Pucaj i preživi

Ovaj model nije ništa drugo, nego varijanta već predstavljenog monstrum revolvera S&W EX500 (i EX460), nazvan ES (Emergency Survival – „za nuždu i preživljavanje“).
Osnovna verzija ovog velikog revolvera u novom „X“ ramu, pojavila se jos 2003, donevši novi, još uvek najjači revolverski metak na svetu – .500 S&W Magnum. U istom revolveru odmah se pojavio još jedan moćni kalibar .460 S&W Magnum, a zahvaljujući poznatom DA/SA mehanizmu i odličnoj, klasičnoj konstrukciji, sa dobošem koji se kranom izbacuje ulevo, svet je dobio dva ultimativna, lovačka revolvera. Sa cevima od 203 mm (8 inča) i masom 2070 g, ovi revolveri ipak su toliko veliki, da su generalno mogli da se koriste samo za lov, gde im nije bilo ravnih, s obzirom da u oba kalibra ispaljuju zrna, sa početnom energijom od oko 3500 J. Međutim, ovako glomazno oružje, razvijeno u do kraja nedefinisanoj zoni, koja prevazilazi okvire klasičnog, samo uz znatan napor mašte, može da se nazove „ručno“ i da se svrsta u klasu revolvera.

Uprkos tome, zahtevi tržišta pokazali su da i ovako moćna i robustna oružja, mogu da imaju još jednu, mnogo klasičniju primenu od lova, pri čemu se sve njihove jedinstvene osobine, vide u drugačijem svetlu.
Veliki broj ljudi, iz mnogih razloga svakodnevno boravi u divljini, u okruženju opasnih životinja, bez namere da se bavi lovom. Dakle i bez oružja, pa im je život često ozbiljno ugrožen. Polazeći od ove činjenice, posebno imajući na umu predele Kanade, Aljaske i delove Severne Amerike, gde su van naseljenih mesta napadi ogromnih mrkih i belih medveda, ne samo realna mogućnost, već i česta pojava, konstruktori „Smith & Wessona“, odlučili su da na bazi revolvera S&W EX500, ponude specijalizovano oružje za odbranu i preživljavanje. Takvo oružje moralo je da obezbedi dovoljno veliku vatrenu moć, neophodnu za odbranu od najkrupnijih životinja, ali i mogućnost nesmetanog, neprekidnog nošenja, što je preduslov za efikasnu odbranu. Iz ovih razloga, povukli su sasvim logičan potez i skratili monstruozni i preveliki S&W EX500, zadržavši nedostižnu zaustavnu moć ogromnog metka, kombinovanu sa cevi od 70 mm. Na ovaj način skraćen, novi revolver nazvan je S&W EX500 ES, odnosno EX460 ES, s obzirom da je odmah ponuđen u oba kalibra.
Bez obzira na skraćenje, ovo je i dalje ogromno oružje, ukupne dužine 229 mm, mase 1550 g i prečnika doboša skoro 45 mm, ali dovoljno kompaktno da može komforno da se nosi na telu. Naravno, sirova, monstruozna snaga metka .500 S&W Magnum i dalje je prisutna, a gubitak početne brzine zbog skraćenja cevi, može da se smatra zanemarivim, s obzirom na potencijal, koji nosi sa zrnima Grizzly LFNGC od 500 grs (32,25 g) i početnom brzinom od 370 m/s ili zrnom CorBon JSP od 300 grs (19,2 g) i početnom brzinom od 480 m/s, u kalibru .460 S&W Magnum. Tako energetski potencijal ovog oružja, bez obzira na kalibar, dostiže puščanu municiju srednjih kalibara, uz čak veću zaustavnu moć, s obzirom na veliki poprečni presek i masu zrna. Zahvaljujući tome, revolver apsolutno pruža mogućnost odstreljivanja i najkrupnijih zveri jednim, dobro plasiranim pogotkom, a ima i kapacitet od pet metaka.
Sve u svemu, može da se smatra zaista idealnim izborom za samoodbranu i u najkritičnijim situacijama, iako zbog velike mase i bukvalno monstruoznog trzaja, posle prvog, ne dozvoljava brzo ispaljivanje sledećeg hica, pa je za pražnjenje celog doboša, sa najljućim punjenjima (pogotovu u kalibru .500 S&W Magnum), potrebno skoro pet puta duže vreme, nego kod standardnih pištolja i revolvera, srednjih kalibara. Tako je, na testiranju organizovanom na američkoj promociji revolvera, za precizno pogađanje siluete na 10 m, sa pet metaka, iz pištolja Colt M.1911 u kalibru .40 S&W, bilo potrebno 0,81 sekundi, iz revolvera S&W M.629 Mountain Gun u kalibru .44 Magnum, 2,04 sekunde, a sa S&W EX500 ES čak 5,79 sekundi. Uprkos tome, sa ovim revolverom se, zahvaljujući velikoj i dobro skoncentrisanoj masi, ipak može uspešno gađati (iako se nikako ne može smatrati oružjem za zabavu). U krajnjoj liniji, ovo oružje je i koncipirano da se stalno nosi, a koristi po potrebi, odnosno samo u nevolji.
Što se izbora kalibra tiče, stvari stoje ovako: oba kalibra mogu se smatrati dovoljnim za bilo kakvu odbranu, iako .500 S&W Magnum realno pruža nešto više, zahvaljujući skoro dvostruko težim zrnima, koje koristi. S druge strane .460 S&W Magnum svojim korisnicima omogućava i upotrebu znatno slabije .454 Casull ili čak .45 Long Colt municije, čime se pruža i mogućnost njegovog univerzalnijeg korišćenja. U tom smislu, odluka je prepuštena zahtevima kupaca, a ozbiljnija greška, ni sa jednim izborom ne može da se napravi. U svakom slučaju, u oba kalibra već se može naći širok izbor raznih laboracija i zrna, koje su obezbedili američki proizvođači municije „Grizzly Cartriges“ i „CorBon“, što je znak da im je put na tržište već utaban.
Osim veličinom i kalibrom, model se ostalim karakteristikama, ne izdvaja mnogo od drugih revolvera ovog proizvođača. Celo oružje načinjeno je od vrhunskog nerđajućeg čelika, sa finim mat finišom, što je dobar izbor za oružje koje mora konstantno da se nosi i u najnegostoljubivijem okruženju i uz ograničenu mogućnost redovnog održavanja. Naravno, na ovaj način, oružje je u potpunosti zaštićeno od vlage i korozije.

Svi delovi su kvalitetno obrađeni, a oružje je dobro uklopljeno i funkcioniše glatko i tačno, što se u krajnjoj liniji i očekuje od revolvera, koji u SAD košta oko 1400 dolara. Revolver ima samo dve brave i to uobičajenu zadnju i prednju, u obliku kuglice, koja pod pritiskom opruge bravi kran u ramu ispod cevi, dok se od prednje brave u osovini doboša, kod ovog modela odustalo. Proizvođač je smatrao da je ova treća, prednja brava, konstrukciono najslabiji detalj oružja, a ocenjena je kao potpuno nepotrebna, s obzirom na postojeće dve, koje su se u praksi pokazale kao besprekorne. Zbog odsustva poslednje brave, osovina doboša ostavljena je potpuno slobodna u kanalu ispod cevi, koji ide do samog vrha revolvera, što je, sem iz praktičnih razloga, učinjeno i radi pojeftinjenja proizvodnje.
Okidanje je rešeno poznatim DA/SA obaračem, sa klasičnim spoljašnim orozom. Sila potrebna za okidanje u SA režimu fabrički je podešena na oko 1550 daN, dok u DA iznosi oko 4900 daN, što je odlično. Revolver je opremljen i prvoklasnim nišanima, rampom sa crvenim umetkom napred i zadnjim, potpuno podesivim mikrometrom, sa pravougaonim izrezom. Ovakav izbor je logičan za oružje, pred koje je stavljen ozbiljan zahtev da uputi najčešće jedan – ali dobro plasiran pogodak. Kao i svi noviji modeli, revolver ima fabrički ugrađenu sigurnosnu bravicu u ramu, čime je ponuda kompletno zaokružena.
Sve u svemu, ako putujete na Aljasku, ne morate mnogo da se premišljate, dovoljno je da ponesete novo „Smith Wesonovo“ koferče. Ja bih ga sigurno poneo.
B. VOJVODIĆ

Komplet za preživljavanje
Najlepši marketinški potez, proizvođač je napravio neuobičajenim pakovanjem, u kome isporučuje ovo oružje, a koje već u startu naglašava njegovu pravu prirodu. Veliki revolver spakovan je u plastični, nepromočivi kofer, zajedno sa kompletom odlično odabrane opreme za preživljavanje. Tu se, pored njega, nalaze pribor za signalizaciju, paljenje vatre, nož, kompas, testera i mnoge druge sitnice, tako da osim hrane i vode, pruža sve što je neophodno za preživljavanje i duži boravak u prirodi. Na revolver je montirana perfektna, veoma komforna, drečavo narandžasto obojena gumena drška Hogue Monogrip, koja je dobrim delom zaslužna što iz ovog monstruma uopšte i može da se gađa. Odabirom narandžaste boje, proizvođač je želeo da naglasi spasilačku prirodu oružja i odvoji ga od uobičajenih revolvera, što je dobar marketinški potez. Na dnu drške nalazi se i alka, na koju se montira remnik (isporučuje se u kompletu sa revolverom).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još