatičnim šinama širine 19,5 mm, za montažu optičkih nišana. Sladokusce je uvek privlačilo rešenje zadnjeg nišana na manjim modelima (ZKK 600 do kalibra .30-06 i ZKK 601 od .223 do .308), gde je zadnja šina posedovala integralnu preklopnu nišansku ploču sa diopterskim otvorom. Zašto je to, veoma zgodno rešenje izostalo na modelu ZKK 602, ostaće nejasno. Na „magnumima“ je, kao standardno rešenje, ponuđen fiksni zadnji nišan sa dve ekspresne, preklopne ploče. Isprva podeljene od 100 do 300, a kasnije ispravljene na 50 do 100 metara, što, u kombinaciji sa malom, mesinganom zrnastom mušicom, nikako nije ono što bi lovac poželeo kao nišan, ako bi se sreo sa razbesnelim afričkim bivolom, na maloj razdaljini. Ipak, CZ je zadržao dugi izvlakač po Mauzerovom receptu, ali uz odustajanje od blokade udarne igle. Pribeglo se bočno postavljenoj polužnoj kočnici, koja onesposobljuje obarač i zatvarač, i koja pored svega, još funkcioniše u pravcu suprotnom svakoj (lovačkoj i praktičnoj), logici.
Početkom 70-ih, stotine ZKK 602 u „magnum“ kalibrima, kupila je Tanzanija za potrebe lovočuvarskih službi, za kontrolisani odstrel slonova i obračun sa lovokradicama, od kojih su mnoge još i danas u upotrebi. Sve više profesionalnih lovaca i vodiča, tokom godina upoznavalo se sa ovim tipom puške, i naučili su da je cene zbog njene pouzdanosti, kapaciteta od pet metaka, ali i – izuzetno prihvatljive cene.
Ipak, ZKK 602 nije savršena. Standardno okidanje veoma je sirovo, sa puno „škrgutanja“, trenja, primetnim klimanjem na početku i zahteva doradu. Takva intervencija brzo će da „proguta“ 50 evra. Naravno, ceo okidački mehanizam može da se zameni nekim od brojnih modela koji se nude na tržištu, kao što je „Timnijev“, za koji morate da odvojite oko 100 evra, plus ugradnja.
Sledeći problem javlja se u kalibru .458 Win.Mag, gde municija sa zrnom sa delimičnom košuljicom, neprestano ima problema sa hranjenjem metka, tj njegovim uvođenjem u ležište. Problem je u tome što je čaura kalibra .458 suviše kratka za veliki sanduk Brna, naročito ako se i ovako univerzalna namena puške, korišćnjem laganih zrna od 350 grejna, želi proširiti i na naš domaći progon. Municija se prilikom trzaja ljulja u ogromnom bunaru magacina, i tako nastaju uslovi za zastoj. Preporučuju se prerada okvira, i intervencija i poliranje uvodne rampe, koje, obavezno, treba prepustiti stručnjaku.
Naravno, moguće je .458 Win.Mag. preraditi u .458 Lott (već u ponudi firme „CZ USA“), što rešava ne samo probleme oko pouzdanosti hranjenja, već i druge probleme, koji su vezani za sam karakter kalibra .458 Win.Mag. Za ovakvu preradu, mora se oprezno obraditi ležište sanduka u kundaku, i osigurati posebnim merama, jer može doći do njegovog pucanja.


Za puške u kalibru .375 H&H Magnum vezana je druga pojava. Ležište metka je delimično toliko predimenzionirano, da čaure iz kojih su ispaljena zrna izgledaju kao da potiču od nekog Weatherbyja ili „wildcat“ kalibra, kao što je Ackley. Da bi sve bilo još luđe, merenja su ustanovila da su sve dimenzije i odstojanje čela zatvarača korektni. Prave opasnosti nema, samo što strelac može da se oprosti od samopunjenja, jer ovako proširene čaure nemoguće je vratiti u originalni oblik.
Normalni kundak, moguće je zameniti kundakom izrađenim po meri. Jer, standardni lakirani kundak, nikako ne prija, leti oznojenim šakama. Ipak, uobičajena obrada uljem, sa cenom od 250-300 evra daleko je jeftinije i češće rešenje. Prilikom prerade kundaka u kalibru .416 Rigby, trebalo bi pomeriti i prednju gajku za remenik na cev, uz pomoć otvorenog 3/4 prstena. Ovakva intervencija od nekih 100 evra preduprediće mnogo veće troškove lečenja povrede šake, koje su više nego izgledni kao posledica snažnog trzaja. Mala mesingana zrnasta mušica, ne pruža kontrastom dovoljno bogatu nišansku sliku, za postizanje sigurnog pogotka u opasnim situacijama. Ovde se preporučuje velika, ili bela i crvena svetleća mušica. Svakako da posle ugradnje nišan treba još i upucati, što podrazumeva turpijanje i naknadno bruniranje delova zadnjeg nišana.
Dugme kočnice koje se kreće u pogrešnom smeru na starim „šestodvojkama“ razlog je za nervozu strelca, ali samo u početku. Jednom naviknuti strelci, nemaju nikakvih problema. Ipak, najbolje se pokazala ugradnja horizontalne kočnice sa tri položaja, koja blokira i udarnu iglu. Nudi se na tržištu za 250 evra, uključujući i ugradnju.
Ko ne može da izdrži snažni trzaj karabina za krupnu divljač, treba da izabere za jedan broj manji kalibar, ili da se „časti“ ugradnjom vazdušne kočnice kompenzatorom (koja se koristi isključivo uz zaštitu slušnih organa), ili da ugradi „kick stop“ u kundak. Najbolji rezultati ostvaruju se korišćenjem optičkih nišana, koji se postavljaju pomoću kip (Warne ili EAW) ili švenk montaža, firmi „Recknagel“, „EAW“ ili „MAK“.
Prirodno su ZKK 602 i 550 Magnum sistemi, predodređeni za preradu u prvoklasne repetirke, po narudžbi. Iako dosta sirove napuštaju fabriku, čak se ni engleski aristokratski puškari, kao „John Rigby & Co“, ne stide da od njih izrađuju svoje repetirke. U SAD firma „Brownells“ nudi CZ sisteme u tri različite dužine (.30-06 / .375 / .416) po cenama od 450 do 575 dolara. „CZ USA“ prepoznala je ovaj potencijal, pa svoj 550 Magnum nudi u sopstvenom „Custom shopu“, u varijantama .404 Jeffery, .450 Rigby, .458 Lott i .505 Gigs. Generalno, nijedno drugo oružje ne nudi, za tako malu količinu novca, toliko upotrebljivu osnovu za pravi „magnum“ sistem, sa visokim kapacitetom okvira i integralnim, montažnim šinama. A šta ćete od toga da napravite, zavisi isključivo od vašeg ukusa i novčanika.
I. NEŠOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još