„Mission knives“

Mission noževi su nastali na talasu ekspanzije američkih specijalnih snaga posle pobede u „Pustinjskoj oluji“. Prvi od zahteva koje su imali mornarički komandosi je nož koji nema nikakav magnetizam, pre svega za korišćenje oko magnetskih mina, ali i posle iskustva detektovanja noževa koji su napravljeni od metala. Prvi nož koji je napravljen u „Mission knivesu“ je CT – Counter Terorism, od kompozita G10, čija je osnovna karakteristika da je potpuno nemetalan. Sem za blisku borbu, nemetalni noževi ne mogu da se upotrebe kao alatke, pa su se tako zahtevi vrlo brzo usmerili ka laganom, kratkom nožu, napravljenom od titranijuma, sa oznakom MPS.
MPS – Multi Propouse Survival. Prva narudžbina vazduhoplovnih snaga je bila 55 prototipa ovog noža. Ideja je da ovo postane deo svakog vazduhoplovnog kompleta za preživljavanje. MPS je zanimljiv nož, s obzirom da je dizajniran kao alatka, s akcentom na sposobnost sečenja. Iako je debljina sečiva 6 mm, zahvaljujući ravnom brušenju pune visine i kontinualnoj krivi samog sečiva, dobijen je nož koji ima visoku reznost, bez obzira od kog materijala je izrađen. Dužina sečiva na MPS je 5 inča ili 12,5 cm, a drške skoro 11 cm. Sam nož je napravljen u stilu laganih, neck noževa, bez obloga drški.
Dobra iskustva vazduhoplovstva sa kvalitetom noževa od titanijuma i poslovnošću kompanije, doveli su do naruđžbine možda najpoznatijeg „Mission“ noža. Mornarički komandosi su malo pre toga učestvovali u dizajniranju noža Mad Dog, tako da je „Missionu“ jednostavno naređeno da prekopira dizajn. „Mission“ je malo promenio oblik drške i izašao sa nožem koji zaslužuje svu pažnju koju je dobio, bez obzira na komentare firme da je pretežak i da su mogli da dizajniraju i lakši nož sa jednakim karakteristikama.

MPK ili univerzalni nož je napravljen, pre svega, kao vrhunskla alatka za sečenje, sposobna da izdrži svaku torturu. Dužina sečiva je 7,1 inč (17,5 cm). Sečivo je ravno brušeno, od leđa širokih 6 mm, a velika širina sečiva obezbeđuje vrlo oštar ugao samog reza. Zakrivljenost trbuha sečiva je, takođe, još jedan uslov za efikasno sečenje. Jedina mana ovom nožu moglo bi da bude nareckano sečivo, napravljeno na osnovu zahteva da se znatno poveća efikasnost u sečenju užadi.  Drška MPK je napravljena od Hytrela, još jednog materijala na bazi najlona i sa puniocem od staklenih vlakana. S tom razlikom da su ovde korišćena i vlakna kevlara, koja navodno dodatno podižu čvrstoću. MPK se od početka pravio u dve verzije: titanijumskoj i od klasičnog čelika A2, koja je finiširana peskarenjem i hromiranjem zbog zaštite od korozije.
Titanijumsko sečivo predstavlja redak izbor materijala. „Mission“ je za sečivo na MPK koristio beta leguru titanijuma tvrdoće 45 rokvela, što je tvrđe od klasičnog titanijuma. Po proizvođaču, sve dok je materijal koji se seče mekši od titanijuma, sečivo će relativno dobro držati oštrinu. Oni koji koriste noževe od mekšeg čelika, dobro znaju koliko se brzo skupljaju mala oštećenja na sečivu koja tupe nož kao i da uglovi oštrenja na mekšem sečivu moraju da budu znatno tuplji. Prednost titanijuma nad čelikom je u žilavosti, koja je nekoliko puta veća, ali loša osobina je razvlačenje materijala, koji zna da se ponaša kao plastelin i da se praktično lepi i razvlači. Upravo ova osobina oštrenje titanijuma čini vrlo teškim, a bez obzira na žilavost, mekši materijal zahteva često oštrenje.
Upravo ove loše osobine titanijuma su razlog za pojavljivanje istog modela od alatnog čelika A2, za one kojima ekstremna antimagnetičnost nije prvenstveni zahtev. Verzija od čelika A2 je i značajno jeftinija, skoro upola od titanijumske verzije MPK.

Da bi dokazao svoje tvrdnje da je isti projektni zadatak moguće ispuniti i lakšim nožem, „Mission“ na tržište izbacuje model MPT – višenamenski taktički nož, namenjen svima koji zahtevaju upotrebljivu alatku. Dužina sečiva na ovom modelu je 16,65 cm, ali je sama oštrica nešto kraća, zbog postojanja velikog, polukružnog čoila ili zareza za prst ispred branika. Ovo rešenje, iako prilično popularno u Americi, donekle smanjuje upotrebljivost noža u odnosu na rešenja kod kojih sama oštrica dolazi do branika i maksimalnom silom može da se seče svaki materijal. MPT ima nareckanu prvu polovinu sečiva, prema dršci, čime se praktično kvari ideja čoila, koji služi za kontrolu sečiva prilikom preciznih radova. Drška na MPT je tanja i lakše oblikovana nego na prethodnom modelu i moglo bi se reći ergonomičnija, jer je prilikom dužeg rada udobnija u ruci. Vrlo često proizvođači na noževe stavljaju prevelike drške, koje omogućavaju čvrst hvat, ali i zamaraju, baš kod produženog korišćenja noža.

„Mission“ 1999, na tržište izbacuje MPF – univerzalni folder, koga opet krasi sečivo od titanijuma. Ovaj folder oblikom podseća na niz kvalitetnih rešenja koja već postoje na tržištu, pre svega na Mirotechov UDT i generalno, nema radikalan dizajn. Korisnici ovog modela su bili upravo oni kojima nož retko treba, a pri tome im smeta u radu, tako da je folder, pogotovo nemagnetski, pravo rešenje. Nažalost, ovaj nož u verziji od titanijuma ima problema koji ne postoje kod preklopnih noževa, čije je sečivo od čelika. Kako su i sečivo i brava napravljeni od titanijuma, s poznatim problemom lepljenja ovog materijala, zatvaranje noža posle oštrije upotrebe je bilo otežano, ako ne i nemoguće. Upravo to je i razlog za povlačenje ovog modela iz proizvodnje. Korisnici su se žalili da završe sa nožem koji nema futrolu, koga je nemoguće preklopiti i staviti na njegovo mesto. Kompanija je saopštila da će se MPF ubuduće proizvoditi samo na specijalni zahtev vojske i policije.

Oni kojima je potreban nož, želeli su upotrebljivu zamenu od istog materijala. Odgovor je, po „Missionu“ ležao u relativno malom, špicastom, ali fiksnom nožu, koga je zahvaljujući maloj masi moguće nositi bez većih smetnji. Ovaj model nosi oznaku MPU – višenamenski univerzalni nož i najprodavaniji je „Mission“ nož. Radi se o malom, špicastom sečivu, dužine 7,5 cm s drškom od 10 cm. Prvi modeli su pored titanijuma izrađivani od nerđajućeg čelika 440 C , koji je kasnije zamenjen alatnim A2, od korozije zaštićenim hromiranjem.
Prvi primerci ovog noža izrađivani su od jednog komada čelika, bez obloga drške, što je omogućavalo izuzetno lako skrivanje, ali i predstavljalo problem kod zahtevnije upotrebe. Baš iz tog razloga novi noževi imaju obloge pričvršćene sa dva šrafa, koje se skidaju po želji korisnika. Sečivo ovog noža je špicasto, sa blagim trbuhom, slično skalpelu, što omogućava izuzetno precizan rad.
„Mission knife“ svoje modele namenjuje vrlo uskom tržištu, ali i pored toga, ova kompanija ima zagarantovan opstanak. Ukoliko ste u mogućnosti, „Mission“ noževi su uvek dobra kupovina.
R.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još