Od slave do očaja

Džordž Armstrong Kaster (George Armstrong Custer; Nju Ramli, 5. decembar 1839. — Litl Bighorn, 25. jun 1876.) je bio američki oficir i zapovednik konjice tokom Američkog građanskog rata i ratova sa Indijancima. Odrastajući u Mičigenu i Ohaju, Kaster je stupio na vojnu akademiju Vest Pojnt 1858, gde je diplomirao kao poslednji u svojoj klasi. Međutim, izbijanjem Američkog građanskog rata pozvan je služiti u vojsci Unije.


Tokom građanskog rata stekao je veliku slavu. Učestvovao je u prvoj bici kod Bul Rana, a njegovoj karijeri su pomogla poznanstva sa nekoliko važnih oficira. Pokazao se kao efikasan zapovednik konjice u bici kod Getisburga 1863. godine. Bio je unapređen u privremeni čin general-majora, da bi na kraju rata bio vraćen na svoj čin kapetan. Pri završetku kampanje kod Apomatoksa, u kojoj su njegovi vojnici odigrali ključnu ulogu, Kaster je bio prisutan na predaji generala Roberta E. Lija.
Nakon građanskog rata bio je poslan da se bori u indijanskim ratovima i unapređen je u čin potpukovnika. Katastrofalan ishod njegove konačne bitke zasenio je sve njegove dosadašnje uspjehe. Kaster i svi njegovi ljudi poginuli su 1876. u bici kod Litl Bighorna boreći se protiv ujedinjenih indijanskih plemena Sijuksa, Arapaha i Šajena pod vodstvom poglavice Bika koji Sedi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još