Pištolj japanske carevine

Početkom 20. veka počelo je doba poluautomatskih pištolja. Pištolj Tipe 14 Nambu dobio je ime po prvoj godini proizvodnje – 14. godine Taisho ere, odnosno 1926. Proizvodio se u četiri varijante, počev od tipa A, koji je imao dve verzije. Prvi je dobio nadimak „deda“, a drugi „tata“. Pratio ih je Tip B, takođe poznat kao “beba” (Baby Nambu), zatim je sledio Tip 14, i konačno Tip 94.
Pištolji Tip A, B i 94 Nambu su bili manji, a Tip B je ispaljivao municiju 7×20 mm Nambu umesto uobičajene 8 mm. Od svih modela pištolja Nambu, Tip 14 je bio najmasovniji jer je proizvedeno oko 400.000 primeraka. Nisu poznate tačne brojke ni proizvedenih ni izdatih primeraka, jer su japanski vojnici smatrali svoje pištolje carevim vlasništvom i radije su ih uništili ili bacali u okean nego da ih predaju savezničkim snagama. Nambu 14 serije B ima veliki štitnik obarača jer je 1936. redizajniran.

Municija 8x22 Nambu nije bila dovoljno snažnaza potrebe vojske
Municija 8×22 Nambu nije bila dovoljno snažna
za potrebe vojske

Vojnici koji su služili u hladnijim klimatskim uslovima imali su problema da pucaju iz oružja u rukavicama i tražili su modifikaciju. Serijski broj ovog Nambua pokazuje da je proizveden 1944. Još jedan pokazatelj njegove kasne proizvodnje je da je dugme zavrtnja nazubljeni model, koji je bio jeftiniji za proizvodnju od tipa diska kod ranijih proizvodnih modela. Kočnica na levoj strani pištolja zahtevala je od strelca da je pomeri za 180 stepeni od bezbednog do vatrenog.
Vizuelno, Nambu izgleda zapanjujuće slično nemačkom Lugeru P.08 i američki vojnici su ga nazvali “japanski Luger”. Međutim po konstrukciji to su dva potpuno različita pištolja. Jedan od pištolja koji je Nambuu bi uzor je Mauser C96 Broomhandle, od kojeg je Nambu iskoristioo sistem bravljenja.
Pištolj koristi municiju 8×22 mm Nambu sa nedovoljno snage, a čaure izbacuje pravo nagore. Hrani se iz okvira sa osam metaka, koji je nagnut, što čini promenu magacina pomalo nezgodnom. Prilikom vađenja praznog magacina, strelac mora da pritisne dugme za oslobađanje magacina, ali kako zbog pritiska I lisnate opruge ne može da izađe sam, mora da se izvuče drugom rukom. Zbog toga su magacini opremljeni velikom nazubljenom pločom na dnu kako bi proces vađenja bio malo lakši.
Iako smatraju da je Nambu pištolj nepouzdan, slab, neergonomičan u kolekcionarskim krugovima je veoma cenjen I tražen.

Priredio R.K.
Foto: Friedrich Seiltgen

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još