Revolver sa nostalgijom

Amerikanac Earl Keller, osnovao je 1985. mali pogon za izradu revolvera, koji su dizajnirani (ali ne i verne kopije), po uzoru na slavne revolvere iz vremena Divljeg zapada i isključivo prilagođeni za ekstremno „teške“ kalibre. Zanimanje za ova neobična oružja od samog početka bilo je ogromno, tako da je Keller već 1986. izgradio mnogo veći pogon u Grinfildu (gde firma i danas uspešno radi), pod nazivom „Century Gun Dist. Inc.“.

Osnovni model u proizvodnom programu je revolver Century Model 100, koji siluetom i ukupnim dizajnom neodoljivo podseća na Colt SAA, proslavljeni „mirotvorac“ iz druge polovine 19. veka. Izabrani kalibar za ovaj revolver je .45-70 Government. Ubrzo je Keller ponudio tržištu i Century Model 300 .375 Winchester i Century Model 400 .444 Marlin, a kao prava gurmanska poslastica na kraju je stigao i revolver Mother Load u starom i davno zaboravljenom kalibru .50-70 Government (iz 1866-1867.).
Naravno, Keller najavljuje i revolvere u još težim i egzotičnijim kalibrima. Primljeni kalibri su tako moćni, da je izboru materijala i kvalitetu izrade svih modela, posvećena izuzetna pažnja. Doboš i cev su od čelika 4140, koji izdržava pritisak od 90 kg/mm, dok je robustan, zatvoren ram, izrađen od visoko kvalitetne bronze ili mangana velike otpornosti.


Detaljnije ćemo da opišemo samo rodonačelnika programa Century Model 100. Standardna dužina cevi je 165 mm, ali po želji mogu da se dobiju i cevi od 203, 254, 305 ili 355 mm (s tim što kupac može da izabere za duže cevi i osmougaoni oblik, što oružju daje posebnu draž). Prečnik doboša je veći od 55 mm i spolja je olakšan kanelurama, dok je za sve veće kalibre predviđen spolja gladak doboš (bez olakšanja). U celini, Century Model 100 je nešto većih dimenzija od revolvera Ruger Black Hawk u kalibru .44 Magnum. Rukohvat je u celini dizajniran prema uzoru Colt SAA sa oblogama od američke orahovine, koje su međusobno spojene jednim poprečnim zavrtnjem.

Sve u svemu, zahvaljujući impresivnim dimenzijama, vrhunskoj izradi svih delova i atraktivnoj spoljnoj obradi u dve boje (cev i doboš plavo brunirani, bronzani ram), bez obzira da li je cev osmougaona ili okrugla i da li postoji dodatna gravura ili ne – revolveri majstora Kellera pravi su magnet za sve ljubitelje oružja. Primenjena mehanika u celini je klasična „Koltova“ SA (neophodno je ručno zapinjanje oroza pre svakog opaljenja), a doboš se puni i prazni preko vratašca, na desnoj strani zadnjeg dela rama. Za izbacivanje praznih čaura, služi elastično montirana polugica ispod cevi. Za današnje vreme, sve na ovom revolveru deluje „old fashion“ ili staromodno, ali je zato sve izrađeno i funkcioniše – perfektno. Tolerancija izrade svakog pojedinog dela svedena je na minimum, što revolver čini savršenim za rukovanje. Nišani mogu da se podešavaju, jer iz ovog revolvera redovno se gađa na većim daljinama.
Uz sve prethodne ocene i pohvale, valja imati u vidu i da se ovako impresivna i skupocena oružja, ne prave za svakodnevno nošenje i upotrebu. Naime, njih kupuju samo pravi ljubitelji i sladokusci, strelci „meraklije“, koji mogu da priušte povremenu „feštu“ na strelištu, posebni kolekcionari i bogati nostalgičari za starim vremenima, ekscentrični lovci za ekskluzivan lov na visoku divljač i slična, uglavnom američka „bratija“.

Municija Remington .45-70 Government omogućava (kod osnovne dužine cevi), početnu brzinu zrna od 293 m/s i energiju od 1460 džula. Jasno je da ovaj revolver ne može da uzme u ruke, čak ni na strelištu, neko ko nema dovoljno streljačke kondicije i nije sasvim siguran u svoje mogućnosti. Zbog moćnog odskoka pri opaljenju, čak i uvežbanim strelcima preporučuje se pucanje sa obe ruke. Međutim, kada se jednom strelac navikne na gabarit i stekne sigurnost, uz dobro podešene nišane, bez problema će na 25 m da pogađa „osmice“ i „devetke“.
Na žalost, ovakva i slična oružja u Evropi ne uživaju veću popularnost. Lov sa kratkim cevima praktično je zabranjen, dok je, za Ameriku tako karakteristična tradicija korišćenja staromodnog oružja ili pravih replika starog oružja u velikim kalibrima – potpuno nerazvijena. Zapravo, strelci i ljubitelji oružja u Evropi, na te tipično „američke“ novotarije, gledaju sa priličnim zanimanjem, ali i potpunim nerazumevanjem za praktičnu stranu (posebno ako se ima u vidu cena takvih hobija). Evropski strelci, u stvari, ponašaju se vrlo racionalno prilikom izbora oružja, upravo kao Amerikanci, za sve druge stvari u životu.
M. VUKČEVIĆ

Tehničke karakteristike
Model: Century Model 100
Kalibar: .45-70 Government
Uk. dužina: 391 mm
Duž. cevi: 165 mm
Masa praznog: 2660 g
Kapacitet: 6 metaka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još