Napravljeni do perfekcije

Čovek čije se ime piše komplikovano kao što se i izgovara – Šajler Lavstrend (Schuyler Lovestrand), za proteklih 25 godina koliko se bavi izradom noževa, stekao je reputaciju jednog od najtalentovanijih majstora za fiksna sečiva.
Živi i radi u Vero Biču na Floridi, poznatoj i po mnogim, vrsnim nožarima, koji su slavu svog zanata proneli širom sveta. Šajler je ugledni član Nožarskog Esnafa (Knife Maker’s Guild), već 18 godina. Po prirodi perfekcionista, za izradu svakog noža utroši mnogo vremena. To je i razlog što se na unapred plaćene noževe čeka duže od 18 meseci. Budući da je dovoljno poznat, može sebi da dozvoli pojavljivanje na samo jednom sajmu noževa godišnje, što je ujedno i obaveza u okviru Esnafa, da bi zadržao zvanje „Master Bladesmith“.


Na njegov rad, najsnažniji uticaj izvršio je najpoznatiji živi majstor u svetu noževa – Robert Bob Loveless. Većina lovačkih modela dosledno prati dizajn koji su Randal i Lavles promovisali pre više decenija. Kada je reč o borbenim noževima, taj uticaj najuočljiviji je u kategoriji tzv. „sub-hilt fighter“. Ovaj termin označava borbeni nož koji pored uobičajenog branika – balčaka ima još jedan, smešten ispod osnovnog, tako da se kažiprst nalazi između štitnika i tzv. „pod-balčaka“. To omogućava daleko sigurniji hvat, od onog sa klasičnom drškom. Osim toga, na ovaj način se mnogo brže i sigurnije vadi sečivo iz futrole (ili iz tela ubodenog protivnika), a razoružati nekoga ko koristi ovakav nož, daleko je teže. Negativna strana kod ove vrste noževa je što ograničavaju hvat na tzv „čekić“ i „mačevalački“, limitirajući svestranost upotrebe. Uz to, lično iskustvo autora sa Lavlesovim „sub-hilt“ nožem rezultiralo je vrlo neprijatnim žuljem između kažiprsta i srednjaka. Ali, različiti smo zar ne?
Bez obzira na vrstu, Šajler izradi svojih noževa posvećuje maksimalnu pažnju. Materijal je odličan nerdjajući čelik, najčešće ATS-34 ili BG-42, koji se zbog tvrdoće veoma teško oštri, pa se od njega, uglavnom, izrađuju kraća sečiva. Za drške se koristi mikarta, a uz odgovarajuću doplatu tu je rog Sambar jelena, fosilna slonovača, kost ili plemenito drvo. Futrole se prave isključivo od kože, ručnim šivenjem, i zaštićuju se od vlage premazivanjem voskom. Svaki nož sastavljen je preciznošću kojom se rade švajcarski časovnici, a finiš je besprekoran.
Tipičan primer je lovački nož u Lavles stilu, sa „drop-point“ vrhom i drškom, od dve pločice fosilne slonovače. Konstrukcija je, naravno „full-tang“, ceo je od čelika BG-42, okaljenog na tvrdoću od 59-60 Rc. Sečivo dugo 4 inča ravno je brušeno sa jednostranim štitnikom, a usadnik se prema završetku drške sužava, tako da smanjuje masu i poboljšava balans noža smeštajući centar mase kod kažiprsta, gde je kontrola najveća. Cena je 600 dolara, ali ovo je, zaista, univerzalno primenjivo sečivo.
Po istoj ceni i od istog materijala radi se još jedan lovački nož. Ovo izvijeno sečivo dugo 3,5 inča sa drškom od indijskog sambar roga, dorađeno je brižljivim turpijanjem leđa sečiva čime je dobijena zanimljiva vijugava linija čisto estetske uloge, ali bez neke praktične primene.
Kada se pomenu noževi za čizmu (boot-knives), uglavnom pomislite na „guje iz potaje“, i kratke bodeže kompaktne forme, namenjene isključivo sukobu „čovek na čoveka“. Šajler je ovde uneo dah svežine. Njegov nož za čizmu predstavlja donekle modifikovanu i umanjenu verziju čuvenog SOG-bovija iz vremena Vijetnamskog rata. Ovo „klip-point“ sečivo jednako dobro seče i bode pa može da se koristi kao radni, lovački ili borbeni nož. Dug je 4 inča, izrađen od visoko poliranog ATS-34, a stranice drške su od mamutove kosti. Kožna futrola ima šnalu od nerđajućeg čelika i može se nositi na kaišu ili u čizmi. Cena je 600 dolara.
Sledeći model ima pola inča duže sečivo i prilično agresivne linije. Izrađen je od ATS-34, blago oborenog vrha i naoštren je sa gornje strane, prateći tako osnovnu formu većih modela. Ovaj nož sa integralnim, dvostranim štitnikom, i drškom od dve pločice crne mikarte spojene šupljim zakovicama, košta 400 dolara. Jednostavnost i čvrstina, čine ga gotovo neuništivim.
Borbeni noževi su, ipak, najtraženiji i najatraktivniji Šajlerov proizvod. Tipičan predstavnik je model F-1. Sečivo od čelika ATS-34, dugo 7 inča, ima formu koja podseća na bronzane noževe koje su pravili drevni Sumeri, ali i dalje deluje moderno, verovatno zbog dodatne oštrice sa gornje strane sečiva. Opasan, špicast vrh, omogućava dubok prodor širokom, ravno brušenom sečivu, čiju skladnu liniju dopunjava čelični štitnik i drška od fosilne slonovače. Površine su ispolirane kao ogledalo, a svi spojevi su uklopljeni sa minimalnim tolerancijama, pa cena od 1.400 dolara ne treba da čudi. Za tu sumu dobija se i prelepa kožna futrola, sa tzv. „basket-wave“ radom.
Samo pola inča duže sečivo ima „sub-hilt“ verzija istog noža. Satenski finiš i drška od crne mikarte, donose znatno nižu cenu, pa sa glatkom kožnom futrolom, ovaj nož košta 800 dolara.
Nož sa oznakom F-2 jedan je od najtraženijih modela. Ovo je snažan i težak nož sa 8 inža dugim sečivom, koje je očigledno inspirisano orijentalnim, persijskim stilom. Izvijen vrh na dvosekloj oštrici čini ga izuzetno opasnim oružjem, naročito za tzv. „rez povlačenjem“, ali i za napad bodenjem. Uz to, zakrivljenost oštrice omogućava i odlične osobine pri rezanju u zamahu. Drška od fosilne slonove kosti, pričvršćena čivijama i kombinacija visoko ispoliranih brušenih delova sečiva sa matiranim ravnim površinama, naglašavaju estetsku komponentu. Cena je 1.300 dolara, a za one kojima su performanse na prvom mestu, radi se verzija sa drškom od mikarte i mat finiširanom oštricom, ako mogu da izdvoje 1.050 dolara. Nama, smrtnicima, ostaje nada u Deda Mraza!
D. ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još