Preteča jurišnih pušaka

U jednom trenutku, Springfield M1903 je bila na čelu tehnološkog napretka i sa njom je bilo moguće učiniti neverovatne stvari… uključujući pretvaranje u poluautomatsku pušku kalibra pištolja.
Britanci su potisnuli čitave konjske vojske sa samo nekoliko mitraljeza Makim, koji su za nekoliko minuta uništili hiljade ljudi. Amerika je, kao i svi drugi, nastojala da proširi svoj uticaj na Filipine i Meksički zaliv u ratu protiv Španije. A američka vojna intervencija svakako nije bio najbolji način za borbu protiv bolje obučenog protivnika.
Američke trupe su se borile protiv Španca na Kubi puškama Krag kalibra .30-40. Nemci, Rusi i Britanci veđ su imali puške sa odvojivim magacinima i očigledno su bile bolji od sporo napunjenog Kraga male snage. Španci su imali pušku Mauser kalibra 7 mm. Španski Mauser je konačno naterao vrh američke vojske da potraži pušku istih i li boljih performansi i snažnijeg metka.

Springfield M1903 poslužila je kao osnova za novi koncept
Springfield M1903 poslužila je kao osnova za novi koncept

Umesto da razvije potpuno novu pušku ili prouči Evropske kertridže, američka vlada je u suštini pozajmila dizajn od Mausera i kopirala ga sa zapanjujuće malim izmenama stvorivši pušku Springfield M1903.. Da stvar bude još gora, originalni metak .30-03 je imao već zastarelu konstrukciju sa oblim vrhom, što ga je činilo lošijim u odnosu na svu vojnu municiju tog vremena. Zbog toga su ubrzo prešli na kalibar .30-06 sa zašiljenim vrhom.
U prvi svetski rat SAD su ušle sa vojskom naoružanom Springfieldom, dok su evropske vojske već koristile mitraljeze. Springfield M1903 verovatno bila najpreciznija, najpouzdanija i najsavršenija obrtnočepna puška svog vremena, ali nije bio namenjen rovovskom načinu ratovanja. Jer nije bio podoban pucanju na velike daljine preko brisanog prostora.
U toku rata pojavile su se varijante M1903, sa produženim okvirima, prigušivačima i optikom. Ove snajperske verzije M1903 sa prigušivačem korišćene su u Meksiku već 1916. godine. Takođe su razvijene periskopske puške za bezbedno pucanje iz tranšeje – Springfield Mark-1-Bolt. Uskoro su konstruktori počeli da planiraju da Springfield M1903 posluži kao osnova za novi koncept: pretvaranje moćne puške u poluautomatsku koja bi osim osnovne puščane koristila i pištoljsku municiju. Tako je nastao Pedersenov uređaj.
Ideja da bi vojnici mogli bolje da drže položaje sa ovim puškama male snage je u najboljem slučaju upitna, ali je pokazala da postoji opšta potreba za nečim poput srednjeg metka koji bi se mogao koristiti u puškama, a da i dalje ima prednost u težini i snazi. Tokom narednih decenija bilo je mnogo pokušaja sve dok nacisti nisu razvili prvi pravi srednji metak 8×33 mm za STG44, što ga čini prvom istinskom „jurišnom puškom“ koja je na kraju zastarela nakon mnogih pušaka u punoj veličini.

Springfield M1903 i M1 Garand
Springfield M1903 i M1 Garand

U isto vreme, koncept puške Pedersen i njenog metka kalibra .30 doveo je do karabina M1 i posebne municije za karabin kalibra 30, koji se pokazao kao mnogo uspešniji proizvod koji je pronašao široku primenu… iako su postojale bolje varijante.
Budući da koncept nije bio u velikoj meri održiv, proizvodnja je prestala skoro čim je počela, a većina Pedersen uređaja je vremenom uništena ili izgubljena. Sačuvani primerci su veoma retki, koštaju više od 60.000 dolara. Puške dizajnirane za upotrebu Pedersen uređaja posebna su modifikacija M1903 i imaju oznaku „Mark 1“.

R.K.
foto: Josh Wayner

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još