Dragan Šaponjić

Boonie hat

Nema mnogo šešira koji se odmah povezuju sa vojskom kao što je boonie hat. Lagan platneni šešir mekanog oboda koji se lako savije u džep, odavno je deo vojne opreme za tropske uslove. Ovaj jednostavni deo odeće je od velike pomoći tokom aktivnosti na visokim temperaturama, jer sprečava toplotni udar i opekotine.

 Bush hat, foto: MMOC
Bush hat, foto: MMOC

Krajem tridesetih godina 20. veka američka vojska je u uniformu uvrstila i šešire sa širokim obodom napravljene prvo od denima, a kasnije od kepera. Trupe britanskog Komonvelta imale su sopstvenu uniformu za tropske i pustinjske uslove, koja je podrazumevala i takozvani bush hat. Australijanci su takođe imali svoju verziju ovog pokrivala za glavu sličnog dizajna. Široku popularnost među vojnicima, zbog udobnosti i praktičnosti u tropskim ratištima, boonie hat stekao je tokom Vijetnamskog rata, kada su ga koristile specijalne snage MACV-SOG i izviđačke patrole. Već 1967. američka vojska je počela redovno da izdaje „šešire za džunglu sa mrežom protiv insekata“.

Klasičan boonie hat sa dodatom mrežom protiv komaraca, omiljen kod ribolovaca, foto: MMOC
Klasičan boonie hat sa dodatom mrežom protiv komaraca, omiljen kod ribolovaca, foto: MMOC

Nije sasvim jasno zašto je na kraju ovaj deo uniforme nazvan boonie. Neki pretpostavljaju da je boonie referenca na tagalošku reč bundok, što znači planina. Ovo ima smisla ako se uzme u obzir da je bundok prerastao u boondocks – američki sleng koji se odnosio na ljude koji su dolazili sa planina. Termin je kasnije evoluirao u opis svega što izlazi iz divljine i na kraju je skraćen u boonie – prilično prikladno ime, s obzirom na vijetnamski spektar pejzaža, koji se kreće od planinskog terena do delti džungle.
Šeširi boonie postali su standardni deo uniforme mnogih armija koje su učestvovale u sukobima u vrelim klimatskim zonama. S obzirom na vruću i vlažnu klimu za koju su dizajnirani, udobniji su od šlema i pružaju bolju zaštitu od kiše i sunca, sprečavaju toplotni udar i opekotine. Zato mnoge armije imaju veoma stroge propise u pogledu kvaliteta ali i obavezne upotrebe na terenu.

Zaštita za vrat od sunčevih zraka, foto: Militaria
Zaštita za vrat od sunčevih zraka, foto: Militaria

Zbog oboda srednje širine i bezobličnog oblika, boonie pomaže u razbijanju siluete nosioca i prikriva lako prepoznatljiv oblik njegove glave. Bolje maskiranje je moguće kačenjem vegetacije na prsten oko obima, sa mnoštvom petlji.
Uglavnom se proizvodi od pamuka sa primesama sintetike, lagan je, prozračan a obod srednje širine dobro štiti od blještave svetlosti. Otvori za ventilaciju dovode svež vazduh, a unutrašnja traka oko glave skuplja znoj. Pojedini modeli imaju komad platna koji se po potrebi spušta da zaštiti vrat ili mali džep u unutrašnjosti za važne sitnice. Sve je popularniji, van vojnih krugova – među fotoreporterima i ljubiteljima trekinga, a nose ga po gradu i pripadnice lepšeg pola.

Otvori za ventilaciju su od velike pomoći, foto: Militaria
Otvori za ventilaciju su od velike pomoći, foto: Militaria

Šeširi boonie poznati su po lakoći s kojima se mogu modifikovati na terenu. Na primer, izviđački timovi tokom Vijetnamskog rata ušivali su narandžaste panele unutar svojih boonija. To im je omogućavalo da signaliziraju helikopterima u preletu. S obzirom da dolaze topli prolećni i letnji dani, vredi razmisliti o nabavci ovakvog šešira ako ste planinar, pecaroš ili jednostavno provodite dosta vremena napolju.

Dragan ŠAPONJIĆ
foto: arhiva „Kalibra“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još