Noževi Boker iz Solingena

„Boker“ je Nemačka nožarska firma stara 140 godina, sa sedištem u Solingenu. Danas, kao i mnoge druge firme, svoje noževe proizvodi i van Nemačke. Razlozi su jednostavni: jeftinija radna snaga i pogoni i lakša dostupnost novim čelicima. Nije tajna da se evropske čeličane bore sa teškim ekonomskim problemima, što za posledicu ima i umanjenu inovativnost. „Boker“ proizvodi noževe u više cenovnih razreda, veoma vodeći računa da i kvalitetom jeftinijih modela sačuva tradiciju i ime. Zato saradnja sa velikim imenima u nožarstvu nije ništa novo – Bob Dozier i njegova kolekcija Traveler Pro Skiner, rađena od japanskog čelika Aus 8. „Boker“, održava i tradiciju klasičnih lovačkih preklopivih noževa, posebno seriju sa izmenljivim sečivima (komplet sečivo + testera), što je vrlo korisan alat. Kupci su sve probirljiviji. Svetska kriza je učinila da je novca manje, pa je i tu neophodan kompromis. Zato „Boker“ koristi neke starije čelike sa veoma prihvatljivim cenama i kvalitetom, kao što su Aus 8, 440A ili 8Cr13MoV,12C27 i druge. Predstavljamo noževe koji imaju optimalan odnos cena-kvalitet.

Robustan i upotrebljiv

Boker set sa izmenljivim sečivom i testerom. Sečivo je od čelika 440C dužine 90 mm, debljine 4 mm, flet oštreno sa malom sekundarnom oštricom. Otvara se noktom. Jasno je uočljiv klasičan bovi oblik, sa trbuhom za dranje. Sečivo je na rukohvatu utvrđeno masivnom osovinom između dva teška, debela komada nerđajućeg čelika. Na sečivu, ispod ureza za nokat, laserom je ugraviran logo Boker sa stilizovanim znakom drveta, a ukucan je i u koren sečiva. Ovaj znak je rezervisan za noževe i sečiva premijum kvaliteta i dizajna, a namenjen je za modele koji se prave sa mnogo ručnog rada i to isključivo u Nemačkoj, u gradu Solingenu. Testera u kompletu je dužine 80 mm i debljine 4 mm. Ovo je izrazito robustna i upotebljiva alatka. Testera je dvoredna sa posmaknutim zubima i „grize“ drvo, rog ili kost bez muke. Jasno se vidi da sečivo testere nije prosto štancovano, već je najpre kaljeno pa glodano. Izrađena je od potpuno nerđajućeg, manganskog čelika. Kritika da je sečivo testere kratko nikako ne stoji, ako znamo da je ovo preklopiv izmenljiv nož sa puno pokretnih delova. Nepotrebno dug list testere bi za posledicu sigurno imao savijanje, lom, prevelika zapinjanja pri testerenju i kao rezultat kidanje iz ležišta i povrede.

Boker set sa izmenljivim sečivom i testerom
Boker set sa izmenljivim sečivom i testerom

Sečivo ili testera se brave veoma preciznom lock back kočnicom velike snage. Kočnica je ogromna, 4 mm debela i upada u sedište 6x6x4 mm na telu noža ili testere. Ceo sklop je dostupan za čišćenje, zbog svoje veličine, tako da manja četkica ili krpa lako dopiru u sve, teško dostupne lavirinte na preklopivim noževima. Osovina u rukohvatu je priča za sebe – ne može da bude okrugla zbog bravljenja i izmenjivanja, pa su inženjeri obradili okrugli profil sa dve naspramne strane u četvrtku, a druge dve u sferni oblik i precizno uležištili u masivne utvrđivače. Sečivo ili testera se vade samo u položaju kada su pod uglom od 90 stepeni u odnosu na ručku. Polirana osovina ima drugu boju u odnosu na utvrđivače, što jasno govori da je termički tretirana i da se neće lako pojesti, kao kod jeftinih noževa. Ovim je onemogućeno povređivanje pri radu, a montiran alat nema zazore i leži veoma stabilno u ležištu. Mogu da se dokupe i drugi tipovi sečiva (postoji opcija sa kukom za otvaranje plena) ili testere, čak i damaskus testera. Rukohvat je težak i masivan, bez suvišnih ukrasa, sem okruglog loga sa prepoznatljivim drvetom – „Bokerovim“ znakom kvaliteta. Ukrasni deo ručke je izrađen od crnog, poliranog bivoljeg roga. U dnu su masivni utvrđivači, kao i izbušen otvor za traku ili kožnu oputu.
U pakovanju stiže futrola od crne kordure, sa džepom za sečivo ili testeru, a može da se nosi o pojasu ili u rancu. Tu je i lepa, svilenkasta ukrasna navlaka crvene boje, sa logom „Bokera“ i detaljno uputstvo za popunavanje „Bokerovog“ registracionog lista i ograničene doživotne garancije. Kao opcija se nudi mogućnost kupovine kožnih futrola. Ovo je nož koji više vredi nego što košta, a proizvođač je pomirio nekoliko važnih faktora: čvrstinu, dugotrajnost, upotrebljivost, lepotu… Svima nam ponekad nedostaje mogućnost udaranja po sečivu preklopivog noža komadom drveta (battoning), da bi se presekla veća grana ili kost, što naravno ne sme da se čini, jer oštećuje pokretne delove na nožu, pa je „Boker“ to nadomestio ponudivši testeru za veće granje, kosti i rogovlje, što je retko interesantna osobina preklopivog noža.

Idealan uz sekiru

Boker Tragač je lovačko-terenski nož, koji svojom dužinom i debljinom sečiva zadovoljava većinu zahteva na terenu. Skoro je idealna kombinacija uz sekiru ili veliki kamp nož, a možda i mačetu. Kompletna dužina noža je 210 mm, dužina sečiva je 95 mm, debljina u leđima 3,5 mm. Čelik je Aisi-440 A kaljen na 56-57 Hrc. Ovo je jak full tang nož. Rukobran, dve nitne i cev utisnuta u otvor u dnu rukohvata su od nerđajućeg čelika. Ručka je od veoma lepo mat obrađenog, tvrdog, ergonomski isprofilisanog pakka drveta.

Boker Tragač je lovačko-terenski nož
Boker Tragač je lovačko-terenski nož

Futrola je kožna sa trakom koja obuhvata ručku i kožnim umecima koji sprečavaju zasecanje stranica futrole i probijanje bokova. Nož je jednostavan, lepo leži i u većoj šaci, isporučuje se veoma oštar i sa lakoćom prodire u meso, povrće, skida koru sa drveta… Ovakav tip sečiva može da zadovolji većinu poslova na otvorenom, kao i pripremu mesa i hrane, dok sečenje većih komada drveta, kosti, roga predstavlja teškoću, ali ovo sečivo i nije u startu namenjeno za takve poslove.

Efikasan i jednostavan

Boker Pukko. Ovo je klasično nordijsko sečivo. Puukko na više jezika znači jednostavno – nož. Ovakav model se radi u Laponiji i na hladnom severu više od hiljadu godina. Alatka je nastala iz ozbiljne potrebe da svako, pa i deca od četiri-pet godina, uz sebe imaju nešto čime se sprema plen i hrana, seče drvo za potpalu, brani od napadača, pali vatra kremenom, čisti riba, pravi kuksa i drugo. Ovakav model se radi u više dužina i od Leukku Puukko modela se razlikuje, jer je znatno kraći. Ukupna dužina je 225 mm, sečivo je dugo 110 mm, u leđima sečiva debljina je 3,2 mm. Sve govori u prilog tome da je ovo malo „lovačkije“ sečivo, a zbog mirenja lovačkih i ribolovnih karakteristika sečivo je široko 22,5 mm, pa je olakšan rad i sa manjim plenom ili tanko rezanje traka mesa i ribe. Čelik je Aisi 440 A kaljen na 56-57 Hrc. Futrola je od brušene braon kože.

Boker Pukko je klasično nordijsko sečivo sa koricama od breze i umecima od mikarte i prednjom i zadnjom kapom od nerđajućeg čelika
Boker Pukko je klasično nordijsko sečivo sa koricama od breze i umecima od mikarte i prednjom i zadnjom kapom od nerđajućeg čelika

U duhu klasičnih nordijskih noževa ručka je izrađena od breze, sa umecima od mikarte i prednjom i zadnjom kapom od nerđajućeg čelika. U tački gde se završava brezovo drvo i počinje mikarta je mali štitnik za prst, ukopan u drvo, tako da je kažiprst potpuno obezbeđen i ne može da sklizne na sečivo. Ovaj čisto psihološki problem je i dodatno rešen tako da naoštreni deo sečiva ne ulazi u ručku, što je slučaj kod drugih sličnih modela. Sam rukohvat je zaista odlično isprofilisan, tako da nema straha od klizanja prstiju i šake na sečivo. Izostanak rukobrana sa gornje strane je još jedna posledica tradicije i iskustva od mnogo godina. Sečiva bez gornjeg rukobrana su podobnija za rad u plenu, posebno kada se radi obrada trbušne duplje, pa može da dođe do probijanja želuca i creva vrhom ili sečivom. Meso se tako odmah zagadi i nije za jelo. U takvim situacijama i kada se radi sa manjim plenom (ptica, zec…) lovac drži sečvo, a masivan gornji rukobran samo smeta. Nordijski noževi su stara, unverzalna sečiva za svakodnevnu upotrebu i od njih se traži samo da efikasno rade. Ovaj nož to i ispunjava.

Siguran i dugotrajan

Debeli derač. „Boker“ je napravio ovaj dobar derač i siguran lovački nož, a da pritom nije predimenzionisano ni sečivo, ni ručka. Ono što prvo pada u oči je velika širina drop point sečiva od 35 mm, što znači siguran i precizan rad u plenu. Druga stvar je lep rukohvat, ergonomski profilisan, izrađen od korena oraha u braon zlatnim tonovima. Nitne i cev u otvoru za traku ili kožu su od mesinga i lepo se uklapaju uz ručku. Nož je full tang dužine 223 mm, sečivo je dugo 110 mm i debelo 3,2 mm, čelik je Aisi 440A, tvrdoće 56-57 Hrc.

Debeli derač

Futrola je braon, jednodelna, sa trakom koja obuhvata rukohvat i jakim drikerom. Rukobran je masivan od nerđajućeg čelika, odlično ispoliran i nasađen uz sečivo i rukohvat, da se prelaz teško uočava. Na mestu gde se sečivo spaja sa rukohvatom vidljivo je veliko proširenje, tako da je nož dodatno ojačan na mestima, gde sečiva najčešće pucaju. Palcem je moguće pritisnuti dodatno koren sečiva, što pojačava pritisak pri težim poslovima. Ovo je siguran derač po prihvatljivoj ceni, koji će veoma dugo i dobro služiti vlasniku.

Proverena rešenja

Lovac na jelene. Ovo je nešto teži „boker“ namenjen za sve poslove. Ima 4 mm debelo sečivo, sa oborenim ivicama za lakši rad u plenu ili sečenje i obradu drveta i granja. Nož je dug 225 mm, sečivo je dužine 110 mm, rukobran je deo sečiva tako da je ovo i veoma snažan nož srednje dužine. Izrađen je od čelika Aisi 440 A, kaljen na 56-57 Hrc. Futrola je jednodelna, od tamno braon kože i nož u njoj lepo i sigurno leži. Bočne strane rukobrana su od tamnih komada ružinog drveta, lepljenih i fiksiranih debelom mesinganom nitnom. Drugi deo ručke je od tvrdog korena ružinog drveta, a nitne od SS čelika su u mesinganim cevima. Od istog materijala je i cev koja je u otvoru za traku. Da bi pojačali vizuelni efekat, dve različite boje istog drveta su izdvojene sa kosim separatorima od SS čelika. I rukohvat i rukobran su zaista majstorski odrađeni, nema grubih prelaza, ni ivica koje žuljaju, tako da ni dugotrajan rad ne zamara previše. „Boker“ se nije nepotrebno bavio novim dizajnom, već je koristio proverena rešenja starih majstora (u detaljima se prepoznaju uticaji Boba Lovelesa) i to je na ovom sečivu očigledno. Sa dobrim balansom cene i kvaliteta i zvučnim imenom Solingen, kupac neće pogrešiti ako se opredeli za ovaj model.
Tekst i slike: Boris PIŠOT

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još