Revolver Texican

Teksas i „Colt“, jedinstvena veza, koja traje još od tridesetih godina 19. veka. To je vreme, kada je kasnije čuveni pukovnik Kolt, bio potpuno nepoznat. Već tada je uspeo da proda poneki od svojih modela poznatijoj ličnosti ili pripadnicima američke konjice, koji su ih koristili u pohodu protiv indijanskog plemena Seminole na Floridi, ali pravog izlaska na tržište još nije bilo. Tek kada su Teksaški rendžeri, u borbama sa Meksikancima i Komančima, maksimalno iskoristili potencijal novog oružja, došlo je do proboja na tržištu. Mnogo kasnije, kada su teksaški kauboji bili deo folklora u SAD, šestometni revolver Colt postao je deo njihovog imidža.
I pored toga, Teksas je do sada proizvodnju kopija svoje „ikone“, koje se danas, uglavnom, koriste za disciplinu CAS (Cowboy Action Shoooting) prepuštao drugima: Italijanima, Južnoamerikancima, Nemcima, Švajcarcima i „omrznutim“ Jenkijima. Tek skoro, pojavio se proizvođač oružja, koji u Teksasu proizvodi kopiju popularnog „mirotvorca“, kada je konstruktor „STI International“ (www.stiguns.com) Dejvid L. Skiner, predstavio svoju varijaciju na temu – šestometni Colt SAA. Posle godinu dana, projekat je ušao u serijsku proizvodnju, pa smo na ovogodišnjem sajmu IWA u Nirnbergu, mogli da pregledamo i jedan takav primerak.
Na tržištu za ovakvo oružje u SAD postoji velika konkurencija. Firme kao što su „United States Firearms“ (USFA), „Ruger“, „Taurus“, kao i uvoznici italijanskih kopija, imaju veliko „parče kolača“. I pored toga, uspešan poslovni čovek Dejvid Skiner, pokušao je da sa ovim modelom malo uzdrma postojeći raspored na tržištu. Šta je to drugačije, na modelu Texican u odnosu na druge?
Prvo što nam upada u oči kod ovog modela je cena: 1.365 evra je prilična suma, mnogo veća nego što je uobičajena za revolvere ovog tipa, koja se kreće od 500 do 850 evra. Samo je model firme USFA, po ceni od 1.490 evra, skuplji od Texicana. Što se izgleda novog modela tiče, stvarno je jedinstven. Prelepi plavo-sivi brun i kontrast boja, oduševljavaju svakog ljubitelja ovakvih revolvera. Pored toga, STI nudi još nešto novo – maksimalnu preciznost u proizvodnji, uz tehnologiju sličnu onoj kojom su izrađeni modeli starih vestern junaka.
U proizvodnji, STI koristi metode koje su ga učinile poznatim u svetu. To je obrada mašinama sa kompjuterskim upravljanjem, pri čemu se nivo tolerancije delova smanjuje na najmanju moguću meru. Ceo revolver je projektovan uz pomoć trodimenzionalnih kompjuterskih programa, što je jedinstven slučaj kod ovakvih modela.
Pritom, Teksašani ne prave veliku famu od korišćenih materijala i tehnologije. Svaki potencijalni kupac dobija informacije o mogućim varijantama izrade, dužinama cevi i ponuđenim kalibrima. Podaci iz prodajnog prospekta navode da se cevi ovog modela proizvode od hrom-molibdenskog čelika oznake 4140, dok je ram od čelika Maksvel 4150. Tu je i mnoštvo dodatnih tehničkih informacija, koje se ne nalaze u prospektima drugih proizvođača.
Kada uzmete ovo oružje u ruke, shvatite da proizvođač nije preterao sa hvaljenjem. Okidanje je čisto i bez zapinjanja, otpor obarača iznosi 700 g, što je suviše nisko za ovakav tip oružja. U toku detaljnijeg pregleda, pada u oči i da je geometrija nosača doboša potpuno promenjena. Ovaj nosač je deblji nego što je to uobičajeno. Kada rastavite revolver, primetite da osovina doboša prolazi kroz vođicu, što je detalj koji su italijanski proizvođači zbog pojednostavljenja proizvodnje izbaciili već u trećoj generaciji ovih kopija. Identičan originalu je i udarač sa udarnom iglom, bez danas uobičajene transfer poluge i udarne igle u ramu revolvera. Pored toga, Texican poseduje klasičnu bravu modela Peacemaker.
Što se tiče rezultata na strelištu, ovaj model je pokazao natprosečne rezultate. Jedna grupa ispod 40 mm, druga ispod 50 mm – izuzetan rezultat za ovakvu vrstu oružja. Pri čemu se korišćenjem ručno punjene municije, sigurno mogu ostvariti i bolju rezultati. Model pokazuje bolje rezultate uz korišćenje municije sa teškim zrnom. U toku gađanja, uočeni su veoma široki nišani, sa dobrim kontrastima, kao da skoro sve čaure same ispadaju iz komora, kada revolver okrenete nagore (što govori o kvalitetu obrade komora). Manje se svidelo odstupanje pogodaka na levu stranu, što je uobičajeno kod svih kopija starog „Coltovog“ modela. S obzirom da ovakvo oružje nije namenjeno za precizno pucanje, već za disciplinu CAS, u kojoj razdaljine iznose 15 i 10 m, a odstupanje ulevo na ovim daljinama se smanjuje ili potpuno nestaje na 10 m ovaj podatak ne kvari dobar utisak.
Na kraju, može se reći da cena za Texican, s obzirom na kvalitet i učinak na strelištu nije prevelika, ali za naše džepove jeste. Među ljubiteljima ove vrste oružja, Texican će i pored toga, sigurno izazvati veliko interesovanje.
M. RANKOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još