Među prvima na bojištu

Revolver tipa Lefoše (engl. Lefaucheux-style revolver), najranija vrsta revolvera sa sjedinjenim metkom (sa iglenim paljenjem), koja se koristila kratko vreme sredinom 19. veka
Metak sa iglenim paljenjem patentirao je 1835. godine francuski puškar Kazimir Lefoše (1802-1852). Prvi sjedinjeni metak sa metalnom čaurom u svetu, sa objedinjenim zrnom, barutnim punjenjem i kapislom u metalnoj čauri. Ova municija koristila se u Francuskoj od 1835. za pištolje bibernike i lovačke puške ostraguše – metak bi se ubacio u cev tako da igla čaure viri kroz prorez na gornjem zidu barutne komore, i kapisla se aktivirala udarcem oroza po igli metka. Od 1852. počela je proizvodnja revolvera sa municijom ovog tipa, koji su široko korišćeni u Evropi i SAD. Za razliku od revolvera kapislara (npr. Kolt Voker) koji su tada masovno korišćeni, metalni meci su se lako i brzo stavljali odostrag u doboš, a čaure su sprečavale propuštanje barutnih gasova unazad prema ruci strelca, čime se ujedno povećala kinetička energija i domet zrna. Revolveri Lefoše model 1854 i Lefoše model 1858 korišćeni su u Krimskom ratu (1853-1856) i Američkom građanskom ratu (1861-1865).


Međutim, već 1857. američka kompanija Smit i Veson patentirala je efikasnije metke sa ivičnim paljenjem za svoje revolvere, a u Evropi su Edvard Bokser i Hiram Berdan 1866-1868. patentirali još efikasnije metke sa centralnim paljenjem, koji su ubrzo zamenili municiju tipa Lefoše i revolvere tog tipa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još