Dragan Šaponjić

Prva pomoć – Komplet za laike

Kada izlazimo iz neke vrste udobnosti i sigurnosti koje nam pruža civilizacija, logično je da se povećava rizik po zdravlje. Te neželjene pojave mogu biti krajnje banalne, poput ogrebotina koje smo zaradili probijajući se kroz šiblje, možda neke minorne posekotine ili opekotine i slično. Svako sa minimalnim iskustvom u kampovanju, lovu ili boravku u prirodi sa sobom nosi elementarnu prvu pomoć – „zlu ne trebalo“.

Komplet za prvu pomoć kojim se lako rukuje
Komplet za prvu pomoć kojim se lako rukuje

Ponekad se dogodi da je priroda povrede takva da zahteva temeljniju intervenciju od običnog flastera ili zavoja. Da se razumemo, nije 100% neophodno da budete doktor ili medicinski tehničar da u nekim razumnim granicama budete osposobljeni za pružanje prve pomoći obolelom ili povređenom. Ne postoji nešto što bi se moglo nazvati ultimativnim sanitetskim kompletom za ovu namenu. Jednostavno, ni kompletna hirurška sala sa svom opremom nam neće puno pomoći ako ne znamo kako da je koristimo. Znači, ono što imamo sa sobom moramo znati i da upotrebimo. Postoji više načina da se pobrinete za moguće posekotine, ali Zip Stitch je najjednostavniji.
U slučaju dubljih posekotina ili razderotina najbolji način da se povreda sanira je ušivanje. Budući da je malo ko u stanju da obavi takvu intervenciju i na drugome, a kamoli na sebi, „Zip Stitch“ je odlično rešenje za tretiranje povrede dok ne dođete do kvalifikovane medicinske pomoći.

Inteligentno i praktično rešenje koje može sprečiti mnoge probleme
Inteligentno i praktično rešenje koje može sprečiti mnoge probleme

U pakovanju koje košta 20 dolara nalazi se nekoliko pripremljenih zavoja različite veličine kao i maramice za dezinfekciju. Nakon čišćenja rane, na ivice postavite trake snažnog flastera koje su međusobno povezane tankim ali snažnim nepovratnim „zip vezicama“ (poput onih za vezivanje kablova). Povlačenjem vezica priljubićete ivice rane što će smanjiti krvarenje i zaštiti tkivo. Preko „Zip Stitcha“ postavite običnu gazu ili zavoj i problem je rešen.
Pružanje prve pomoći u prirodi uglavnom nastupa kada zakaže preventiva. Zato u svrhu preventive preporučujemo da izbegavate visoku travu, gusto žbunje i da dobro gledate gde stajete.

Dragan Šaponjić
foto: Zip Stitch

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još