Ground Master 400

Ground Master 400 je francuski 3D osmatrački digitalni radar velikog dometa sa aktivnim faznim antenskim nizom („AESA“), koji radi u S-opsegu. Proizvod je kompanije Thales Group.
Dizajniran da pruži visoke mogućnosti brzog raspoređivanja i preživljavanja posade, GM-400 se uklapa u kompaktni kontejner od 6 metara, u kompletu sa sistemom za podizanje i može se montirati na kamion i spremiti za rad za manje od jednog sata (obučena posada i za pola sata). Radarski operatori takođe mogu da koriste mamce postavljene na radaru kako bi se osigurala još veća mogućnost preživljavanja preciznih neprijateljskih vazdušnih udara.
Radar je, ako je na kamionskoj šasiji, visoko mobilan i može biti transportovan i avionom ili helikopterom. Radar poseduje maksimalni domet od 470 km (za cilj veličine taktičkog borbenog aviona), može otkriti krstareću raketu na daljini većoj od 250 km, maksimalni domet po visini je 30,5 km, osim aviona, helikoptera, bespilotnih letelica i krstarećih raketa može otkriti i taktičke balističke rakete. Radar dolazi u mobilnoj ili opcionalno stacioniranoj varijanti.  Najnovija verzija GM400α, predstavljena 2021. godine, ima domet od 515 kilometara te detektuje i prati ciljeve putem naprednih algoritama veštačke inteligencije. Operativna funkcionalnost radara je veća od 98,5%.  Prosečno vreme rada bez kvarova je duže od 3.000 časova. Godišnje održavanje traje sveukupno 30 časova. GM-400 se može koristiti samostalno ili kao uvezani deo mreže za zaštitu vazdušnog prostora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još