Opasna veverica

Većina NATO armija snabdeva se upravo kod njih, a grb kompanije u obliku veverice koja drži mač poznat je širom sveta pa Eichkorn ponegde u žargonu nazivaju „Veverica“ baš kao što Benchmade ima nadimak „Leptirić“. Ipak, nemojte dozvoliti da vas nadimak dobijen po simpatičnoj životinjici dovede u sumnju u pogledu opšteg kvaliteta i upotrebljivosti ovih sečiva. Poverenje brojnih armija, policijskih organizacija i spasilačkih timova zasluženo je brižljivim pristupom i bogatim iskustvom na polju razvoja namenskih noževa.


Dizajner Dietmar Pohl pokrenuo je vlastitu proizvodnju u okviru koje je osmislio uspešan preklopni nož nazvan Pohl One namenjen pre svega vojnicima Bundesvear-a u sastavu međunarodne misije ISAF u Avganistanu. To je bio dobar reklamni potez jer su mnogi poželeli sličnu alatku u formi fiksnog noža. Tako je nastao model Pohl Two sa 115 mm dugim sečivom pomalo neuobičajenog oblika. Nož je integralne konstrukcije, izrađen od jednog komada Boehler čelika K-110 tvrdoće 59 RcH (ustvari, identičan materijal kao mnogo poznatiji D-2 čelik) naknadno zaštićenog tzv. „Kalgard“ finiširanjem. Sečivo debelo 5 mm na rezu ima oblik izduženog slova „S“ što olakšava sečenje povlačenjem oštrice ali donekle komplikuje oštrenje. Geometrija nije baš sjajna jer je relativno debelo sečivo brušeno samo do polovine visine što uz lažnu oštricu sa gornje strane ostavlja prilično veliki ugao na samom reznom delu i time ograničava mogućnosti noža za duboko sečenje kroz debeo materijal. Jednostavna drška sa stranicama od izdržljivog G-10 polimera dobro je oblikovana i uz agresivno nazubljene sekcije u zoni oslonca za palac i donjeg dela dlana dopušta siguran hvat. Ispust ispred kažiprsta ima ulogu jednostranog branika i sprečava šaku da sklizne na sečivo pri udarcu u tvrdu prepreku. Ceo nož je dug 260 mm i prilično težak – celih 290 grama, a cena je zaista preteranih 250 evra.


Uspeh na tržištu zavisi od spremnosti da izađete u susret potrebama potrošača. Zato su u „Eichkornu“ imali sluha za primedbe korisnika Pohl Two, pa je ubrzo ponuđen model Venator (lat. „Lovac“) kao blago redizajnirana verzija. Dimenzije 117 mm dugog i 4,5 mm debelog sečiva od nerđajućeg čelika N-695, masa od 242 grama, donekle podignuta linija brušenja i kraća lažna oštrica uz ravnu liniju reza doneli su bolju geometriju a upotreba lepo čekirane tamne orahovine za stranice drške daje nožu prijatniji, „civilni“ izgled. Pritom, izostavljanje (inače suvišnog) sivog finiša doprinosi izgledu noža ali snižava i cenu na 170 evra.
Poznati ekspert za boravak u prirodi, bivši policajac, vođa više uspešnih naučnih ekspedicija u divljini, počasni član indijanskog plemena „Vrane“ gospodin Tony Lennartz već dugo sarađuje sa Eichkornom u dizajniranju terenskih noževa. Čuveni GEK (nemački ekspedicioni nož) i GTK (nemački taktički nož) stekli su sjajnu reputaciju među vojnicima spec. jedinica. Ali, nož pune veličine ponekad je nespretan za nošenje a u većini uobičajenih situacija kompaktinje sečivo će jednako efikasno završiti posao. Iz tog razloga nastao je GEK EDC (Every Day Carry – svakodnevno nošenje). Izrađen od jednog komada 4,8 mm debelog čelika K-110 sa 115 mm dugim sečivom, olakšan sa dva velika otvora na usadniku drške ovaj dopadljiv nož dolazi u dve verzije zavisno da li tanke pločice od G-10 pokrivaju otvore u dršci, sa glatkim ili delimično nazubljenim sečivom. Masa je skromnih 185 grama, a ukupna dužina 232 mm. Klasičan oblik sa ravno zasečenim vrhom, visoko brušeno široko sečivo i kvalitetna kydex futrola čine ga dobrim izborom za kampere, lovce ili vojnike, a cena je 185 evra.
Moderne, jednostavne i pomalo minimalističke linije Lennartzovih službenih noževa zaobljene su i ublažene na dva nova modela German Bowie Knife (GBK) i GBK-EDC. Isti pristup sa full-tang konstrukcijom ovoga puta deluje znatno tradicionalnije jer su sečiva sa gonje strane konkavno zasečena što im u skladu sa nadole povijenim završetkom drške daje lep izgled i udoban hvat. Iako su usadnici na oba modela zadržali po dva velika otvora, trodimenzionalno oblikovane stranice od bele mikarte (ili u boji slonovače) i plitko brušenje nepogrešivo ih povezuju sa divljim zapadom i bowie noževima. Veći model ima sečivo dugo 195 mm dok je kod EDC modela 8 cm kraće. Cena još nije saopštena, a u prodaji će se pojaviti sredinom sledećeg meseca.


Za kraj smo ostavili model Hunter („Lovac“) za koji Lennartz kaže da ga odavno „nosi u glavi“ kao jednostavnu i funkcionalnu lovačku alatku sposobnu da obavi skoro svaki posao u lovu, na kampovanju, u kuhinji pa čak i u borbi. To je full-tang nož čistih linija, pravog sečiva dugog 120 mm izrađenog od nerđajućeg čelika N-695 tvrdoće oko 57 RcH i debelog 4 mm. Ukupna dužina od 230 mm uz masu od 145 grama dopuštaju celodnevno nošenje a da ga praktično niste ni svesni sve dok vam ne zatreba. Osnovna verzija ima odličnu geometriju, celom visinom ravno brušeno sečivo koje sjajno prodire u materijal uz minimalni otpor. Ipak, ponuđena je još jedna varijanta sa širokim i dubokim žlebom što se proteže gornjim delom sečiva od vrha pa sve do drške. Odgovarajući na naše pitanje u vezi ovog detalja, gosp. Lennartz nam je pustio video snimak situacije u kojoj se koristi ovaj nož za „dovršavanje“ ustreljenog jelena. Iznenađujuće efikasno, jedan ubod u grudni koš između rebara oslobodio je vazduh iz pluća i životinja je ostala nepokretna. Bez obzira na ovu demonstraciju, naš izbor je ipak ravno brušeno sečivo. Model Hunter se nudi sa nekoliko različitih materijala za dobro oblikovanu, udobnu, bubrežastu dršku. Od višebojne mikarte i drečavo narandžastog G-10 preko kvalitetnog drveta ili livenog polimera sa 3D uzorkom hrastovog lista skoro svačiji ukus će biti zadovoljen. Novi model pojaviće se u prodaji sredinom Juna po ceni od 185 evra.

D. Šaponjić

foto „Eichkorn“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još