Veteran Vijetnamskog rata

AD-1 Skajrejder (engl. A-1 Skyraider, AD-1 Skyraider) je bio američki lovac-bombarder za operacije sa nosača aviona iz perioda poslije Drugog svjetskog rata.
Proizvodila ga je fabrika Daglas od 1945. do 1957. Korišten je u Korejskom i Vijetnamskom ratu. Ed Hajneman, nezadovoljan svojim prethodnim avionom XBTD-1, dizajnirao je XBTD-2 kao jednostavniju mašinu koju je smatrao korisnijom. Ovaj avion je postao AD-1 Skajrejder, kojem je godine 1962. promijenjena oznaka u A-1 po novom sistemu označavanja. Avion je bio u svoje vrijeme najveći jednosjedi avion na svijetu, sa velikim raponom krila i sa ukupno 14 podvjesnih tačaka ispod krila (i jednom pod trupom) za bombe, rakete i rezervoare s gorivom. Vitalni dijelovi aviona su bili oklopljeni kao zaštita od PVO protivnika.


Avion nije učestvovao u Drugom svjetskom ratu, ali se pokazao izuzetno korisnim u Korejskom i kasnijem Vijetnamskom ratu. Mogućnost ostanka u vazduhu do 10 sati i velika nosivost ubojnih sredstava su ga činili mnogo korisnijim za napade od ranih mlaznih aviona, čiji je mali dolet na malim visinama i slaba nosivost ograničavao njihovu upotrebu.
Skajrejderi Američko ratnog vazduhoplovstva su nastavili sa akcijama u Vijetnamu i nakon što su A-1 Američke mornarice povučeni iz upotrebe. Pokazali su se naročito podesnim za obezbjeđivanje vatrene podrške i obezbjeđenje iskrcavanja trupa prilikom helikopterskog desanta pješadije. Ako A-1 nisu obezbjeđivali slijetanje, često se dešavalo da helikoteri upadnu u snažnu vatru jedinica Južnovijetnamske oslobodilačke armije u toku iskrcavanja trupa i pretrpe teške gubitke. Skajrejder je masovno koristila i Francuska (Armée de l’Air) u ratu u Alžiru protiv ustanika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još