Lov u Namibiji (I)

Afrički kontinent je pravi raj za lovce iz celog sveta i mesto na kome mogu da se oprobaju lovačke veštine. Iz Namibije ćete doneti samo nezaboravne doživljaje i vrhunske trofeje

Namibija se nalazi u južnom delu Afrike, na obali Atlantskog okeana i obuhvata površinu od 825.418 km2. U ekonomsko-političkom pogledu, Namibija je jedna od najstabilnijih država na afričkom kontinentu, pa je samim tim, sigurna za inostrane lovce-turiste. Tokom boravka u ovoj prelepoj zemlji, svaki posetilac ima priliku da upozna “crni kontinent”, koji je prekriven velom tajni i predstavlja riznicu avanturističkog blaga. Namibija nije poznata samo po kontrastima klime i reljefa, svojim nacionalnim parkovima, pustinjama Namib i Kalahari, interesantnim gradovima sa kolonijalnom arhitekturom, kulturnoj raznolikosti, nego i po bogatstvu flore i faune. Sve to je uslovilo da Namibija postane veoma poželjna i privlačna lovna destinacija i pravi raj za lovce iz celog sveta. Takođe, činjenica je da ne postoji lovac, koji svoju veštinu ne želi da oproba u Africi, iz koje može da donese samo nezaboravne doživljaje i vrhunske trofeje.

Jednostavna procedura

Posle višemesečnih priprema, naša grupa od šest članova, vođena lovačkom strašću i željom, obrela se na tlu afričkog kontinenta. Posle dugog i napornog puta avionom, preko Frankfurta i Johanesburga, sleteli smo u Vindhuk, glavni grad Namibije, gde nas je na aerodromu čekao vlasnik lovišta Reks Brandt sa jednim od svojih pomoćnika. Nakon procedure i formalnosti oko unosa lovačkog oružja, koja je u ovoj afričkoj zemlji jednostavna, od aerodroma smo džipovima nastavili do krajnjeg odredišta – kampa udaljenog oko 430 km. Vožnja je trajala pet sati, bila je naporna i zanimljiva, s obzirom da smo uspevali da vidimo po neku divljač, bradavičaste svinje, springboke i orikse.

 

Prelepi afrički predeo
Prelepi afrički predeo

Lovna sezona u Namibiji traje od početka februara do kraja novembra, dok u lovištu “Rexes hunting safaris” počinje prvog aprila i traje do kraja novembra. Tokom boravka u Namibiji, na farmi porodice Brandt, lovci su smešteni daleko od civilizacije i gradova – u kampu, čiju infrastrukturu pored glavnog objekta sa salom za ručavanje i barom, čine četiri udobna dvokrevetna bungalova sa strujom, toplom vodom i sefom za novac i dragocenosti. Sve je u tipičnom lovačkom ambijentu, sa brojnim trofejima afričke divljači. Dva kilometra od kampa, nalaze se pomoćni objekti i prostorije za obradu i skladištenje mesa odstreljene divljači. Kada je u pitanju ishrana, tri bogata obroka, koja se temelje na evropskim standardima i nezaobilaznim afričkim specijalitetima, predstavljaju osnovu na kojima domaćin nastoji da impresionira lovce-turiste. Konzumiranje specijaliteta od mesa odstreljene divljači je nezaobilazno, dok poseban doživljaj posle celodnevnog lova, predstavljaju sedenja i prepričavanje lovačkih doživljaja pored vatre u večernjim satima.

Obavezno probno gađanje

Lovište je ograđenog tipa i obuhvata površinu od oko 18.000 ha. Udaljeno je 107 km od Outja, malog grada, koji se nalazi 320 km severozapadno od namibijske prestonice Vindhuka. Karakterišu ga bogatstvo i raznovrsnost divljači, kao i raznoliki tereni – od prostranih ravnica i tipične savane, do brdskih terena sa srednjim i visokim bušom. U lovištu postoji nekoliko uređenih pojilišta za divljač, u koje se voda crpi sa dubina preko 100 m. Lovište raspolaže brojnom i stabilnom populacijom oriksa, elanda, kudua, crnog i plavog gnua, zebre, bradavičaste svinje, red hartebista, impale i springboka. Takođe, u lovištu se nalazi i manja populacija žirafa, koje predstavljaju njegovu dragocenost. Od izuzetnog je značaja što se lovište, jednim delom, naslanja na Nacionalni park “Etoša”, tako da lovci imaju mogućnost da love i pojedine vrste divljači, koje nisu dostupne na samoj farmi, odnosno lovištu. To se, pre svega, odnosi na lavove, leoparde i hijene, koji iskopaju rupu ispod žičane ograde i tako uđu u lovište. Imajući u vidu da ovi nezvani i neželjeni gosti prave ogromne štete na fondovima lovne divljači, vlasnik lovišta prijavljuje njihov upad nadležnoj službi u Nacionalnom parku “Etoša” i automatski dobija dozvolu za odstrel. Napomenimo, da “Rexes hunting safaris” na godišnjem nivou dobija određeni broj dozvola za lov navedenih vrsta divljači, naročito lava i leoparda i s obzirom da je u pitanju manji broj, lovovi se rezervišu unapred. “Rexes hunting safaris” je članica Asocijacije profesionalnih lovaca Namibije (Namibia Proffesional Hunting Association – NAPHA). NAPHA dodeljuje zlatne, srebrne i bronzane medalje za trofeje odstreljene divljači, što lovcima omogućuje da se kvalifikuju u knjigu rekorda SCI (The Safari Club International).

 

Sa{a Nenadovi} sa vodi~em Menierom posle uspe{nog lova na plavog gnua - odstrel izvr{en karabinom ’’Blaser’’ R93 u kalibru 300 WSM, sa optikom Swarovski 6-24x50 i municijom Norma sa zrnom te`ine 11,7 grama
Sa{a Nenadovi} sa vodi~em Menierom posle uspe{nog lova na plavog gnua – odstrel izvr{en karabinom ’’Blaser’’ R93 u kalibru 300 WSM, sa optikom Swarovski 6-24×50 i municijom Norma sa zrnom te`ine 11,7 grama

Svakog dana, u dogovoru sa vlasnikom lovišta određuju se grupe lovaca, koje će loviti u određenom delu lovišta, od čega zavisi i koja vrsta divljači se lovi. Prvog dana, pre polaska u lov, vlasnik lovišta i profesionalni vodič insistraju na probnom gađanju u metu, kako bi se proverila ispravnost i preciznost oružja, kao i mogućnosti svakog pojedinca. U zavisnosti od želje lovca, lov može da se izvodi tzv. piršom ili obilaskom lovišta otvorenim terenskim vozilima. Vlasnik lovišta poseduje nekoliko otvorenih terenskih vozila, koja se koriste zbog velike površine lovišta, a koja se napuštaju tek kada se uoči željena divljač. Tada lovac i njegov stručni pratilac peške prilaze divljači na optimalnu razdaljinu, sa koje je moguć odstrel. Međutim, često se dešava da se divljač prati vozilom, a u pojedinim slučajevima, naročito ako je u pitanju grlo izuzetne trofejne vrednosti koje ne treba propustiti, profesionalni vodič dozvoljava da se puca i iz vozila. Takođe, za starije lovce i one sa malo lošijom kondicijom, pripremljene su udobne čeke u blizini pojilišta za divljač. Organizacija lova i kompletna usluga su na zavidnom nivou, s obzirom da je sve podređeno vrhunskom lovu. Velika pažnja se posvećuje i bezbednosti svih učesnika lova, a domaćini se trude da lovcu obezbede maksimalni ugođaj. U lovištu se velika pažnja posvećuje planskom gazdovanju populacijama divljači i isključivo se love primerci koji su dostigli punu gazdinsku starost. Profesionalni vodiči nikada ne dozvoljavaju odstrel divljači van ove kategorije, o čemu svedoče i fotografije.

Tvrda divljač

Lovi se tokom celog dana, izuzev u periodu od 13 do 15 časova, kada se pravi pauza za ručak. Sam lov je naporan, s obzirom da afrička divljač ima izuzetno razvijena čula vida, sluha i njuha. Imajući u vidu da je afrička divljač “tvrda”, lovcima je neophodan karabin sa kvalitetnim optičkim nišanom, jačeg kalibra, sa težim zrnima tvrde konstrukcije. Prosečna razdaljina sa koje se puca je oko 150 m, izuzev u delovima lovišta sa oskudnom vegetacijom, gde je divljači veoma teško prići, pa su razdaljine za pucanje oko 250 metara. Na divljač se puca isključivo kad stoji poprečno i u plećku, po mogućnosti malo niže, odnosno u predelu srca i vitalnih organa. U slučaju lošeg pogotka, ranjena divljač odlazi daleko, pa je potraga duga, naporna i neizvesna, a veoma često i bez rezultata.

Sr|an Koji} i Sa{a Nenadovi} posle uspe{nog lova na bradavi~aste svinje
Sr|an Koji} i Sa{a Nenadovi} posle uspe{nog lova na bradavi~aste svinje

Kada su u pitanju krupne vrste divljači, pogoci u predelu vrata i plećke, divljač su obarali skoro na mesta nastrela, o čemu svedoči i odstrel izuzetno krupnog mužjaka elanda, težine 856 kg, izuzetne trofejne vrednosti. Koristeći karabin Blaser R93, u kalibru 7 mm Rem. Mag. sa optikom Zeiss Victory 2,5-10×50 i municiju Norma sa zrnom težine 11 g, na udaljenosti od 130 m, Srđan Kojić je preciznim hicem u koren vrata, odstrelio ovaj izuzetan primerak. Takođe, bilo je i slučajeva, da i pored dobrog pogotka, ranjena divljač ode i po nekoliko stotina metara (npr. oriks i zebra). S obzirom da svaka ranjena i nepronađena divljač predstavlja veliki gubitak, kako za lovca, tako i za vlasnika lovišta, naš domaćin ima dva izuzetno obučena i iskusna lovačka psa-krvoslednika, koji su bili na visini zadatka.

 

Buš u smiraj dana
Buš u smiraj dana

Bogatstvo i raznolikost prirode, bogat fond divljači, uzbudljiv i izuzetno uspešan lov, profesionalizam licenciranih vodiča, koji su se pokazali kao izuzetni poznavaoci terena i divljači na njemu, kao i gostoprimstvo domaćina, učinili su naš boravak u Namibiji izuzetno prijatnim i nezaboravnim.

Unosan posao

Interesantan je podatak, da upravljanje jednim ovakvim lovištem predstavlja unosan posao, s obzirom da vlasnici lovišta ostvaruju znatne prihode. Lovci-turisti plaćaju smeštaj i hranu, celokupnu organizaciju lova, svaku odstreljenu, ranjenu i nepronađenu divljač. Trofeji odstreljene divljači pripadaju lovcima, a meso vlasniku lovišta. Imajući u vidu da je meso izvanrednog kvaliteta i ukusa, vlasnici ga lako prodaju. Takođe, ukoliko lovci ne žele da zadrže trofeje odstreljenje divljači, vlasnici lovišta ih zadržavaju za sebe i prodaju dalje.

Dani vrući, noći hladne

Namibija ima tipičnu polupustinjsku klimu, što znači da su bez obzira na godišnje doba, dani topli a noći hladne. Tokom našeg boravka u ovoj predivnoj zemlji, tepmeratura je oscilirala – noću se spuštala na 5ºC, a tokom dana je iznosila oko 25ºC. Klima je izuzetno suva, relativna vlažnost vazduha je mala, tako da nema opasnosti od malarije. Zbog izuzetno suvog vazduha i jakog sunca, čak i u zimskom periodu, neophodna je upotreba zaštitnih krema za lice i usta i kapi za oči.

tekst i slike: Milan OSTOJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još