Ustanak u Varšavskom getu

Ustanak u Varšavskom getu bio je oružani otpor Jevreja protiv nacista. Desio se između 19. aprila i 16. maja 1943. u varšavskom getu. Borbe su počele u vreme poslednjih deportacija Jevreja iz Varšave. Jevreji su imali puno slabije naoružanje od nacista, koju su imali vazduhoplovstvo, artiljeriju, oklopna vozila i drugo naoružanje. Nakon mesec dana brutalnih borbi ustanak je ugušen u krvi, a varšavski geto spaljen i sravnjen sa zemljom. Brojčano i vojno superiorniji nacisti ubili su oko 7000 stanovnika geta i boraca. Preostalih oko 42 000 preživelih Jevreja, deportovano je u koncentracione logore.
Dana 16. oktobra 1940. osnovan je varšavski geto odlukom nemačkoga guvernera generala Hansa Franka. U leto 1942. Nemci su počeli deportacije Jevreja u logorima istrebljenja, uglavnom u Treblinki. Tokom mesec dana deportovano je gotovo 300 000 Jevreja. Tada je ostalo oko 50 000 Jevreja u getu, a Nemci su smanjili prostor geta za oko četvrtinu svoje bivše površine. Godine 1943. nacisti su želeli da potpuno isprazne varšavski geto i zatvore ga. Jevreji u varšavskom getu bili su svesni da nacisti ubijaju deportovane Jevreje, jer su imali dojave o tome.
Počevši od leta 1942, Jevreji su se organizovali i smišljali kako podići ustanak. U septembru je formirana Jevrejska borbena organizacija (polj. Żydowska Organizacja Bojowa), pod komandom Mordehaja Anjeleviča. Prvi sukob dogodio se 18. januara 1943. godine. Krvavo je ugušen nakon nekoliko dana i velikih gubitaka.
Dana 19. aprila 1943, nacističke SS-trupe pokrenule su likvidaciju geta. Stanovnici geta digli su se na ustanak s prokrijumčarenim oružjem i onim iz sopstvene izrade. SS jedinice napale su s artiljerijom.
Marek Edelman koji je bio jedan od vođa ustanka, izjavio je sledeće činjenice o odnosu snaga: „Pobunjenika je bilo 220, a nacista 2 090. Nemci su imali vazduhoplovstvo, artiljeriju, oklopna vozila, minobacače, 82 mitraljeza, 135 pušaka i 1358 karabina. Svaki ustanik imao je revolver, pet zapaljivih i pet ručnih bombi. Svaki deo geta imao je 3 karabina, a celi geto 2 mine i samo jedan automatski pištolj.
Naciste je na početku vodio Ferdinand fon Zamern-Frankeneg, ali je zamenjen nakon frontalnoga napada, u kojem je nekoliko SS vojnika ubijeno. Vođstvo je zatim preuzeo Jirgen Strop, koji je usporio akciju s ciljem minimalnih gubitaka. Nemci su u Varšavu sliali i Dirlevangerjevu SS kaznjeničku brigadu (nem. SS-Sturmbrigade Dirlewanger). Ustanak je trajao oko mesec dana.
Procenjuje se da je poginulo 16 SS vojnika i najmanje 7000 Jevreja. Oko 42000 Jevreja deportovano je u koncentracione logore Ponijatova, Travniki i Majdanek. Oko 7000 Jevreja poslano je u logor Treblinka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još