Dostupan u svakom trenu

Poznat kao „neck knife“, ovaj nož je, u stvari, manje oružje ili alatka, fiksnog sečiva dužine od 50 do 100 mm i izuzetno jake konstrukcije, pljosnate drške (često i bez ikakvih korica) i futrole, koji se na grudima nosi preko ili ispod odeće, ali tako da, u svakom trenutku, bude dostupan. Zahvaljujući snazi i izdržljivosti, koju duguju fiksnoj konstrukciji, ovakva sečiva su izuzetno upotrebljiva, i kao alatka, ali i kao oružje, pa ih, uprkos skromnim dimenzijama, ne bi trebalo potcenjivati, što se i dokazalo u, vekovima dugoj, praksi. Prvi su ga (obično, kao rezervni nož) koristili severnoamerički Indijanci, da bi, kasnije, njegovu upotrebljivost zapazili i osvajači Divljeg zapada, koji su rado prihvatili korisne alatke starosedelaca. Tokom Drugog svetskog rata, britanske i američke specijalne jedinice često su opremale pripadnike i po jednim ovakvim nožem, koji je, usled neuobičajenog položaja nošenja, često ostajao neotkriven prilikom pretresa.
Svejedno; bilo da je reč o oružju ili alatki (naravno, u zavisnosti od konstrukcije i oblika), ovako nošen nož pokazao se neobično korisnim, s obzirom da se teško neosetno gubio, a bio je u svakom trenutku dostupan za korišćenje bilo kojom rukom, budući da je postavljen u osu tela. Danas ga rado koriste ribolovci, kamperi, avanturisti i istraživači, ali i oni koji žele da njihovo samoodbrambeno oružje ne bude primećeno.
Ed Chavar, je jedan od novih majstora na američkoj „nožarskoj“ sceni. Ovim zanatom bavi se tek oko pet godina. Uprkos tome, a pre svega zahvaljujući njegovom, zaista velikom, talentu, svrsto se u sam vrh liste popularnosti, Prema njegovim rečima, Ed je najveće tajne ovog zanata otkrio tek kada se upoznao sa čuvenim Badom Nilijem, koji je izvršio presudni uticaj na njega. Tek od njega je zaista naučio kako da nožu da balans, pravi oblik i funkcionalnost, tako da su njegova sečiva, danas, zaista suštinski funkcionalna. Njegov model za nošenje o vratu, nazvan „Saucon“, načinjen je od 3,2 mm debelog prvoklasnog nerđajućeg čelika ATS-34, sa jednostrano naoštrenim, univerzalnim sečivom, dugim 58 mm. Ručno je naoštren i perfektno satenski finiširan. Svaki nož je profesionalno okaljen do 60 HRC. Zajedno sa tankim koricama od materijala G-10, širina ne prelazi 8 mm. Tako, ovaj model, sa pouzdanom i sigurnom, a veoma pljosnatom futrolom od „kydexa“, čini zaista kompaktnu i korisnu alatku, koja kod vlasnika stvara više nego dobar osećaj; naročito kada se zna da su, zajedno, teški samo 99 grama.
Pat Crawford, ovog konstruktora ne treba posebno predstavljati, s obzirom da zaista spada među najpoznatije u svetu. Njegov model „vratnog noža“, bukvalno, pleni jednostavnošću i funkcionalnošću. Načinjen je od jednog komada, 3,2 mm debelog, prvoklasnog nerđajućeg japanskog čelika ATS-34, sa jednostrano naoštrenim sečivom, dugim 70 mm, u obliku vrha koplja (spear point), sa finim mat-finišem. Ukupno je dug oko 150 mm, a drška je prava, sa udubljenjem za kažiprst (radi sigurnijeg hvata). To omogućuje dobru kontrolu pri bilo kakvom zahvatu drške, uprkos odsustvu korica. Zahvaljujući tankoj futroli od „kydexa“, ovaj nož je, zaista, gotovo neprimetan ispod bilo kakve odeće, sa maksimalnom širinom od oko 6,5 mm.
Bob Dozier, jedan od konstruktora koji, prvenstveno, nude odbrambeni nož ove vrste je i poznati kovač-majstor Bob Dozier, koga takođe ne treba posebno predstavljati. Zahvaljujući Bobovoj sklonosti ka alatnom čeliku D-2, njegov model ima 55 mm dugo sečivo od ovog, neverovatno žilavog i tvrdog materijala, naoštreno dopola i sa gornje strane, iza nadole spuštenog, šiljatog i trouglastog vrha. Rez je, naravno, oštar poput brijača – kao i kod svih ostalih modela ovoga proizvođača. Korice od, ekstremno otpornog, materijala G-10, pričvršćene su na dršku sa dva zavrtnja. Njegova ukupna dužina je 165, a maksimalna širina ne prelazi 9,5 mm. Masa, sa futrolom od „kydexa“ (naravno!) iznosi samo 120 grama. Ovaj model izuzetno ugodno leži u ruci, što mu obezbeđuje izuzetne mogućnosti za tako mali nož.
David Goldberg, ovaj konstruktor noževa jedan je od onih, fasciniranih japanskim sečivima – što i nije veliko čudo, s obzirom da je preko petnaest godina trenirao aikido. Svu svoju veštinu i iskustvo preneo je na čelik, udahnuvši mu dušu japanskih majstora. Njegovi vratni modeli serije „Zanto“ (nož spreman za upotrebu), bez sumnje, spadaju u vizuelno najprivlačnije. Pa ipak, ono, što ih od ostalih izdvaja i više od izgleda, je njihova mnogo veća ukupna dužina – čak 230 mm, sa sečivima dugim 125 mm.
Oba modela ove serije, „Police“ i „Fighter“, imaju sečiva od 3,2 mm debelog čelika D-2, sa dugim vrhom i uskim, ali jakim sečivom. Na modelu „Polis“ vrh je savijen nadole (oblik poznat kao „ovčija noga“), a drška je od namotanog najlonskog kanapa, dok je na „Fajteru“ vrh prav, rez obostran gotovo čitavom dužinom, a drška je presvučena kožom raže i svilenim gajtanom, u japanskom stilu. Opcija su i drške od luksuznog drveta ili roga, dok je futrola, po želji, tanka, za nošenje oko vrata, ili, čak, klasična, sa više načina fiksiranja. Za sve svoje modele Dejvid daje doživotnu garanciju na materijal i izradu.
Randy Martin, njegov nož za nošenje oko vrata, u „tanto“ stilu, bez sumnje je najatraktvniji model danas. Ima potpuno tradicionalan oblik, ali je izrađen od najmodernijih materijala. Odabrani čelik je A-2, okaljen na 60 HRC, a drška je od najlonskog gajtana, fiksiranog, nakon namotavanja (na način jednak onom na starim japanskim sečivima), epoksidnim lepkom, tako da je gotovo „okamenjena“. Sečivo je dugo 90 mm, ukupna dužina noža iznosi 190 mm, a masa oko 100 grama (zahvaljujući debljini čelika od samo 3,2 mm). Posebno je zanimljiva futrola ovog modela, izrađena od mahagonija, prekrivenog grafitnim vlaknima, a zatim zaštićena epoksidnim lepkom i, konačno, prevučena kožom kengura. Impresivno, zar ne!
Bud Nealy, predstavljamo i delo najvećeg majstora na ovom planu, čiji su modeli „Aikuchi“, „Pesch Kabz“ i „Specialist“, već odavno, legendarni. Njegov najnoviji model nosi naziv „Aikuchi Generation II“, ili „G-2“. Nož ima izuzetno visoko izvučen i dubok radijus sečiva sa donje strane, ulegnuće za jedan prst i zaobljen kraj drške, radi komfornijeg rukovanja i efikasnijeg sečenja Sečivo, dugo samo 90 mm, je izuzetno špicasto, sa gotovo 30 mm plitkog kontra-reza, radi efektnijeg probijanja, a rezultat je veoma efikasan nož jakog vrha i agresivnog reza, sposoban za bilo koji zadatak, uprkos izuzetno kompaktnim dimenzijama i ukupnoj dužini od 190 mm. Čelik je, naravno, ATS-34 debljine 2,7 mm, a drška je od crne „mikarte“, fiksirane epoksidnim lepkom. Uz nož, ide i izuzetna, futrolaod „kydexa“, sa loptastim lančićem za nošenje.
Ipak, osnovna poruka je da na ovu vrstu sečiva, svakako, treba obratiti pažnju, bez obzira kakav je nož baš vama zaista potreban. Iskustva govore da se na „neck knives“ noževe, jednostavno, može računati uvek, a često se događa da samo mali, oštar komad čelika čini razliku između opstanka i smrti.
B. VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još