Boris Subašić

Odbrana od pasa lutalica

Sve su učestaliji napadi napuštenih pasa lutalica po gradovima, ali šta ako se sa njima suočite u šumi ili polju .
Posle boravka u kući tokom zime uželeli smo se šetnje i zelenila. Planine, okolna brda i staze zdravlja u okviru banjskih centara, preplavljuju izletnici, planinari, ljubitelji prirode, ali i životinje u potrazi za hranom.
Divlje životinje, po pravilu, izbegavaju čoveka i napadaju samo ako se osećaju ugroženo, a najopasnije su ženke dok čuvaju mlade. U prirodi treba biti glasan da bi vas životinje čule i na vreme se uklonile. To važi i za gmizavce koji osećaju vibracije teških cipela i štapa koji lupa po kamenu.
Najopasnije životinje koje možete sresti na planinarenju su podivljali psi, koje su vlasnici odbacili ili su ih ostavili da čuvaju vikendice, ali van dvorišta i bez hrane. Takve jedinke, koje prežive test divljine, postaju opasni predatori.
Oni se, za razliku od pravih zveri, ne plaše čoveka, već ga napadaju. Love u čoporima i žrtvu okružuju zbunjujući je, čekajući priliku za skok na vrat s leđa ili obaranje ujedanjem za noge.
Odbranu treba usmeriti prema vođi čopora, jer će njegovo povlačenje obeshrabriti i ostale. Pri susretu s nekim predatorom ne smete da bežite, budući da je brži od vas.
Najbolje je da podignete ruke i vičete jer ćete zaustaviti većinu opasnih životinja. Još je sigurnije da pri sebi uvek imate štap, jake petarde (životinje se plaše praska) i biber-sprej. To je najbolja priručna zaštita, u slučaju podivljalih pasa i – jedina.

Boris Subašić
foto: printskrin, „Beli pas“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još