Japanski noževi Kanetsune

Na pominjanje japanskog noža, kod većine ljudi prva asocijacija je famozni tanto sa prepoznatljivim vrhom, rukohvatom pokrivenim upletenom svilom i ovalnim branikom. Međutim i izvan sveta borbenih noževa, postoje kvalitetna i upotrebljiva sečiva. Izvanredni majstori, vekovima već izrađuju ih za populaciju koja ih svakodnevno koristi. Ni u zemljama gde ljubitelji noževa imaju mnogo širi izbor, nije ih lako pronaći. Jednostavno, razmaženo tržište traži egzotiku. Zahtevi koji se postavljaju pred radne i lovačke noževe isti su od Grenlanda do juga Afrike i od Kine do Kanade… Logično, za slične potrebe koriste se i – slični alati. Noževi jednostavne i skladne forme, umerene veličine, ravnog sečiva i udobne drške, sa praktičnom futrolom – prisutni su na celoj planeti.

Sazanami Mod[1]. 214.jpg
Porodična firma osnovana 1948, kao deo „Kitasho“ korporacije, ostala je verna tradiciji izrade sečiva dugoj 800 godina. Centar proizvodnje je još uvek u prefekturi Gifu, u centralnom Japanu. Grad Seki, u podnožju istoimenog masiva, za Japan je isto što i Solingen za Nemačku. Visok sadržaj gvožđa u rečnom pesku, odvajkada je privlačio najbolje metalurge i kovače oklopa i mačeva. Postoji više porodičnih muzeja – livnica i kovačnica, koji svakodnevno izrađuju sečiva tradicionalnim metodama. Tu još uvek može da se dobije legendarni tomahagane čelik, od koga su kovani najbolji samurajski mačevi, a cene su astronomske.
Kompanija „Hitachi“ je između ostalog i gigant metalurške industrije. Pored visokotehnoloških materijala (poput nerđajućeg čelika ATS-34), u fabrikama „Yasuki Hagane“ (prefektura Shimana) prave i nekoliko vrsta karbonskih čelika, namenjenih alatnoj industriji i proizvodnji noževa. „Kanetsune“ najčešće koristi njihov tzv. prečišćeni beli čelik – shirogami, sa visokim sadržajem ugljenika, koji se kali na tvrdoći od 60-61 HRc i poboljšani plavi čelik – aogami, sa dodatkom hroma zbog bolje otpornosti na koroziju i nešto veće tvrdoće. Materijali su ime dobili po boji hartije u koju su upakovani za transport. Po osobinama, smatraju se boljim od na Zapadu rasprostranjenog, ugljeničnog čelika 1095. Većina Japanaca radije bira nož od aogami čelika, nego uobičajene nerđajuće čelike, čak i kada se radi o kuhinjskim noževima. Poslovično uredni i disciplinovani, smatraju da je redovno održavanje noža, prihvatljiva cena za bolje držanje oštrice i povoljnije mehaničke osobine.
Svi noževi su izrađeni od damaskus čelika sa 15 slojeva materijala, što lako može da se uoči na izbrušenim stranama sečiva. Svaki nož je sa konveksno profilisanom oštricom, što je moguće postići samo ručnim oštrenjem. Ovakav rez je veoma efikasan lako se održava na terenu. Čak i kada je delimično zatupljen, zahteva manje snage za rad od uobičajenog industrijskog brušenja. Ovi noževi po obliku podsećaju na poznate i rasprostranjene lovačke modele, koji mogu da se kupe u bilo kojoj radnji sa lovačkom opremom, ali tu prestaje svaka sličnost. Najuočljivija razlika je kod futrole. Umesto kože, Kanetsune noževi dolaze u drvenim futrolama, neobičnog i dopadljivog izgleda. Urađene su poput drvenih kanija tzv. zutsu ili zaya za samurajski mač. Na nekim modelima su ojačane okovima od bakra, a na opasač se kače uz pomoć kožnog viska, što je rešenje najčešće viđeno na bajonetima. Vekovno iskustvo japanskih kovača, donelo je saznanje da je sečivo od visokougljeničnog čelika manje podložno koroziji, ukoliko se čuva u kanijama od drveta. Najcenjenija je bela magnolija, ali su i ostale vrste drveta dobar izbor.

Akatsuki Mod. 240 (Jutro) ima clip-point sečivo dugo 125 mm, sa zasečenim vrhom od shirogami čelika i dršku i kanije izrađene od hrastovog drveta. Univerzalna veličina i jednostrani štitnik za prste, čine ga dobrim izborom za skoro svaku namenu

Shun Mod. 226, 227 i 228 (japanski: Sezona) radi se u tri veličine, sa sečivom od aogami čelika dužine 70, 90 i 115 mm. Po obliku, najbliži su nordijskim noževima, sa ravnim leđima, izraženom krivinom pri vrhu i bez branika za prste. Umesto balčaka, na dršku od magnolije kod baze sečiva je navučen prsten od kovanog gvožđa. Rukohvat je dovoljno veliki i udoban, načinjen od jednog komada drveta, za usadnik sečiva je učvršćen poprečnim nitnama od mesinga. Jednostavno i pouzdano rešenje. Predstavlja idealnog saputnika za šetnju kroz šumu, lov ili planinarenje.

Shun model sa futrolom

Akatsuki Mod. 240 (Jutro) ima clip-point sečivo dugo 125 mm, sa zasečenim vrhom od shirogami čelika i dršku i kanije izrađene od hrastovog drveta. Univerzalna veličina i jednostrani štitnik za prste, čine ga dobrim izborom za skoro svaku namenu.
Sazanami Mod. 265 je po obliku vrlo sličan prethodnom modelu, ali je njegovo sečivo od aogami čelika dugo 120 mm nešto šire i što je najvažnije, ravno brušeno celom visinom! Jedna od retkih zamerki lovačkoj liniji Kanetsune noževa su tragovi kovanja na stranicama sečiva. Insistiranje na rustičnom izgledu noža povlači sa sobom problem grubih, neravnih stranica, što otežava presecanje materijala (npr. mesa) i komplikuje zaštitu od korozije. Kod Sazanamija toga nema. (Zbog toga i lepe hrastovine za dršku i kanije, on je i favorit autora teksta).

Sabaki Mod. 245 je jedini model koji umesto drvene ima futrolu od jednog komada kože. Sečivo od Shirogami čelika je dugo 120 mm sa visoko izvijenim vrhom, pogodnim za dranje divljači. Brušenje je na samo 1/3 širine oštrice. Drška je četvrtastog preseka od dva komada mahagonija sa klasičnim, malim branikom za prste.
Yoroi Mod. 128 ima najduže sečivo od 160 mm aogami čelika, a drveni delovi su od magnolije. Vrh sečiva je pozicioniran na polovini širine i podseća na klasične bowie noževe, a sigurno može da završi svaki posao na izletu, lovu ili u kampu, pa i više od toga…

Yoroi model

Predstavljeni noževi nisu skupi ekskluzivni modeli, već radni alati veoma pristupačne cene, korektne izrade, od dobrog materijala. Uklapanje i završna obrada nisu besprekorni, ali su na nivou onoga što se očekuje od noževa ove vrste i cenovne kategorije. Određene specifičnosti samo ih čine privlačnijim u obilju ponude radnih i lovačkih noževa. Nisu savršeni, ali su prepoznatljivi i vizuelno i po određenom „šmeku“ koji daju svojim vlasnicima. Svakako ih treba uzeti u obzir, ako razmišljate o nabavci sečiva ovog tipa.
D. Šaponjić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još