Majstorsko brušenje čeličnih bisera

Iako se noževima bavi iz hobija, on ima ozbiljan pristup i često posećuje tematske izložbe iz ove oblasti, održavajući kontakte sa kolegama. Od već afirmisanih majstora dobijao je korisne sugestije, što mu je pomoglo da donekle izmeni pristup u dizajniranju noževa i da više pažnje poklanja funkciji u odnosu na formu

Mamutski kutnjak na dršci, drvo kajsije i koža na futroli
Mamutski kutnjak na dršci, drvo kajsije i koža na futroli

Redovni čitaoci se verovatno sećaju da smo pre skoro četiri godine u našem časopisu predstavili gospodina Rada Radića, jednog od retkih majstora nožara sa naših prostora koji radi u inostranstvu. U to vreme, Radov opus uglavnom se zasnivao na kombinaciji različitih dizajnerskih rešenja, koja je majstor birao po ličnom nahođenju vodeći se uglavnom estetskim kriterijumom, dok je funkcionalnost bila u drugom planu. Ipak, nijednog momenta nije pravio kompromis u pogledu kvaliteta materijala, preciznosti obrade i uklapanja elemenata noževa. S obzirom da u Švajcarskoj, gde živi i radi, postoji više poznatih nožara i da čitava zajednica ceni dobar zanatski proizvod, radovi našeg zemljaka nisu prošli nezapaženo.

Šmek nekih prošlih vremena

Iako se noževima bavi iz hobija, on ima ozbiljan pristup i često posećuje tematske izložbe iz ove oblasti, održavajući kontakte sa kolegama. Od već afirmisanih majstora dobijao je korisne sugestije, što mu je pomoglo da donekle izmeni pristup u dizajniranju noževa i da više pažnje poklanja funkciji u odnosu na formu. U kombinaciji sa izuzetno pedantnom izradom ova promena donela je nove klijente, a majstor je stekao dovoljno iskustva da prihvati narudžbine zahtevnijih ljubitelja sečiva. Ovoga puta, predstavićemo neke njegove radove koji oslikavaju ovu promenu.

Rusanda je lagan nož za svakodnevnu upotrebu
Rusanda je lagan nož za svakodnevnu upotrebu

Lagudoro. Za svakog ko se bavi izradom noževa, bez obzira da li je reč o zanatu ili hobiju, najveći izazov predstavlja preklopni nož. Posebna priča su tradicionalni noževi, kod kojih mora biti doslovno ispoštovano puno detalja da bi se mogli okititi čuvenim imenom. Poznanik našeg majstora je naručio upravo takav model. Poreklom sa Sardinije, naručilac je zahtevao specifičnu patadu poznatu kao Lagudoro, po centralnoj oblasti ovog mediteranskog ostrva. Jedini ustupak savremenim trendovima je izbor materijala za sečivo. Budući da je reč o nožu od koga se vlasnik praktično ne odvaja, korišćen je čelik hitachi ATS-34 sa izvrsnim mehaničkim osobinama. Da je sečivo dobilo optimalnu termičku obradu garantuje specijalizovana firma, jer je kaljenje jedini posao koji majstor Rado prepušta drugome.

Logudoro pokazuje raskoš vekovne tradicije
Logudoro pokazuje raskoš vekovne tradicije

Savremeni čelici nude puno mogućnosti, ali da bi se iskoristile sve prednosti ovakvih materijala, potrebna je tehnologija koja je uglavnom rezervisana za ozbiljnu industrijsku proizvodnju, jer je hobistima i klasičnim zanatlijama preskupa investicija. Sve ostalo na ovom nožu rezultat je pedantnog i dugotrajnog procesa ručnog oblikovanja, od brušenja oštrice i isecanja lajnera, do poliranja bolstera i učvršćivanja stranica drške od bivoljeg roga, posebno izrađenim mesinganim zakovicama. Jednostavna i pouzdana tradicionalna brava na gornjem prednjem delu, uzela je više sati rada tokom pasovanja i doterivanja. Rezultat je elegantan nož nesumnjivog kvaliteta, sa „šmekom“ nekih prošlih vremena, koji svojom pojavom privlači pažnju poznavalaca. Prema ranijem dogovoru, naručilac je odredio cenu tek kada je video završen nož, pa je iznenađeni majstor dobio četvorocifreni honorar (u švajcarskim francima).

New York Special

Zato su očekivanja sledećeg naručioca bila daleko od skromnih. Tražena je izrada jednog od najpoznatijih Lovelessovih noževa, za koga je još od sredine šezdesetih godna 20. veka kada je nastao, bilo jasno da će postati klasik. Reč je o modelu New York Special. Ovaj kompaktni fiksni nož u početku je bio namenjen policajcima u civilu koji su radili sa bandama u njujorškom metrou. Zbog skučenog prostora i mnoštva civila upotreba vatrenog oružja jednostavno nije bila prihvatljiva opcija, a tražena je forma koja će biti efikasna bez neke posebne obuke. Tipična Lovelessova dvosekla oštrica sa clip-point vrhom i udobnom drškom, ubrzo je postala popularna i van policijskih jedinica, pa je New York Special danas među najčešće kopiranim taktičkim noževima. Posebnu popularnost uživa zbog mogućnosti da se izborom materijala drške relativno lako personalizuje, pa korisnik dobija nož čiji izgled zavisi od njegovih sklonosti i platežnih mogućnosti.

Atraktivni Loveless New York Special
Atraktivni Loveless New York Special

Originalni noževi Boba Lovelessa dostižu cenu veću od 10.000 dolara, a ni kopije koje izrađuju poznati nožari nisu jeftine. Verzija koju je napravio Rado izrađena je od boehler N-690 nerđajućeg čelika, a za materijal drške odabrana je sintetička imitacija kornjačinog oklopa. Neobičan izbor za luksuzan nož, ali naručilac je želeo nož koji može da nosi bez rizika da će prirodan materijal poput kornjačevine promeniti osobine ili čak ispucati, što nije retkost. Na nožu su vidljive sve finese zanata kao i na originalnim primercima. Pored besprekornog finiša sa površinama ispoliranim poput ogledala, majstor je usadnik suzio prema kraju u tzv. tappered tang formi, što smanjuje masu, popravlja balans (esencijalno za mali borbeni nož), ali i demonstrira majstorstvo izrade. Futrola u boji prirodne, biljno štavljene kože je jednostavna i diskretna, ali veoma pažljivo izrađena i sečivu pristaje kao rukavica. Vlasnik ima razloga za ponos i zadovoljstvo.

Lovački premium modeli

Još jedan klasičan nož iz radionice u Roveredu je lovački model nastao po ugledu na Blackjack Trail Guide, ali uz određene izmene, tako da silueta donekle podseća i na Randall Mod.8. Oba noža koji su poslužili kao uzor dizajnirali su iskusni lovci sa severa SAD i rezultat su višedecenijskog boravka u prirodi, pa ne treba sumnjati u ispravnost koncepta.

Radićeva verzija Blackjack lovačkog noža
Radićeva verzija Blackjack lovačkog noža

Pre svega, materijal oštrice je alatni čelik A-2, koji se izuzetno dobro pokazao kod brojnih proizvođača premium modela. Po mehaničkim osobinama ovo je jedan od najboljih čelika za izradu noževa. Kada uz to dodate dobro odmerene dimenzije sečiva, udobnu dršku od roga sa jednostranim branikom i odličnu futrolu od kvalitetne kože, jasno je da će lovac sa njime na pojasu privlačiti zavidljive poglede, tim pre što je izrada primerenija izložbenom primerku nego komadu radne opreme.

Očigledan diktat funkcije nad formom - Zvornički skinner
Očigledan diktat funkcije nad formom – Zvornički skinner

Jednako upotrebljiv, ali nešto većih dimenzija i jednostavnije, tradicionalne forme je Zvornički derač. Čiste, fluidne linije traperskih noževa iz 19. veka, odličan balans i efikasno, potpuno ravno brušeno sečivo, prosto vas vuku da nađete nešto na čemu ćete upotrebiti ovaj nož. Materijal je alatni C-70, a za dršku je korišćena žućkasta mikarta koja se fantastično uklopila sa futrolom od nebojene kože. Precizno brušenje kojim se leđa sečiva sužavaju ka vrhu, daju nožu izvrstan balans, a soldna širina uz idealnu zakrivljenost čini ga odličnim izborom za kuhinju i obradu hrane, ali i za izlet u prirodu ili rad u kampu.

Zaljubljenik u čelik

Jedan od svetskih velikana u dizajniranju i izradi noževa svakako je čuveni William Bill Scagel, sa stilom koji se i danas, ceo vek od njegovih početaka lako prepoznaje. Zakrivljene, skoro organske forme, udobne drške od slaganog materijala i zaobljene linije balčaka su zaštitni znak noževa koje je pravio majstor od koga su „krali zanat“ skoro svi koji nešto znače u svetu nožara. Rado je ponudio svoju interpretaciju ovakvog dizajna. Iako bih ja radije video neki klasičan, masivan komad sa širokim sečivom, njegovi elegantni, zakrivljeni „scageli“ uskih, pomalo orijentalnih sečiva nepogrešivo ukazuju na uzor. Luksuzni materijal naslagan na drške i besprekorna obrada do visokog sjaja naglašavaju njihovu nesvakidašnju pojavu.

Fantastična verzija Scagel noža u fazi izrade
Fantastična verzija Scagel noža u fazi izrade

Osim ovih atraktivnih modela, Rado podjednaku pažnju posvećuje izradi noževa za svakodnevno korišćenje. Tako se kod njega mogu pronaći kuhinjski noževi za ozbiljnu upotrebu, teški kamp modeli kao što je ORA, lagana sečiva za celodnevno nošenje poput Rusande, praktični pecaroški noževi, ali i specijalizovani modeli za branje gljiva, rađeni od ultra-modernih materijala, kao što su ugljenična vlakna, titanijum i novi super čelici, rame uz rame sa ekskluzivnim primercima, kod kojih je drška napravljena od mamutovih zuba, a kanija izdubljena od probranih komada egzotičnog drveta. Previše je toga za kratak novinski prikaz pa zainteresovani mogu da posete web prezentaciju na adresi www.radoradic.com i upoznaju se sa radovima ovog zaljubljenika u čelik.

ORA je snažan radni nož
ORA je snažan radni nož

Rado Radić ne pokušava da napravi najbolje noževe na tržištu. On se time bavi, pre svega, kao sredstvom da se izrazi, pokaže svoju ljubav prema ovom drevnom alatu, ali i prema prirodi. Тo je čovek koji uči i uživa u tom procesu jednako kao i u rezultatima koji su primetno bolji kako vreme prolazi. Rado istrajava na svom putu i želji da svaki nož bude barem za nijansu bolji od predhodnog. A to i čini majstora.

tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Kriss Vector

Od momenta pojavljivanja je ovo neobično oružje bilo propraćeno skeptičnim predviđanjima i procenama kako nema budućnost, ali razvojni tim matične fabrike je iskazao doslednost obezbedivši poziciju na tržištu

H&K P7A1

Samo oružje bi se konstruktivno moglo opisati kao eklektička kombinacija izraelskog Uzija (okvir u rukohvatu), puške G36 (princip rada) i pištolja Glok (okidač sa jezičkom) sa primesama automata MP5 (kundak i regulator paljbe). Stvarno vrhunsko zamešateljstvo koje samo velika oružarska imena poput H&K mogu da iznesu do kraja a da nešto ne zabrljaju

Pištoljska municija

Iako deklarativno identičnih svojstava, municija 9x19mm različitih proizvođača je tokom opsežnog opitovanja iskazala ogromne razlike na planu grupisanja pogodaka