Benchmade Dejavoo

U našim prethodnim brojevima, imali ste priliku da čitate o jednoj od legendi američkog nožarstva Bobu Lumu, kao i o kompaniji „Benchmade“ – specijalizovanoj za proizvodnju preklopnih noževa, koja se godinama nalazi na samom vrhu, po kvalitetu svojih proizvoda. Ovoga puta, na našem testu našao se nož, koji je rezultat saradnje upravo ova dva značajna imena nožarske scene.
Pravo sečivo za teren
Od velikog broja noževa koje je dizajnirao Bob Lum, jedan se posebno isticao svojom univerzalnošću (baš kao što mu i ime kaže). Radi se o modelu All Rounder, najjednostavnije rečeno – univerzalnom. Sečivo je jednostavnih linija, oblika između spear i drop pointa, sa vrhom blago pomerenim naviše od ose i samom oštricom, koji ima izraženiji trbuh od relativno ravnih leđa. Ovakav oblik pokazao se kao vrlo upotrebljiv za više namena: pripremu hrane, sređivanje divljači, pravljenje prostih alatki od drveta, paljenje vatre, samoodbrane… Ukratko, kao pravi oblik sečiva noža za boravak na terenu. Upravo ovaj model, zbog popularnosti i malog broja proizvedenih primeraka pre smrti Boba Luma, izabrala je firma „Benchmade“ za sopstvenu proizvodnju.
Bob Lum je bio poznat po preciznosti i pedantnosti izrade svojih noževa, pa ni All Rounder nije bio izuzetak. Za izradu ovog modela, za drške je koristio kompozit G10, titanijum za elemente brave i sečivo od savremenog čelika S30 V. „Benchmade“ je takođe poznat po preciznosti i visokom kvalitetu izrade svojih noževa iz vrhunskih serija, tako da su se odlučili da Dejavoo, kako su nazvali svoju verziju All Roundera, bude u potpunosti omaž svom dizajneru. „Benchmade“ je iskoristio skoro potpuno identične materijale i način obrade.
Visoka ergonomija
Dejavoo je preklopni nož sečiva dužine 100 mm što ga svrstava u prilično velike preklopne noževe. S druge strane, kada ga uzmete u ruku, nemate utisak da se radi o toliko velikom nožu, zahvaljujući izuzetno skladno obrađenoj dršci, potpuno profilisanoj u sve tri dimenzije. Sečivo je od čelika S30V, tvrdoće kao i na originalnom All Rounderu 58-60 rokvela.
S30V spada u grupu praškastih čelika, nazvanih tako po načinu proizvodnje, koji obuhvata kombinovanje čelika i legirajućih elemenata u praškastom obliku i formiranje u monolitne ploče, ujednačene kristalne rešetke pod izuzetno visokim pritiscima i temperaturama. Na ovaj način se dobijaju čelici, sastava koji je nemoguće postići standardnim procesima proizvodnje. S30V ima 1,4% ugljenika, 14% hroma, 2% mangana i 4% vanadijuma, koji ga čini otpornim na habanje. Prednosti ovog čelika su izuzetna otpornost na koroziju, visoka elastičnost u odnosu na ostale nerđajuće čelike i dobro držanje tvrdoće. S30V se teže oštri od standardnih nerđajućih čelika, ali ne preterano teže. Ovo nikako nije čelik na kome se uči oštrenje, ali će uz malo pažnje i prevlačenje oštrice po kajišu sa polir-pastom, oštricu zadržati dovoljno dugo, da o oštrenju ne razmišljate previše ni pilikom dugotrajnog boravka na terenu.
Drška Dejavoo je kao i na originalu izrađena od kompozita G10, u ovom slučaju samo crne boje. G10 je napravljen od staklenog vlakna, vezanog smolom u procesu pod pritiskom, koji garantuje izuzetno visoke mehaničke osobine materijala. Koristi se za izradu konstruktivnih elemenata u aero industriji, a na nožu obezbeđuje dršku koja je otporna na spoljne uticaje i ne proklizava lako prilikom korišćenja sa mokrim ili masnim rukama. Drška je kompletno zaobljena, sa krajem povijenim nadole i relativno malim branikom, koji sprečava prste da završe na sečivu i integralan je sa ostatkom drške. Ovako zaobljeni oblik, znatno olakšava manipulaciju nožem u svim uslovima, pa i u mraku. I pored velikog sečiva, zahvaljujući zaobljenoj dršci, Dejavoo ostavlja utisak malog noža.
Visokoj ergonomiji Dejavooa doprinosi i okrugla rupa za otvaranje sečiva, kao na „Spydercovim“ noževima i na originalnom All Rounderu, koja je po iskustvu autora teksta najudobniji način otvaranja preklopnih noževa. Svi mehanizmi sa šrafovima, pločicama, u jednom trenutku prouzrokuju sitna oštećenja na palcu ruke, kojom se nož otvara. Toga nema kod modela sa okruglom rupom na sečivu. Ovo se pokazalo i kao najbrži način otvaranja, zahvaljujući velikoj unutrašnjoj površini otvora i proklizavanju prsta prilikom otvaranja.
Udoban i siguran
Bob Lum je na All Rounderu ceo mehanizam pravio od titanijuma i to je, uz nekoliko minornih detalja i jedina veća razlika na Dejavoo. Kod Dejavooa jedino je ploča drške koja sadrži bravu izrađena od titanijuma, dok je druga strana od nerđajućeg čelika serije 420. Konstruktivno, to ovaj nož ne čini ništa slabijim, sem što donekle snižava cenu proizvodnje (zbog visoke cene titanijuma i njegove obrade) i minimalno povećava težinu u odnosu na original. Brava je i dalje od titanijuma, koji je optimalan materijal za izradu liner ock brava, kakvom je opremljen i Dejavoo. Titanijum ima osobinu da se pod pritiskom lepi za druge metale, tako da se prilikom upotrebe, ova brava jos sigurnije zaključava, umesto da površina bravljenja sklizne, kao što bi bio slučaj da je izrađena od čelika.
Teško je opisati osećaj koji se dobija kod držanja Dejavooa u ruci. Možda bi najjednostavniji opis bio da sve radi kao vrata na sefu švajcarske banke. Jednostavno, sečivo se otvara izuzetno mekano i glatko, bez glasnog klika brave. A kada se otvori do kraja, brava bez dodatnog rada ili guranja, čvrsto osigurava sečivo. I postupak zatvaranja je sličan, bez ikakve potrebe za dodatnim operacijama (posebno velikim pritiskom ili sličnim radnjama, zahtevanih od većine noževa). Posle svakodnevnog korišćenja tokom godinu dana i stotine zatvaranja i otvaranja, sve radi kao i prvog dana, bez bilo kakvog dodatnog zatezanja ili „lufta“ u mehanizmu. Delimičnu krivicu za ovakvo ponašanje snose i podloške između sečiva i mehanizma od fosforne bronze, kao i izuzetno tesno upasovana osovina, oko koje se sečivo obrće. Oblik drške se potpuno dokazao, obezbeđujući udoban hvat i kada je potrebno da se na sečivo prenese više sile, što je uvek najproblematičniji momenat prilikom upotrebe foldera.
U poređenju sa noževima slične cenovne grupe, Dejavoo je u blagoj prednosti. Pre svega, zbog izuzetno dobrog oblika i male veličine za dužinu sečiva kojom je opremljen. Na primer, Spyderco Military, uz istu dužinu sečiva ima za 2,5 cm veću dužinu u zatvorenom stanju, što kod svakodnevnog nošenja uopšte nije zanemarljivo. Pored toga, Dejavoo ima i bolji finiš svih ivica, koje su mnogo glatkije i ujednačenije, nego kod Spyderca.
„Benchmade“ je firma koja pravi noževe vrhunskog kvaliteta, a Dejavoo je u samom vrhu njihove produkcije. Za sumu koja je 20 puta manja od cene originala Boba Luma, dobija se nož koji ni u čemu ne zaostaje. Bez obzira na cenu od preko 200 evra u Evropi, Dejavoo ima našu preporuku.
R.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još