prof. Nikola Gojković

Carcano Balila – puška ili igračka

Dok sam bio srednjoškolac 1969/70. godine, iznad šanka u jednoj kafanici u Andrijevici video sam neobično malu pušku. Nisam bio u mogućnosti da je detaljno razgledam i, eventualno, otklonim dilemu da li je to puška ili igračka. Ona je, verovatno, završila (stradala) u nekom ugostiteljskom objektu u okolini Dubrovnika.

Karkano Balila, foto: porf N. Gojković
Balila je bila umanjena verzija konjičkog karabina Carcano, foto: prof N. Gojković

Tokom godina stalno sam tragao za takvom puškom i raspitivao se o njoj. Niko ništa nije znao da mi kaže. Jedinu informaciju, tada za mene nepouzdanu, dobio sam od oca, učesnika rata: „To je Musolini pravio za decu“. I, zaista, pre desetak godina u jednom američkom katalogu našao sam oskudne podatke i fotografiju Balile. Slučajno sam došao do ovog “kolekcionarskog slatkiša”, mnogo me je koštala, a u mojoj skromnoj kolekciji zauzima posebno mesto!

Simbol patriotizma

Izraz Balilla potiče od nadimka dečaka koji je 5. decembra 1746. godine upalio prvu iskru ustanka za isterivanje Austrijanaca iz Đenove. Austrijanci su zauzeli grad koji je oduvek bio republika, praktično samostalna, iako u jakom savezu sa Austrijancima omrznutih kod naroda i kojih su se mnogi plašili. Jednog zimskog dana austrijski vojnik je pozvao narod da pomognu da se iz blata izvuče zaglavljeni top u jednoj od đenovskih ulica.

Spomenik dečaku po čijem nadimku je nazvana puška
Spomenik dečaku po čijem nadimku je nazvana puška

Niko od okupljenih ljudi nije reagovao, osim malog dečaka Balile, koji je kamenom gađao austrijskog vojnika. Grad se digao na noge i isterali su okupatore. Ime i lik Balille korišćen je tokom istorije, tako da je i Mameli u Himnu Italije napravljenu 1847. godine ubacio “Deca Italije se zovu Balila”, što ukazuje na hrabrog dečaka koji se protivi okupaciji i koji se nikome ne povinuje.

Desno zatvarač balille, foto: prof N. Gojković
Desno zatvarač balille, foto: prof N. Gojković

Nije postojala nikakva evidencija ili dokument o tom dječaku i, tek posle veka, identifikovan je kao G.B. Perasso. Balilla je postao simbol patriotizma.

Fašizacija omladine

Danas je Balilla naziv koji ima samo značenje mladog fašiste. Posle marša u Rimu 22. oktobra 1922. godine, Musolinijev fašistički režim bio je suočen s problemom kako fašizirati društvo, počev od najmlađih. U decembru 1925. godine Duče poverava Bold Renatu Ricciu vođstvo pokreta mladih. Zakonom od 3. aprila 1926. godine odobreno je formiranje omladinske fašističke organizacije (ONB), koju je Ricci vodio sve do 1937. godine kada je rasformirana.

Deo kolekcije oružja autora teksta, foto: prof N. Gojković
Deo kolekcije oružja autora teksta, foto: prof N. Gojković

Ova organizacija obuhvatala je decu i omladinu od 6 do 22 godine, s tim što je ova starosna grupa bila podeljena u više starosnih podgrupa za dečake i devojčice, srednjoškolce i studente. Kao posledica ove organizacije i perfektne obučenosti njenih članova, mladih fašista, bilo ja na hiljade mrtvih dvadesetogodišnjaka na raznim frontovima u toku Drugog svetskog rata.

Deca - pripadnici fašističke ONB sa puškama za predvojničku obuku, foto: prof N. Gojković
Deca – pripadnici fašističke ONB sa puškama za predvojničku obuku, foto: prof N. Gojković

Odeća – uniforma pripadnika Balile sastojala se od crne košulje, plave majice, sivo-zelenih pantalona i kape – fesa sa ili bez kićanke. Postojali su i automobili Fiat Balila, motocikli, kao i drugi predmeti, namenjeni za mlade.

Proizvođena u fabrikama igračaka

Puška Karkano Balila je kopija Karkano Kavalri karbine (konjički karabin) sa sklapajućim bajonetom-nožem trouglastog poprečnog preseka. Sve dimenzije Balile su umanjene, počev od ukupne dužine do zatvarača i magacina. Bajonet-bodež je zaobljenog vrha radi bezbednosti – sprečavanja povređivanja dece i omladine.

Stega i municija za Balilu, foto: porf N. Gojković
Stega i municija za Balilu, foto: porf N. Gojković

Balila nije bila standardno oružje. Postoje različita mišljenja i dileme oko toga da li je puška Balila oružje ili igračka, s obzirom da nije bila, pre svega, mehaničkih, a ni tehničkih karakteristika pravog pešadijskog oružja, tj. oružja za ispaljivanje standardnih metaka odgovarajućih balističkih karakteristika. Proizvođena je i u fabrikama igračaka. Bila je namenjena za obuku mladih, a davana je i kao nagrada pojedinim članovima fašističke omladinske organizacije. U tom slučaju, na kundaku je bila pričvršćivana mesingana pločica sa imenom nagrađenoga.

Šarenolika lepeza municije

Municija je bila različita, počev od čaure izjedna sa zrnom (bez kapisle i baruta) veličine standardnog metka 6,5×52, skraćenih čaura sa drvenim zrnom, papirnim ulošcima, gasom u čauri… U ležište metka ubacivan je poseban uložak – čaura, bilo ih je i sa začepljenim cevima, bez izvlakača, sa izvlakačem od mesinga, kao i drugih dodataka i prepravki, a sve sa ciljem da se spreči ubacivanje u pušku i ispaljivanje standardne, tj. prave municije i poveća bezbednost mladih. Imala je i poseban okvir za municiju (stegu).

Sklopljeni bajonet-bodež zaobljenog vrha (zbog bezbednosti dece), foto: prof N. Gojković
Sklopljeni bajonet-bodež zaobljenog vrha (zbog bezbednosti dece), foto: prof N. Gojković

Puška je bila lagana i kompaktna, a proizvodili su je: “Balilla FNA” Brescia, “Balilla Gracian” Verona (posle 1937. godine), “Balilla NeVC” Brescia, “Terni”, “Balilla 6 mm Flobert NEW” Brescia, kao i proizvođači igračaka. Smatram da je od svih modela Balilla iz Verone najlepša i najoriginalnija.

Sa bajonetom, ballila je bila duga 1120 mm
Sa bajonetom, ballila je bila duga 1120 mm, foto: prof. Nikola Gojković

U periodu od 1930. do 1940. godine proizvedeno je oko 30.000 komada. U literaturi se nailazi i na podatak da je proizvođena od 1920. do 1945. godine, što je neprihvatljivo. Većinu, ili skoro sve, odneli su “pragmatični” američki vojnici u vojnim operacijama tokom Drugog svetskog rata na tlu Italije. U Americi je poznata kao Youth Italian. Na prostoru Italije i Evrope ostalo je veoma malo primeraka i danas je veoma redak, tražen i skup kolekcionarski primerak, kao i stege (okviri) i municija.

tekst i slike maš.inž. Nikola Gojković, prof.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još