Herojska bitka 1806.

Glavni napad na Beograd se dogodio 30. novembra 1806. godine dva sata iza ponoći. Bio je Bajram i ustanici su igrali na kartu turske nespremnosti. Rešeno je da se gradu prilazi u tišini i da se koristi hladno oružje. Konda i Uzun-Mirko sa petoricom svojih ljudi su prišli Sava-kapiji, gde ih je turska straža pustila u grad, jer je pomislila da su to Turci. Oni zatim ubijaju stražare, a ustanici prodiru u grad. Ubrzo napreduju i otvaraju i Varoš-kapiju. Turci ubrzo otvaraju vatru iz vatrenog oružja, što je podiglo uzbunu u gradu. Borba je trajala celu noć i tom prilikom je poginuo i Vasa Čarapić. Već oko 10 sati ujutru, Beograd je bio u rukama ustanika. U desetočasovnoj borbi za grad poginulo je oko 300 turaka i 54 srpskih ustanika. U međuvremenu, našavši se u bezizlaznoj situaciji Gušanac je ponudio predaju, ali je vezir Sulejman paša to odbio, nakon čega deo turaka na čelu sa Gušancem beži brodom u Vidin.
U gradu je ostao Sulejman-paša kao predstavnik turske vlasti, ali je i on već 27. decembra 1806. napustio grad zajedno sa svojom pratnjom.
Grad jeste osvojen tog 30./31. novembra, ali se deo turaka zatvorio u beogradsku tvrđavu koju ustanici nisu mogli da osvoje. Od tad je tvrđava bila pod opsadom, a turci 8. januara 1807. godine predaju tvrđavu ustanicima, a Beograd nakon tri stoleća postaje centar Srbije.
Beograd je bio slobodan do ponovne okupacije od strane turaka 1813. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još