R.K.

M95 Ranger Puukko

Finsku kompaniju “Peltonen Knives” 1995. godine osnovao je Dž.P. Peltonen. Radeći kao vojni posmatrač u Libanu, kupio je američki vojni nož. Što ga je inspirisalo da odluči da će po povratku u Finsku pokrenuti radionicu za izradu noževa, namenjenih specifičnim klimatskim uslovima severa.
Peltonen proizvodi samo dva modela noževa: M95 Ranger Knife i M07 Ranger Knife. Oba noža su napravljena od ugljeničnog čelika 80CrV2 i imaju TPE dršku, a razlikuju se samo po dužini sečiva (M07 ima kraće sečivo) i masi.
M95 Ranger Puukko (fin. Sisipuukko M95) ispunjava sve ove uslove. Reč je o postojanom alatu za pripadnike vojske, lovce, kao i za sve ljubitelje boravka u pritrodi, tako da može da bude odličan alat za preživljavanje.
Sečivo modela M95 je čvrsto i otporno dugo 15 centimetara. Brušenje sečiva odgovara veoma raznovrsnoj upotrebi, a najbolji je kada se koristi za obradu manjih komada drveta. Dugo drži oštrinu i lako se oštri. Obično je ugljenični čelik sklon koroziji i lako zarđa bez odgovarajuće nege. Zbog toga je oštrica finiširana teflonom, koji osim što štiti od korozije i prljavštine, olakšava trenje prilikom rada. Model 95 Ranger Puukko je dostupam i sa delimično nazubljenim sečivom, koja se pokazala odličnom za sečenje užadi i traka.
Ergonomske korice drške su od TVP (termoplastični vulkanizat), koji je vrlo otporan na habanje i promene temperature, ne upija vlagu, a nije podložan ni uticaju hemikalija. Urađene su tako da zadržavaju funkcionalnost nezavisno od okolnosti. Teksturom onemoguđava klizanje čak I kada su šake mokre ili zamašćene.
Futrola koja se isporučjuje uz nož posebno je dizajnirana sa EasyLock sistemom koji čvrsto obuhvata nož, ali omogućava da ga izvučete jednom rukom. Petlja za kaiš presvučena čičak trakom, kompatibilna je sa MOLLE i PALS sistemima, što otvara mnogo mogućnosti kada je u pitanju nošenje noža. Tako da ga možete pričvrstiti na kaiš, prsluk ili na kaiševe ranca i to horizontalno ili naopako.
Izrađuje se od tri vrste materijala: kompozitne plastike, kože ili kydexa. Za razliku od kožne i kompozitne varijante, futrola od kydexa nema EasyLock mehanizam. U zavisnosti od želje kupca, kožna futola se radi i za levoruke, a može da bude ukrašena tradicionalnim finskim štepom ili zastavom.
R.K.
foto: “Peltonen Knives”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još