Pobuna na brodu Bounty

Pobuna na brodu Bounty dogodila se 28. aprila 1789. Svrgnut je kapetan William Bligh, a s njim je brod moralo napustiti i 18 njemu odanih mornara. Po ovom događaju snimljeno je više filmova.
Nakon gubitka severnoameričkih kolonija, nakon što su SAD proglasile nezavisnost, Ujedinjenom Kraljevstvu nedostajalo je žitarica. One su bile osnovna hrana za robove koji su radili na plantažama šećerne trske na Jamajci. Brod „Bounty“ sa 46 članova posade poslan je sa zadatkom da nabavi neke namirnice kao zamenu. Uputili su se ka Tahitiju jer se Bligh, koji je već imao znatno iskustvo stečeno pod komandom Jamesa Cooka, dobro snalazio u tim vodama. U ovom području uspevalo je drvo hlebovac. Joseph Banks, predsjednik Kraljevskog društva (Royal Society), smatrao ga je pogodnim da zameni žitarice.


Zbog nedostatka finansija, brod je imao premalu posadu, a nije bilo ni vojnika koji bi održavali disciplinu. Nakon napornog 10-mesečnog putovanja „Bounty“ dospeva na Tahiti, gde su ih domoroci srdačno dočekali. Mornari su se opijali i stupali u ljubavne veze sa ženama na ostrvu. Disciplina je ubrzo bila jako narušena; izobilje i bezbrižnost učinili su svoje. Posada se zadržala ovde oko 5 meseci .


„Bounty“, natovaren s oko 1000 mladica hlebovca, napušta Tahiti 4. aprila 1789. Četiri dana pre no što je izbila pobuna dolazi do svađe između kapetana Bligha i oficira Fletchera Christiana. Povod svađe bio je nedostatak opreme i alata. Uveče, dan pre nego što će pobuna izbiti, Bligh optužuje Fletchera da je ukrao zalihe. Sledećeg dana, 28. aprila, Fletcher s trojicom mornara dolazi u kapetanovu kabinu i hapsi ga. Kapetan Bligh i njemu 18 odanih mornara prisiljeni su napustiti brod. Ukrcani u spasilački čamac, s nešto namirnica, upućeni su praktično u sigurnu smrt. Zahvaljujući Blighovim nautičkim sposobnostima, nakon 2 meseca i preplovljenih 6000 km uspevaju stići do ostrva Timora. Kad je stigao u London, Bligh je slavljen kao junak. Prema engleskom istoričaru Jannu M. Wittu, Bligh je bio taj koji je provocirao pobune. Nedugo nakon što se spasio opet postaje kapetan. Opet se dešavaju pobune na drugim brodovima, koje su obično predvodili njegovi oficiri. Isto se ponovilo kad je postao guverner u Australiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još