Opsada Tobruka

Opsada Tobruka (10. aprila – 27. novembra 1941), bila je deo rata u pustinji na Severnoafričkom frontu u Drugom svetskom ratu. Opsada Tobruka trajala je 241 dana 1941. godine, nakon što su sile Osovine napredovale kroz Kirenajku iz El Agajle u operaciji Suncokret protiv savezničkih snaga u Libiji. Krajem 1940. godine Saveznici su porazili italijansku 10. armiju tokom operacije Kompas (9. decembra 1940—9. februar 1941. godine) i zarobili ostatke u Beda Fomu. Početkom 1941. godine veliki deo Zapadno-pustinjske vojske (VDF) je upućen u Grčku i Siriju. Kada su nemačke trupe i italijanska pojačanja stigla u Libiju, ostao je samo manji deo savezničkih snaga, sa nedovoljno opreme i zaliha.


Operacija Suncokret (6. februar – 25. maj 1941), prisilila je Saveznike da se povuku na egipatsku granicu. Garnizon, koji se sastojao uglavnom od 9. australijske divizije (general-potpukovnik Lesli Morshed) ostao je u Tobruku, da bi uskratio luku Osovini, dok se VDF reorganizovao i pripremao kontra-ofanzivu. Opsada Tobruka započela je 10. aprila, kada je luka napadnuta od strane generala Ervina Romela i nastavljena je tokom tri pokušaja razbijanja opsade, operacija Breviti (15-16. maja), operacija Bojna Sekira (15-17. juna) i operacija Krstaš (18. novembar – 30. decembar). Okupacija Tobruka uskratila je Osovini luku za snabdevanje bliže granici Egipta i Libije od Bengazija, udaljenog 900 km zapadno od egipatske granice, koji je bio u dometu bombardera RAF-a; Tripoli je bio 1.500 km na zapadu u Tripolitaniji.


Opsada je odvraćala trupe Osovine sa granice, i garnizon Tobruka odbio je nekoliko napada Osovine. Luka je često bombardovana artiljerijom, bombarderima za obrušavanje i srednjim bombarderima, jer je RAF vršio odbrambene letove sa aerodroma daleko u Egiptu. Savezničke pomorske snage, kao što je britanska Mediteranska flota (uključujući i Priobalnu eskadru), probijale su blokadu, donoseći pojačanja i snabdevanje i odnoseći ranjenike i zarobljenike. Dana 27. novembra, Tobruk je oslobodila britanska Osma armija u operaciji Krstaš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još