U stilu Divljeg zapada

Pozabavićemo se sa nekoliko primeraka, različitih kalibara i dužina cevi, koje proizvodi renomirana italijanska firma “Uberti” iz Breše. Koliku ulogu ima Colt Peacemaker u mitu o Divljem zapadu, najbolje svedoči podatak da se njegove replike proizvode već više od šezdeset godina, dok su se kopije “Smith & Wessonovih” revolvera na prelamanje, pojavile tek negde od devedesetih godina 20. veka. To je prilično neobično, s obzirom da su zapadno od Misisipija revolveri S&W bili popularni u svoje doba. Između ostalih, nosili su ih, recimo, čuveni Pat Garet, Džesi Džejms i Kol Janger. Uglavnom, sve replike S&W prelamajućih revolvera potiču iz italijanske firme “Uberti” iz Breše, koja pripada koncernu “Beretta”. Zahvaljujući Aldu Ubertiju, vraćane su u život tri verzije “Smith & Wessonovih” single action revolvera na prelamanje. Najpre je 1993-94 izbačena replika modela Schofield, zatim se 1998, na tržištu pojavio Model No.3 Russian, a 2006, takozvani New Model No.3 nazvan Laramie. Pozabavimo se sada malo bliže sa navedenim modelima.

Originalni Russian kalibra .44

Pođimo najpre od modela No.3 Russian, najzaslužnijeg za komercijalni uspeh poznate američke firme. Konstruisan je po narudžbini ruske carske vojske, kojoj je u periodu između 1871. i 1878, isporučeno preko 131.000 primeraka. Među ostalim kupcima bile su i turska i japanska vojska, tako da je “Smith & Wesson” ukupno proizveo i izvezao 171.017 ovih revolvera. Tome dodajmo još i licencne kopije koje su proizvodili ruski zavod u Tuli i firma “Ludwig Loewe” iz Berlina. Russian je obično koristio sopstvenu municiju kalibra .44 S&W Russian i (znatno ređe) .44 Henry Rimfire. Rusi su tražili da municija bude na centralno paljenje i da prečnik zrna odgovara unutrašnjem prečniku čaure, što je danas normalno, ali za ono vreme, to je bila velika novina. Postojale su tri verzije Russian No.3. Prva je imala zaobljenu dršku, dok su druge dve imale dršku sa grbom i upadljivu mamuzu na braniku okidača. Ona je navodno, služila konjanicima da iz bezbednosnih razloga na njoj drže kažiprst, verovatno da ne bi došlo do nehotičnog opaljenja. Mamuza je ujedno sprečavala proklizavanje revolvera kroz pojas. “Uberti” izrađuje model Russian u kalibrima .44 Russian i .45 Colt, a finiš može biti bruniran, niklovan, plav ili beo, sve zavisi od ukusa kupca.

Uberti no3 schofield 2 cev 5 inča

Tokom proizvodnje Russiana, u “Smith & Wessonu” je 1873, počeo rad na poboljšanju revolvera No.3, pod rukovodstvom majora Džordža Skofilda. Tako se 1875. pojavio takozvani Model No.3 Schofield. Glavna inovacija bila je u tome što element koji je služio za prelamanje i zaklapanje revolvera, nije više bio smešten na mostu rama već na samom ramu, što je u mnogome olakšavalo rukovanje. Prvi model se razlikuje od drugog, uglavnom po obliku ove bravice. Model Schofield je dobio drške od originalnog revolvera No.3 American, s tim što je dodato jedno udubljenje za palac. U periodu između 1875. i 1877. proizvedeno je ukupno samo 8.965 primeraka, zbog čega je Schofield najređi od svih velikih S&W revolvera na prelamanje. Koristio je isključivo municiju .45 S&W Schofield, koja je u suštini predstavljala skraćenu verziju metka .45 Colt i danas se više ne koristi. Zbog toga je “Uberti” svoju repliku Schofielda, nazvanu 1875 Top Break, ponudio najpre u kalibrima .44-40 i .45 Colt, a zatim je paletu proširio i na .44 S&W Russian i .38 Special. Ako tome dodamo i izbor od pet različitih finiša i tri dužine cevi od 3,5, 5 i 7 inča, dobijamo pravo bogatstvo raznih kombinacija i varijanti.

Uberti No3 New model Russian 6,5 inča

Takozvani New Model No.3, koji se proizvodio od 1878. do 1912, (ukupno 35.796 komada) predstavljao je “Smith & Wessonov” odgovor na pojavu Colta SAA. Prodavao se u čak 17 različitih kalibara, ali glavni je bio .44 S&W Russian. Moglo bi se reći, da je ovo najbolje izbalansiran od svih S&W SA prelamača. Bravica za prelamanje i zaklapanje, ponovo je vraćena na svoje staro mesto – na most rama, kao pre Schofieldovog poboljšanog modela. Među prvim mušterijama bile su japanska mornarica i Argentina. Turci su ga naručili, ali za municiju .44 Rimfire. I najzad, New Model No.3 je bio i standardno naoružanje australijske Kolonijalne policije. Kažu da je Džesi Džejms poklonio jedan svom sledbeniku Bobu Fordu, koji ga je kasnije ubio upravo iz njega. Replike ovog revolvera, bez obzira da li nose logo “Berette” ili “Ubertija”, razlikuju se od originala po bravici za prelamanje, koja je preuzeta sa modela No.3 Russian. Verovatno je „Uberti” preuzeo cevi iz proizvodnje Russiana i za svoj New Model No.3. Revolver se nudi u pet različitih finiša i u dva kalibra, .45 Colt i .44-40 Winchester, a što se dužine cevi tiče, možete birati između 5 i 6,5 inča.

Uberti No3 schofield 2 , cev 7 inča, niklovan

Revolveri se isporučuju sa već ustaljenim nivoom kvaliteta, na koji smo navikli kad je u pitanju “Uberti”. Ram drški je frezovan, a ispod korica se ne vide ni najmanji tragovi livenja. Kvalitet obrade je visok, čak i na površinama koje se ne vide, naročito spolja, gde su perfektno ispolirane. Pasovanje je takođe izvedeno vrlo dobro. Cevi su obrađene besprekorno, sa predivno zaobljenim grlićem. Zazor između doboša i rama se razlikuje u zavisnosti od kalibra. Najveći je kod .44 Russian – 0,35 mm. Kod kalibra .45 zazor je manji i kreće se između 0,22 i 0,25 mm, dok je kod .38 Special najmanji – samo 0,12 do 0,15 mm. Svi doboši, bez obzira na kalibar, imaju iste spoljne dimenzije. Njihova dužina od 39,7 mm omogućava prijem metaka ukupne dužine 40,5 mm. Na žalost, komore doboša kod modela u kalibrima .38 i .44 kao da su samo izbrušene, a ne i ispolirane, što potpuno odudara od inače besprekornog finiša. Srećom, pritisak kod ove municije je slab pa nema nikakvih problema sa izvlačenjem čaura, ali ipak bi bilo lepše da su i komore iznutra ispolirane. Kod kalibra .45 to nije slučaj i kod ovih revolvera su i komore doboša fino ispolirane. Zvezda izbijača čaura izdiže se kod svih modela za 25 mm. Zbog toga jedino čaure .44, koje su duge samo 24 mm, izlete potpuno iz doboša kad se revolver prelomi. Međutim, ni kod izbijanja čaura ostalih kalibara nema nikakvih problema, naročito ako uperite revolver uvis i naglo ga prelomite. Tada će sve čaure, bez obzira na kalibar i dužinu, izleteti iz doboša bez ikakvih problema. Takođe, valja reći da se revolveri posle prelamanja zaklapaju lako, ali čvrsto i pouzdano kao da je reč o oružju sa monolitnim, fiksnim ramom.

Originalni Schofield 2 proizveden 1876-1877.

Da pogledamo sada kako je izvedeno rešenje bravljenja sklopa cevi i doboša, za ram revolvera. Kod Russiana i New Modela na ramu se nalazi masivna viljuška u obliku slova U, a na mostu cevi bravica pod oprugom, koja prilikom zaklapanja oružja tačno sedne u viljušku i škljocne, što znači da je revolver zabravljen. S druge strane, brava kod Schofielda je na ramu a ne na cevi, što omogućava otvaranje revolvera jednom rukom, istom onom kojom se puca. To je svojevremeno, svakako bila velika prednost za konjanike u borbi. Kod svih modela, pre prelamanja oroz se mora dovesti u poluzapeti položaj. Hod okidača iznosi oko 2 mm a njihov otpor se kreće od 2.400 g (kraći New Model No.3 Frontier) do 3.350 g (Russian u kalibru .44 S&W Russian). To važi u slučaju da pritiskate sredinu jezika okidača. Ukoliko kažiprst spustite niže, otpor će biti manji, ali će i hod okidača biti duži. Za majstore-ljubitelje, koji vole da preudešavaju svoje oružje, ovde ima prostora za fino friziranje, po sopstvenom ukusu.
Što se ponašanja pri gađanju tiče, treba reći da cevi od 5 do 7 inča prilično pretežu nadole, što se naročito oseća kod Shofielda u kalibru .38. Kod ostalih dužina cevi, balans je manje-više sličan kao kod Colta SAA, u zavisnosti od kalibra. Svaki od ovih revolvera treba čvrsto držati, da bi ostali stabilni pri pucanju. Ali, kako drške dobro leže u šaci, gađanje iz klasičnog stava sa jednom rukom predstavlja pravo zadovoljstvo.

Uberti no3 schofield 2 cev 5 inča

Drške dobro leže i pri modernom gađanju sa obe ruke. Na osnovu dosadašnjih testiranja i upotrebe na strelištima, može se reći da svi “Ubertijevi” revolveri, u proseku imaju dobre grupe pogodaka. Takođe, generalno uzevši, nisu primećene nikakve smetnje u funkcionisanju prilikom gađanja. Možda bi trebalo posebno istaći veoma dobre rezultate sa wadcutter municijom kod modela u kalibru .38. Od fabričke municije, najbolje se pokazala laboracija Geco WC sa zrnom od 148 grejna i to sa Schofieldom od 7 inča.
Cena “Ubertijevih” replika S&W revolvera kreće se oko hiljadu evra, tačnije od 998 do 1018, u zavisnosti od modela i kalibra. To i nije mnogo za prvoklasne kopije, možda nedovoljno poznatih revolvera iz legendarnog doba Divljeg zapada. Kod ovakvog oružja preciznost i nije na prvom mestu, iako je sasvim upotrebljivo za raznorazne discipline kaubojskih pucačina. A oni koji žele više od toga, moraju da uzmu turpiju u ruke. Pod uslovom da su iskusni majstori i da znaju šta rade. “Ubertijevi” revolveri u tom smislu predstavljaju odličnu osnovu za fino doterivanje i friziranje.
B. Ljubinković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još