Pravi kamperski nož

Camp Machete 10” iz “Kershawa” je masivan nož od opružnog čelika koji po formi najviše podseća na drevnu iberijsku falkatu. Za sečivo ove mase i dimenzija (dugo 254 mm – 10 inča, a debelo 5,1 mm), krčenje rastinja za postavljanje šatora, priprema drveta za potpalu vatre, komadanje krupnog ulova ili “obezglavljivanje zombija” ne predstavlja problem.


Nekako upada u kategoriju između noža i mačete, a težište pomereno unaperd sa duboko zakrivljenom oštricom čini ga izuzetno efikasnim za sečenje u zamahu i udarcu. Pun usadnik se pruža sve do kraja drške od tvrde plastike pokrivene tankim slojem čekirane gume. Odlično oblikovana drška je verovatno najbolja na testu. Pritom ima dva otvora za provlačenje kanapa na samom kraju, ali i u sredini zone korena sečiva. To dopušta da se provlačenjem kanapa nož dodatno osigura tokom rada ili da se u slučaju potrebe učvrsti za neki predmet, npr. improvizuje alatka kojom ćete isećI nešto na visini izvan vašeg dohvata.

Za neke poslove, Kershaw traži društvo manjeg noža
Za neke poslove, Kershaw traži društvo manjeg noža

Materijal sečiva je alatni čelik sa umerenim sadržajem ugljenika što ne rezultira ekstremnom tvrdoćom, ali daje mehaničku otpornost i dovoljno dobro držanje oštrice na relativno debelom, masivnom sečivu, istovremeno olakšava ponovno oštrenje priručnim sredstvima. Cela alatka (duga 406 mm i mase 521 g), deluje pouzdano i solidno uklopljena, sa dobro rešenom, čvrstom futrolom od polimera. Na dnu futrole je otvor koji sprečava zadržavanje tečnosti, a osim kačenja na pojas postoji još nekoliko opcija za nošenje.

Veoma udobna drška
Veoma udobna drška

Nož u futroli osigurava poprečna traka koja se zakopčava drikerom. Problem sa ovako oblikovanom alatkom je dvostruko zakrivljena oštrica, kod koje je teško iskoristiti deo bližI ruhohvatu. Naravno, moguće je, ali tražI dodatni trud, a preciznost nije na nivou ravnih sečiva. Pritom, veličina je tolika da za zaista udoban boravak morate imati još jedan manji nož za preciznije radove.

Za precizan rez Kershawom potreban je vešt korisnik
Za precizan rez Kershawom potreban je vešt korisnik

Držanje oštrine je prilično dobro, iako bi polimerska zaštita sečiva (kada već postoji), mogla da bude mehanički otpornija. Još jednom bih pohvalio dršku koja odlično upija energiju udarca pri snažnom zamahivanju u drvo i čini rad znatno prijatnijim. Kod nas može da se kupi u lovačkim radnjama po ceni oko 100 evra.

Tekst i slike: Dragan Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još