Argentinski „indijanac“

Generalno može da se konstatuje, da sadašnjim tržištem kratkocevnog ručnog oružja, suvereno vladaju hi-tech pištolji četvrte generacije. Izrađeni delom od kompozitnih materijala, pojednostavljenog sistema okidanja i velikog kapaciteta, pružaju praktično sve što većina korisnika traži, kako od službenog, tako i „civilnog“ oružja namenjenog samoodbrani.
U takvoj situaciji, svi ostali modeli i sistemi vode „ljutu bitku“ za ostatak tržišta, odnosno korisnike koje tako konceptovano oružje ne zadovoljava. I pored sve strožijih propisa o nošenju oružja za ličnu bezbednost, još uvek postoje zemlje u kojima mnoštvo zaljubljenika u prirodu „tumara“ po zabačenim predelima, a baš takve osobe, „groze“ se savremenog ručnog oružja koje smo opisali. Kako je ova situacija najčešća na severnoameričkom kontinentu, skoro se podrazumeva, da se tokom dužeg boravka u prirodi većina „outdoor“ nastrojenih ljudi, opredeljuje za oružje-repliku prilično arhaičnog svojstva i karakteristika. Zato nije čudno što perkusiono oružje i teški SA revolveri doživljavaju svoju drugu mladost, kao i jednometni pištolji i puške “na prelamanje”.
Već smo pisali, u kojoj meri je popularan modularni sistem Thompson Contender/Encore, jednometni pištolj u više kalibara, a tržišni uspeh ovih modela ohrabrio je i druge proizvođače da razviju i plasiraju na tržište zanimljive koncepcije. Međutim, niko od tih „plagijatora“ nije ni približno ponovio uspeh „Thompsona“, ali su na taj način nastala veoma zanimljiva oružja tipske namene.
Argentinska oružarska industrija danas svakako ne spada u svetske velesile, ali “Bersa fabrica de armas” iz mesta Ramos Mejia, u provinciji Entre Rios je i te kako poznato ime u oružarstvu. Poznati su njihovi DA pištolji, a manje se zna da ova firma pod „šifrovanim“ imenom izrađuje i na tržište Severne Amerike, plasira još zanimljivih modela.
Naime, njihova ispostava u SAD „Firestorm-SGS“, poslednjih godina poznata je po prodaji jednog, izgledom nekonvencionalnog jednometnog oružja, pod nazivom Super Comanche Single Shot pistol”. Reč je o „prelamajućem“ jednometnom pištolju, koji koristi staru „kaubojsku“ municiju .45 Long Colt i sačmeni patron .410. Sistem funkcionisanja ovog „argentinca“, pojednostavljen je do krajnjih granica. Oružje se prelama radi punjenja kao ruska jednometna sačmara IŽ18 – pritiskom na polugu ispred branika obarača, ležište cevi je izbušeno, tako da prima i revolversku municiju .45 LC i sačmeni patron .410 dužine čaure 2,5 i 3 inča. Vrlo inteligentno, proizvođač je ram ovog pištolja dizajnirao potpuno u stilu velikih SA revolvera, tako da su američki korisnici u startu „bliski“ sa prepoznatljivom ergonomijom drški, koje koristi, npr. „Ruger“ za model Blackhawk. Ram je od dur-aluminijuma, što smanjuje ukupnu masu oružja, a cev je duga 25,4 cm. Na cevi su montirani potpuno podesivi veliki nišani, a obloge drške i „potkundaka“ su od sintetičkog materijala.
Oružje se nudi u standardno bruniranoj varijanti, „satenski“ niklovano, ali i u sve popularnijem duo-tonu – kombinaciji bruniranih i niklovanih površina. Uz ukupnu masu od nešto preko 1 kg ovakav jednometni pištolj, prilično je upotrebljiva naprava za više situacija: korišćenjem patrona .410 i sitne sačme moguće je odstreliti sitne krznašice, štetočine i većinu ptica. Kada nastupi opasnost od nečeg krupnijeg – revolverski metak .45 LC sa livenim olovnim zrnom, dovoljno je snažan da obori praktično svaku krupnu životinju, ako je pogodak dobro plasiran. Kome ni to nije dovoljno, rešenje je u „slug“ projektilu kalibra .410 koji Amerikanci prosto obožavaju, jer na kraćim distancama ima izvanredno zaustavno dejstvo. Znači, u jednom simplifikovanom oružju, objedinjene su karakteristike lagane sačmarice i teškog SA revolvera, što Super Comanche čini i te kako dobrim izborom, za osobu koja često boravi u prirodi i susreće se sa različitim životinjama.
Naravno, mnogi će kao veliki nedostatak ukazati na malu brzinu vatre, odnosno manuelni sistem prepunjavanja metak po metak, ali iskustvo pravih „outdoor“ zaljubljenika potvrdilo je da to uopšte nije od značaja – po pravilu je dovoljan taj jedan, dobro odabrani metak. S obzirom da je pištolj opremljen prilično kvalitetnom prednjom oblogom ispod cevi, mnogi zaljubljenici isticali su mogućnost opaljivanja metka iz „puščanog“ hvata, razmišljajući i o modularnom kundaku kao opciji. Na njihov zahtev, fabrika je reaktivirala proizvodnju i prvobitne varijante u kalibru .22 LR, koja je u prvoj seriji izrađena u malom broju primeraka. Ipak, mnogo više je bilo onih koji su tražili varijantu .45/410, jer pruža mnogo više.
Upravo takvi korisnici su kupovali i još uvek kupuju, ovu argentinsku „mešavinu“ prelamajuće sačmare mini formata i teškog „vestern“ revolvera. Zamislite i sami: u tipskoj futroli ili rancu imate oružje koje gabaritima ne odskače od klasičnog revolvera jednostruke akcije, a uz njega ponesete probranu municiju .45 Long Colt sa teškim livenim zrnom, kao i patrone .410 različite granulacije. Da su drugačiji propisi, ovaj pištolj bi se verovatno dobro prodavao i u našim uslovima, jer teško da postoji oružje koje objedinjuje tako oprečne zahteve. Ni u Americi mu nisu cvetale ruže, bar ne u meri kako je bilo planirano. Zamerano mu je što ne postoji opcija montiranja optičkog nišana, neotpornost na habanje, predimenzioniranost poluge za „otvaranje“ i na kraju – Thompson Contender je uvek bio popularniji zbog čvrstine (sve od čelika).
Proizvodnja je redukovana, ali se i dalje nalazi u ponudi „Firestorm-SGS“, uz originalne Bersa pištolje i revolvere, koji su proizvedeni u brazilskom „Rosiju“. Mnogi su oružje koje smo opisali, pogrešno povezivali sa španskom fabrikom „Llama“ i njihovom serijom revolvera sličnog naziva Comanche i Super Comanche, ali istina je da se jednometni pištolj nesvakidašnje koncepcije, proizvodi u Argentini.
M. MILANOVIĆ

Tehničke karakteristike:
Model: Super Comanche Single Shot
Kalibar: .45 Long Colt/ .410 sačmeni
Sistem rada: Single Action
Dužina cevi: 254 mm
Masa oružja: 1020 g
Drške i obloga: sintetički materijal
Nišani: potpuno podesivi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još