Mora knives

Ekskluzivna švedska linija noževa

Šveđani su na sajmu IWA izložili najnoviju Mora kolekciju – Ash Vood Outdoor. Poznati po proizvodnji jeftinih ali odličnih noževa, Mora se preorijentisala na izradu vrhunskih modela.
Kolekcija Ash Wood Outdoor dobila je ime po jasenu – drvetu od kojih su napravljeni rukohvati. Čine je četiri modela nazvana po imenima ljudi koji su igrali važnu ulogu u istoriji fabrike: Finn, Wit, Lok i Rombo. Svi noževi iz kolekcije su izrađena od recikliranog švedskog nerđajućeg čelika, sa crnim polimernim premazom na bočnim stranama sečiva.

Finn za planinare
Finn za planinare

Namenjen planinarima, Finn Ash je ručno rađen, čvrst nož sa punim tangom dizajniran da stane u džep ili ranac itako uvek bude pri ruci. Ergonomska ručka od pažljivo odabranog drveta jasena ima štitnik za prste i crno sečivo dugo 87 mm, a debelo 2,0 mm, dok je ukupna dužina noža 189 mm. Crni PC-premaz stvara uravnotežen kontrast između svetlog drveta jasena i sjajne ivice sečiva. Može da se kupi za 1595 SEK (oko 138 evra).

Bushcraft nož Vit
Bushcraft nož Vit

Vit je pouzdan full tang bushcraft nož koji se može koristiti u različitim situacijama. Duži je od prethodnog modela (213 mm), od čega je sečivo 103 mm, debljine 2,5 mm. Zahvaljujući dizajnu sečiva i drške, nož je dobro izbalansiran i posebno razvijen za precizan rad. Prodaje se za 1995 švedskih kruna (oko 173 evra).

Nož za ekspedicije u divljini
Nož za ekspedicije u divljini

Lok je robustan full tang nož pravljen za divljinu sa sečivom od 109 mm debljine 3,2 mm. To sa posebno dizajniranom zakrivljenošću sečiva, obezbeđuje snagu i stabilnost prilikom svakog reza, a zajedno sa starterom leđa sečiva mogu da se iskoriste za pripalu vatre. Cena se krwće oko 190 evra (2195 švedskih kruna).

Robusni Lok
Robusni Lok

Rombo je potpuno drugačiji nož napravljen posebno za kuvanje na otvorenom. Geometrija drške, omogućava različite hvatove koji olakšavaju cepanje, sečenje ili guljenje namirnica biljnog ili životinjskog porekla.U Švedskoj može da se kupi za 1995 švedskih kruna, odnosno oko 173 evra.

Rombo za pripremu hrane
Rombo za pripremu hrane

Sva četiri noža prodaju se u koricama od biljno štavljene kože.
R.K.
foto: “Mora”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još