Marketing u službi sečiva

Kontakt sa Pohl Dietmarom zanimljivo je novinarsko iskustvo. Osnivač nožarske kompanije “Pohl Force”, izneo nam je nekoliko stvari za koje se ispostavilo da baš i ne odgovaraju istini…

Glavni i dzajner i osniva~ firme, Dietmar Pohl
Glavni i dzajner i osniva~ firme, Dietmar Pohl

Dietmar, koji je ekonomsita po struci, priča da je bio vojnik Bundeswehra i tvrdi kako su noževi koje prodaje u potpunosti rezultat njegovih ideja. Međutim, to nije tačno, on nikada nije bio pripadnik nijedne vojne ili policijske formacije. Istina je samo da njegova ljubav prema sečivima traje već četvrt veka. Iako je počelo kao hobi iz studentskih dana, 1994, dobio je posao u Solingenu kao direktor marketinga, a potom je radio na mestu menadžera proizvodnje u nožarskoj kompaniji. Posvećenost, znanje i sluh za specifične potrebe, uz smisao za dizajn i stalne kontakte sa ljudima koji koriste sečiva u ekstremnim uslovima, omogućili su mu da konačno ima svoju firmu koja je do sada predstavila više od 60 različitih modela, a on sam je autor tri knjige o noževima koje su prevedene na više jezika. S obzirom da su marketinška preterivanja i dezinformacije deo svakodnevice u nožarskoj industriji, ni gospodinu Dietmaru ne treba puno zameriti na pokušaju da svom, očito bogatom iskustvu, pruži dodatnu “težinu” iako za time realno nema potrebe.

Deo opreme svetske elite

Uz devizu “Noževi za svetsku elitu” kompanija “Pohl Force” sečiva prodaje mnogobrojnim specijalnim jedinicama vojske i policije širom sveta. Od prvih nemačkih vojnika angažovanih u misiji ISAF u Avganistanu, pa do danas, noževe “Pohl Force” koriste GSG-9, SEK, KSK, padobranci, borbeni ronioci, ali i londonska Metropoliten policija, US Navy Marine Force Recon u bazi “Fort Pendelton” i mnogi drugi. Firma zastupa jednostavnu filozofiju – pružiti visok kvalitet proizvoda, originalna rešenja i prihvatljive cene, iako ovaj zadnji kriterijum nije uvek ispoštovan, barem sa stanovišta naših platežnih sposobnosti.

Veliki, snažan folder kojim je “Pohl Force” počeo saradnju sa vojskom
Veliki, snažan folder kojim je “Pohl Force” počeo saradnju sa vojskom

Nesporno je da Dietmar Pohl neguje prepoznatljiv dizajnerski stil, koji se ogleda prvenstveno u projektovanju snažnih, prilično debelih sečiva, koja neretko imaju dvostruko zakrivljenu, tzv. recurve oštricu, u obliku izduženog slova S, a drške su velike, udobne, sa upadljivom teksturom, kojoj se ne može poreći efikasnost u sprečavanju klizanja šake. Brave na preklopnim modelima su predimenzionirane, a sve to za rezultat ima prilično težak ali praktično neuništiv nož, koji bez problema podnosi nepažnju korisnika koja se graniči sa namernim oštećivanjem. S druge strane, ovakav pristup primorava korisnika da nosi i do dva puta veću masu noža, koji uz to ima i nešto manju efikasnost, jer debela, dopola izbrušena sečiva, u materijalu pružaju primetno veći otpor od tanjih, ravno izbrušenih noževa. Bez obzira na vrstu materijala, svaki nož je potrebno povremeno oštriti. Iako pomenuto recurve sečivo ima veću dužinu reza u odnosu na klasične ravne modele, oštrenje je primetno komplikovanije, zbog potrebe da se prate zakrivljene konture. Kada se tome doda kod vojnika sve zastupljenija kombinovana oštrica sa nazubljenim segmentom – eto noćne more za oštrača, čak i kada ima odgovarajući alat, što na terenu najčešće nije slučaj.

Cena-performanse-održavanje

Noževi “Pohl Force” mogu da se pohvale dobrim odabirom materijala. Dietmar je tokom višedecenijskog bavljenja noževima, prikupio zavidno iskustvo i dosta korisnih saveta od mnogih slavnih imena iz sveta noževa, pa se priklonio stavu Jimmya Lilea (tvorca Rambo noža), da su u kategoriji nerđajućeg čelika serija 440C, a kod alatnih D-2, najbolje rešenje u relaciji cena/performanse/održavanje. Tipično evropski, u ponudi su i danas samo ove dve vrste čelika, a zadovoljni korisnici smatraju da je to sasvim dovoljno. Propisna termička obrada i masivni komadi čelika oblikovani u sečivo, garantuju izvanredno robustnu konstrukciju, koja se kod pojedinih modela može porediti sa noževima “Extrema Ratio” i “Strider”, koji po strukturnoj čvrstini predstavljaju kategoriju za sebe. Ovakav pristup podjednako je zastupljen kod preklopnih i fiksnih modela.

 

Fiksni i preklopni nož dele ista dizajnerska rešenja, namenu i veličinu
Fiksni i preklopni nož dele ista dizajnerska rešenja, namenu i veličinu

Kompanija ima karakterističan sistem za označavanje svojih modela, tako što im daje imena koja se ustvari koriste za spelovanje glasova radio-komunikaciji: A – Alpha, B – Bravo, C – Charlie, F – Foxtrot, K – Kilo, L – Lima… što naglašava military stil i namenu. Takođe, amblem “Pohl Force” je na prvi pogled lako zameniti sa grbom koji koristi legendarni britanski SAS, a to nikako nije slučajno. Najveća vizuelna razlika je upravo nož, jer se na amblemu firme nalazi model Alpha One, što je prvi nož koji je nabavio Bundeswehr za vojnike u sastavu misije ISAF upućene u Avganistan.

Snažna konstrukcija titanijumske brave I roto lock preuzeti sa Lion steel noževa
Snažna konstrukcija titanijumske brave I roto lock preuzeti sa Lion steel noževa

Alpha One je veoma dobro primljen od vojnika koji su do tada koristili uglavnom službenu verziju popularnog “švajcarca” ili bajonet. Snažan folder sa 113 mm dugim sečivom od 5 mm debelog čelika trpi doslovce svako opterećenje, ali težina od 280 grama i ukupna dužina od 260 mm nisu zanemarivi, uprkos dobro urađenoj futroli, za one kojima kačenje šnalom nije dovoljno sigurno. Grubo orebrena tekstura drške ima prepoznatljiv izgled, a back-lock brava sa čeličnom šasijom debljine 2 mm, pruža izuzetnu čvrstinu. I druge verzije foldera Alpha, sa oznakama 2 i 3 dele istu platformu koja se razlikuje uglavnom po odsustvu pločice za jednoručno otvaranje (ustupak propisima u više evropskih država), drugačijem finišu i tanto vrhu.

Popularni među civilima

Kompaktna (rekao bih regularna) verzija nazvana je Bravo i to je već nož primereniji svakodnevnom nošenju. Sečivo od 83 mm debelo 3 mm i ukupna dužina od 193 mm drže masu na skromnih 100 g, a oblik i proporcije su identični sa većim modelom. Naravno i ovde se može birati između crne, pustinjske i polirane varijante, sa glatkim ili kombinovanim sečivom, tako da je pokriven najveći deo zahteva potencijalnih kupaca.

Pohl Force Alpha Two
Pohl Force Alpha Two

Pozitivne kritike sa terena donele su ovim modelima veliku popularnost i kod civila, a elitne policijske jedinice SEK i čuveni GSG-9 uvrstili su ih u svoju opremu. Ako je verovati nekim promotivnim fotografijama, koriste ih čak i za nasilno otvaranje vrata pri upadu! Radije bih koristio neki pouzdaniji alat za tu svrhu, ali ovi noževi mogu poslužiti i za to. Cena im je 165 evra za veći i 135 evra za manji nož.

Kao stvoreni za ubadanje

Nama su najinteresantnije delovala dva modela koji dele istu osnovu. Reč je o preklopnom modelu Foxtrot One i verziji tog noža sa fiksnim sečivom označenim kao Kilo One. Nastali su kao razrada ideje da se noževi na terenu, u savremenim uslovima, najviše koriste u poslovima vezanim za pripremu i konzumaciju hrane. Zašto onda ne iskoristiti neka od vekovima starih i u praksi dokazanih rešenja? Tim pre, što je i čuveni borbeni bowie evoluirao iz mesarskih noževa. Kao polazište odabran je oblik sečiva poreklom iz Japana. Koristi se u kuhinji već vekovima, zove se Santoku i karakteriše ga veoma široko, ravno brušeno sečivo sa prepoznatljiv vrhom, koji je spušten praktično do reza sa donje strane. Ovakav nož je izuzetno efikasna alatka za sečenje i većinu preciznih radova uz odličnu kontrolu. Naravno, bazični dizajn je pretrpeo određene izmene, debljina sečiva i preklopnom i fiksnom nožu je 5 mm uz dužinu od 116 mm i impresivnih 38 mm širine. Brušenje je ravno do 2/3 visine sečiva, a zbog velike debljine, sa gornje strane formirana je tzv. lažna oštrica, čime je i vrlo snažan vrh dobio na upotrebljivosti pri ubadanju.

Brend na ceni

Ovi noževi rade se u pogonima italijanske kompanije “Lion Steel” iz gradića Maniago. To je ispisano na usadniku svakog primerka Kilo One, a još je uočljivije na folderima Foxtrot One, kod kojih je desna strana drške sa bravom napravljena od izrezbarenog titanijuma, a prisutan je i patentirani roto-block sistem osiguranja poput modela Lion Steel SR-1. To su veliki, snažni noževi dorasli svakom zadatku, a na prvi pogled teško je razlikovati fiksni nož od foldera, jer im se dimenzije razlikuju u samo nekoliko milimetara. Masa preklopnog noža je 220 g, a fiksni je za 40 g teži. Razlike su u vrsti finiša kod foldera i materijalu drške na fiksnom nožu. Bez obzira koji odaberete, imaćete pouzdanu alatku po ceni od 300 evra. Vrede li toliko? Uobičajeno je da novi modeli na početku prodaje imaju visoku cenu, ali teško je biti objektivan, tamo gde se osim upotrebne vrednosti plaća i ime dizajnera, reputacija brenda i imidž jedinice koja koristi ovakve noževe. Zato im logo i jeste “Noževi za svetsku elitu”.

Fiksni modeli

Fiksna verzija sa identičnim oblikom sečiva nazvana je Lima One. Integralna konstrukcija, bez stranica drške sa prorezanim rukohvatom drži težinu na 220 g, uprkos 130 mm dugoj i 6 mm debeloj oštrici. Na leđima sečiva je naglašeno udubljenje za oslonac palca pri težim radovima, a nož dolazi sa odličnom kydex futrolom, po ceni od 160 evra. Standardno, nudi se sa crnim, peščanim i poliranim finišem.

 

Modeli Lima i Charlie namenjeni terenskoj upotrebi
Modeli Lima i Charlie namenjeni terenskoj upotrebi

Mali fiksni nož Charlie One od 5 mm debelog čelika, sa sečivom od 90 mm i ukupnom dužinom od 200 mm, ima kydex futrolu predviđenu za nošenje oko vrata, a cena mu je čak 135 evra. To je velika svota za sečivo ove koncepcije i veličine. Iako je Dietmar odbio to da potvrdi, ovaj nož su osmislili Criss Reeve i William Harsey – dvojica slavnih nožara i to na osnovu modela Profesional Soldier, koji pravi Criss Reeve i koji nam je u razgovoru otkrio tu informaciju.

tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još