Građanski rat u Kambodži

Bio je sukob koji su vodile snage Komunističke partije Kampučije (poznati i kao Crveni Kmeri) i njihovi saveznici Demokratska Republika Vijetnam (Severni Vijetnam) i Vijetkong protiv vladinih snaga Kambodže (posle oktobra 1970, Kmerska Republika), koje su podržavali Sjedinjene Američke Države i Republika Vijetnam (Južni Vijetnam).
Borba je bila pogoršana uticajem i akcijama saveznika obe zaraćene strane. Narodna armija Vijetnama (Armija Sjevernog Vijetnama) je angažovana da zaštiti svoje baze i svetilišta na istoku Kambodže. SAD su bile motivisane potrebom da kupe vreme za povlačenje iz Jugozapadne Azije i da zaštite svoje saveznike, režim Južnog Vijetnama. Američke i vijetnamske snage (i južne i severne) su direktno učestvovale u borbama.


Posle pet godina divljih borbi u kojima su doživljeni teški gubici, uništena privreda, izgladnelo stanovništvo, i teška zlodela, Republikanska vlada je pala 17. aprila 1975. godine, kada su Crveni Kmeri proglasili Demokratsku Kampučiju. Ova vlast je tvrdila da je intervencija SAD u Kambodži doprinela njihovom osvajanju vlasti, jer su Crveni Kmeri pojačani sa 4.000 članova 1970. na 70.000 u 1975. godini. Ovaj sukob, iako je bio građanski rat, je smatran delom većeg, Vijetnamskog rata (1959—1975) u kojem su takođe učestvovali susedni Kraljevina Laos, Južni i Seveni Vijetnam. Ovaj građanski rat je doveo do kambodžanskog genocida, jednog od najkrvavijih u istoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još