Kontroverzni MK pištolj

AMT je verovatno poznatiji po velikom pištolju Automag .44 Auto Magnum Pistol (.44 AMP ili .44 AutoMag). Bilo je samo pitanje vremena kada će napraviti verziju kalibra .22 Magnum, što se i ogodilo 1987. godine i trajalo do 1999. Posle toga proizvodnja je unapređena i prvi MK pištolj kalibra .22 WMR je proizvođen do 2018.
Osim težine i veličine kod Automaga II je najinteresantnije portovano ležište metka. Jer municija .22 Magnum već prevazilazi mogućnosti ležišta metka pištolja ivičnog paljenja. Otvori za ispuštanje barutnih gasova izbušeni su u ležištu mertka pod uglom od 90 stepeni i trebalo je da olakšaju ekstrakciju.


Pouzdanost AMT Automag II izazvala je mnogo kontroverzi. S jedne strane, bilo je onih koji su rekli da je pištolj potpuno nepouzdan, jer sve, pregrejane cevi do neispaljenih metaka. Drugi su mnogo pozitivnije ocenjivali pištolj, ističući njegovu preciznost precizan, uz napomenu da je pouzdan kada se koristi kvalitetna municija, a pištolj se redovno čisti i podmazuje.
AMT Automag II pištolji mogu da se podele u dve kategorije: izrađeni pre uvođenja visokog standarda I oni rađeni po visokim standardima. Originalni AMT Automag II imaju crno dno magacina, a moderniji High Standard proizvodi narandžasto.


Iako ovi pištolji nisu retki na tržištu, zbog inovativnog portovanog ležišta metka veoma su traženi i cena na kolekcionarskom tržištu se kreće od 500 do 900 dolara, u zavisnosti od stanja u kome se oružje nalazi.

R.K.
Foto: FirearmLand

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još