Pravi izbor

Kada je reč o noževima, SAD bez ikakve sumnje predstavljaju najbolje tržište na svetu i za kupce i za prodavce. U proteklih tridesetak godina, nožarstvo je izborilo svoje mesto i u savremenoj industriji i u zbirkama bogatih kolekcionara. Samo u SAD osnovano je više specijalizovanih udruženja, čije se članstvo i uticaj šire po celom svetu. A početak je bio daleko skromniji. Nekoliko vrhunskih majstora postavilo je odrednice koje su ostali sledili. Većina poznavalaca slaže se da su četiri “ugaona kamena” u temelju američkog nožarstva William Bill Scagel, Bill Moran, Bo Randall i Bob Loveless (jedini koji je još živ). Svaki od njih je svojim rešenjima, dizajnom, kvalitetom i tehnološkim inovacijama, doprineo da se na noževe više ne gleda samo kao na puki alat. Zbog toga su njihovi noževi basnoslovno skupi i bez obzira na apsolutnu upotrebljivost, predstavljaju pre svega metu kolekcionara. Za prosečnog ljubitelja koji želi takav nož za pojasom, postoje brojne firme i majstori koji izrađuju više-manje verne kopije ovih legendarnih sečiva. Na žalost, za nas su i oni većinom, daleko od pristupačnih. Ponuda i cenovnik firme “Rocket Knives” iz Granite Shoala u Teksasu, izazivaju nevericu, zato ih sa zadovoljstvom predstavljamo.
Ovu “kompaniju od jednog čoveka” osnovao je Rob Davidson još 1978. Kada je izgubio posao mehaničara, okrenuo se izradi noževa koji su mu do tada bili hobi. Tri decenije kasnije, Rob ništa nije izmenio. U njegovoj radionici nema CNC mašina za velikoserijsku proizvodnju, ni lasera za sečenje. I dalje sam ručno radi svaki svoj nož. Počinje od komada čelika koje ručno seče, brusi, oštri i polira… Pri tome, tokom celog procesa proizvodnje, najsavremenija mašina je trakasta brusilica. Rob noževe izrađuje pretežno od nerđajućih čelika 440 C, ATS-34 i BG-42, ali možete da naručite i karbonske alatne čelike, damask ili kompozite kao što je “talonit”. Za drške nudi širok izbor egzotičnog drveta, slonovače, roga, kosti, korala, žada i poludragog kamena, naravno uz odgovarajuću doplatu. U osnovnoj cenovnoj kategoriji dobija se kvalitetno drvo ili mikarta u boji po izboru.

Što se tiče izrade, ispoštovana su sva pravila zanata. Većina modela ima ravno brušenu oštricu, bez sekundarnog prelaza, pa je sam rez kombinacija tzv. skandinavskog stila i blago konveksne oštrice, što svakako povećava upotrebnu vrednost noževa. Svi noževi imaju usadnike pune veličine – “full-tang” konstrukciju, što težište noža pomera unazad. Da bi se sečivom brže rukovalo, idealno je da težište bude na početku drške, kod kažiprsta. Ovo je naročito važno kod borbenih noževa, pa se usadnici na nekim modelima sužavaju prema repu drške – “tapered-tang”. Kako ovaj zahvat podrazumeva ručni rad, to dodatno diže cenu noža. Kod Roba i “tapered-tang” i ukrasno turpijanje leđa usadnika po motivu vinove loze je potpuno besplatno, tj. radi se na zahtev naručioca, ali se ne naplaćuje! Kao što i priliči “custom” noževima, štitnici su zavareni za sečivo, a termička obrada kompletirana je krio-tretmanom koji uklanja zaostale napone u materijalu.
“Rocket Knives” nudi fiksne i preklopne noževe, tradicionalne kame i bodeže, lovačke i kamperske noževe i “bovije”. Iako nisu profilisani da pruže maksimum performansi pri uobičajenim zadacima (sečenje, fini radovi…) pažnju mi je privukao program borbenih noževa zasnovanih na proverenim dizajnerskim rešenjima.
Osnovni model je Military Fighter. Nastao je po uzoru na Randal Mod.16 Special Fighter, ali je izrađen bolje, od kvalitetnijih materijala i estetski je doteraniji. Sečivo je debelo 6,35 mm, dugo 190 mm, a možete da dobijete bilo koju veličinu do 305 mm. Snažan i težak, praktično neuništiv nož opšte namene, sa gornje strane ima oko 75 mm dugu oštricu, što ga čini veoma efikasnim oružjem za bod. Drška na kraju ima ukrasna ojačanja od čelika, tzv. bolstere koji na zahtev mogu da budu uklonjeni. Cena osnovne verzije ovog fascinantnog noža je prihvatljivih 312 evra, što je povoljnije od originala i većine kopija, uz viši kvalitet i znatno kraće rokove za isporuku. Nude se i “sub-hilt” verzije, sa dodatnim delom ispod osnovnog štitnika između kojih se smešta kažiprst, što omogućava čvršći i sigurniji hvat. Cena ove verzije je 347 evra.

U okviru ove ponude, moj favorit je Conceable Military Figfhter – koji kao što mu ime kaže, može da se nosi i prikriveno. Ovo je daleko lakši nož sa 146 mm dugim sečivom debelim blizu 4 mm. Predstavlja kombinaciju optimalne veličine i prihvatljive težine za najveći broj zadataka koji se postavljaju pred ovakva sečiva. I sve to, po neverovatnoj ceni od 174 evra!
Osim legendarnog Randalla, Rob pravi i borbene dvoseklice, koje su proslavile Bob Lovelessa. Ovi elegantni noževi imaju “clip-point” sečiva sa ravno zasečenim vrhom, tako da siluetom podsećaju na klasične “bovije”, iako su dvoseklice celom dužinom. “Rocket Knives” ih nudi u “sub-hilt” verziji (poput originala), ali mogu da se naruče i bez dodatnog štitnika, u tzv. Herron stilu. Iako može da se naruči sa sečivom dugim do 254 mm, osnovna verzija duga je 152 mm i košta 174 evra, što je par desetina puta jeftinije od originala uz uporediv kvalitet. Uz ove noževe, nude se i modeli za prikriveno nošenje (npr. u čizmi) bez branika, sa sečivom dugim 100 mm, po ceni od samo 104 evra! Primera radi, najjeftiniji originalni Loveless nož košta 5.500 dolara i to lovačka verzija.
Uz pomenute borbene noževe, postoje isto tako privlačni lovački noževi, po početnoj ceni od 105 evra. Kamp noževi uglavnom imaju nešto teža, duža i snažnija sečiva. Tu je primetan uticaj još jednog čuvenog majstora Walthera Brenda, pa se i ovi modeli mogu uvrstiti u borbene noževe. Cena manjeg “kampera” ca sečivom dugim 152 mm je 207 evra.


Od egzotičnih komada, izdvaja se Avganistanski bodež. Neobično izvijena, 178 mm duga dvosekla oštrica podseća na plameni jezik. Luksuzna verzija od damask čelika sa drškom od poludragog kamena jaspisa (vadi se sa dna Severnog ledenog okeana) košta 950 evra. Osnovni model od čelika ATS-34 košta 310 evra. Iako, ovakvo orijentalno sečivo privlači uglavnom kolekcionare.
Bez obzira da li ste kolekcionar ili želite kvalitetan, upotrebljiv nož, uz mogućnost personalizacije prema vašim željama i po razumnoj ceni “Rocket Knives” može da bude pravi izbor za vas. Trenutno, naručeni noževi po željama kupca čekaju se oko sedam meseci, što u svetu custom proizvođača spada u veoma kratke rokove. Na fabrički model Randalla čeka se duže od četiri godine! Uostalom, snovi se ne ostvaruju preko noći.
Podrobnije informacije o ovim noževima možete da potražite na internet adresi www.rocketknives ili da kontaktirate gospodina Davidsona na e-maila robŽrocketknives.com. Ja jedino imam problem oko izbora modela…
D. ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još