Kijiro Nambu

Kijiro Nambu je rođen u prefekturi Saga u porodici bivšeg samuraja iz klana Nabešima. Ubrzo po njegovom rođenju majka mu je umrla, otac je zapao u finansijske poteškoće, pa je poslat da ga odgaja lokalni trgovac. Vredni radnik, Nambu je sa 20 godina obezbedio mesto na Akademiji carske japanske vojske. Tri godine kasnije dobio je čin artiljerijskog poručnika.
Godine 1897, Nambu je raspoređen u Tokijski Arsenal da radi na pušci Tip 30 kao i na pištolju Tip 26. Brzo je unapređen u majora i dobio je zadatak da dizajnira poluautomatski pištolj. Prvi pištolj Nambu dizajniran je 1902. godine, u kalibru 8 mm. Godine 1907. Nambu je stvorio drugu verziju Nambua – Baby Nambu kalibra 7 mm. Poboljšana verzija tipa A, Tip 14, bila je treća i najpopularnija verzija pištolja.
Zbog svog plodnog dizajna oružja, opisan je kao japanski Džon Brauning. Tokom rada u arsenalu, Nambu je razvio teški mitraljez tipa III i laki mitraljez tipa 11. Godine 1922. unapređen je u general-potpukovnika i postavljen na čelo Tokijskog artiljerijskog arsenala. Povukao se iz vojne službe 1924. i već 1927. osnovao kompaniju za proizvodnju oružja “Nambu”. Nambu je dizajnirao mnoga japanska vojna vatrena oružja, uključujući teški mitraljez tipa 92, mitraljez Tip 100 i pištolj Tip 94 Nambu, koji je postao još jedno zvanično vojno oružje 1934. godine. Tip 94 je dobio ime korišćenjem novog sistema nomenklature zasnovanom na verovanju da je Japan osnovan 660. godine pre nove ere. Dakle 2594. godine, umesto standardne carske nomenklature vladavine.

R.K.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još