Retrospektiva: Oštrina kalifornijskog pauka

Čuvena kompanija proizvodi praktične, kvalitetne i odlično dizajnirane noževe, sa prepoznatljivim amblemom pauka, a ponuda se stalno proširuje novim modelima

Još od modela Worker koji se pojavio 1981, kompanija koju je osnovao Sal Glesser promovisala je originalnost i funkcionalan dizajn na svojim noževima. Već na prvom nožu našla su se čak tri patentirana rešenja, koja su i danas u upotrebi kod skoro svih proizvođača u svetu. To su velika okrugla rupa na sečivu koja olakšava otvaranje jednom rukom, zakačka za nošenje kao integralni deo drške i nazubljeno sečivo tzv. spyder-edge sa naizmenično poređanim plitkim, širokim segmentima i sitnim trostrukim zupcima.

Memorijalni model Shabaria
Memorijalni model Shabaria

Mala radionica iz Goldena u Kaliforniji osnovana 1978, koja se na početku bavila proizvodnjom oštrača za noževe, postala je svetski poznata kompanija vredna desetine miliona dolara sa 38 zaposlenih radnika. Ime firme je posledica vlasnikove fascinacije paukovima. Tokom sajma IWA 2010. u Nirnbergu posetili smo njihov štand, gde smo intervjuisali vlasnika „Spyderca“ gospodina Sala Glessera i upoznali se sa novitetima firme, čiji noževi imaju reputaciju najboljih foldera na tržištu.

Izvanredna mehanika

Spyderco Diaz je jedan od noževa koji je nastao kao rezultat saradnje sa drugim dizajnerom. Privukao nam je pažnju, jer je bio izložen sa upozorenjem da je fotografisanje zabranjeno. Ekskluzivno za „Kalibar“, dozvoljeno nam je da fotografišemo specijalni takmičarski nož koji koristi „Spydercov“ saradnik i promoter Hoze Diaz, koji je i osmislio ovog „monstruma“. To je impresivna alatka koja podseća na sataru, sa sečivom dugim četvrt metra od visoko-karbonskog čelika tipa 52100. Sa ovim masivnim nožem 20. juna 2010, Dan Keffeler postavio je svetski rekord u presecanju drvene grede dimenzija 5×10 cm za samo 1,21 sekundu na takmičenju u Rodeo Sitiju. U skladu sa aktuelnim ekološkim trendovima, drška je izrađena od reciklirane gume i u odnosu na sečivo postavljena je pod uglom od nekih dvadeset stepeni, što se smatra optimalnim za sečenje u zamahu.
Još jedan custom-colaboration preklopni nož je sada već legendarni Shabaria. Sečivo je inspirisano kamenim noževima istog imena, koje su prastanovnici u dolini reke Jordan koristili još od paleolita za rad u polju i samoodbranu.

Spyderco Military
Spyderco Military

„Spyderco“ je 2010. izbacio limitiranu seriju noževa kao omaž dizajneru ovog modela, Eduardu Bradichanskom – bivšem agentu Mosada ubijenom u terorističkom napadu. Neobično zakrivljeno sečivo dugo 98 mm, od čelika VG-10 debelog 3 mm, precizno je uklopljeno sa liner-lock bravom, a na karakterističnom rukohvatu su tanke pločice braon mikarte.
Težak tek 119 g, ovo je odličan taktički folder koji stalno možete da nosite uz sebe, ako ste raspoloženi da ga platite 260 dolara.
Spyderco Gayle Bradley. Potpuno drugačiji koncept bio je ideja vodilja za teksaškog nožara Gayle Bradleya. Njegov preklopni nož je radna alatka za svestranu upotrebu, sa 3 mm debelim i 87 mm dugačkim, snažnim sečivom od novog praškastog čelika CPM M-4 tvrdoće čak 63 RcH. Zbog visokog sadržaja ugljenika, ovo nije nerđajući čelik, ali su mu mehaničke osobine izvanredne. Iako su obloge drške od laganih ugljeničnih vlakana, robustna konstrukcija noža donela je masu od 155 g. Zakačka za nošenje ima četiri pozicije, pa se lako prilagodi zahtevima korisnika.

Spyderco Gayle Bradley je radna alatka za svestranu upotrebu
Spyderco Gayle Bradley je radna alatka za svestranu upotrebu

Čvrsta brava fiksira sečivo sa izraženom krivinom pri vrhu, što omogućava korišćenje za najrazličitije poslove, a performanse upotrebljenog čelika osiguravaju dugotrajno držanje oštrine. Cena od 215 dolara je visoka, ali noževi ovakvih karakteristika neretko koštaju i višestruko više.

Dah ekskluzivnosti

Od kada se pojavio devedesetih godina 20. veka, Spyderco Military napravljen je u više varijacija, od bilo kog modela ove firme. Za izuzetan uspeh ovog modela zaslužno je izvanredno dobro dizajnirano sečivo dugo 102 mm i debelo 4 mm. Na novom modelu, korišćen je čelik S30V. Udobna drška izdašnih dimenzija (140 mm) ima tanak profil, pa se relativno veliki nož lako i neprimetno nosi uz svakodnevnu odeću.
U svetu postoji mnogo klubova vlasnika i ljubitelja modela Military. Uz brojne varijacije različitih tipova finiša i čelika za oštricu, preko materijala i dezena drške, na red je došla i brava sečiva. Dosadašnji, pouzdani liner-lock sistem modifikovan je u tzv. frame-lock bravu. Rešenje koje je patentirao nožar Criss Reeve, zasniva se na segmentu bočne (desne) strane drške, koji pri otvaranju noža upadne iza repa sečiva i time sprečava njegovo sklapanje. Rukovanje je isto kao kod liner-lock sistema, ali budući da je drška novog modela Military izrađena od jednog komada titanijuma, čvrstina celog sklopa je daleko veća.
Uz to, karakteristična boja brušenog titanijuma daje dah ekskluzivnosti ovom nožu. Sa masom od 167 g to više nije lagani folder, već „punokrvni“ radni nož za najteže zadatke. Nažalost, po ceni od 350 dolara malo nas će moći da ga kupi.
Najprodavaniji „Spydercov“ preklopni nož je model Endura, koji je dočekao već četvrto izdanje, uz neizbežne modifikacije koje prate zahteve potrošača. Endura IV je sada dobio 96 mm dugo, potpuno ravno brušeno sečivo, što je uveliko popravilo performanse pri sečenju. Napravljeno je od čelika VG-10 debelog 3 mm, smeštenog u laganu, krupno čekiranu dršku od FRN polimera (Fiberglass Reinforced Nylon). To je donelo masu od samo 96 g.

Reklama za najprodavaniji nož “Spyderca” – Endura
Reklama za najprodavaniji nož “Spyderca” – Endura

Drška se nudi u pet boja (siva, braon, zelena, plava i ljubičasta), tako da se zadovolje i oni koji žele neupadljivo nošenje, ali i korisnici kojima treba uočljiv alat, koga je lako pronaći ako ispadne u travu. Sa rupom od 13 mm u sečivu otvara se jednom rukom, ali primena diskretno profilisane lock-back brave zahteva obe ruke za sklapanje. Bonus je velika čvrstina brave i pristupačna cena od 95 dolara, pa nam je gospodin Glesser rekao da je novi Endura idealan izbor za one koji sebi ne mogu da priušte Military. Mišljenja smo da bi i naši uvoznici trebalo da obrate pažnju na ovaj model.
Iako su preklopni modeli okosnica ponude, „Spyderco“ je izbacio na tržište nekoliko veoma uspelih fiksnih noževa. Kao univerzalno radno sečivo, malo noževa na tržištu može da se meri sa novom generacijom Spyderco Temperance 2. Široko sečivo u obliku lista, sa leđima koja se spuštaju do centralno pozicioniranog, izduženog vrha, ravno brušenje, dužina od 124 mm i 4 mm debeo čelik VG-10 okaljen na 58 RcH predstavljaju pravu studiju upotrebljivosti.
Drška je od tekstilne mikarte u boji bele kafe sa blago ohrapavljenom površinom i trodimenzionalno oblikovana da perfektno legne u šaku. Usadnik punog formata, ispod stranica drške je olakšan bušenjem serije otvora, što je uz popravljen balans masu noža dovelo na umerenih 197 g. Uz nož, dobijate praktičnu futrolu od Bolatrona (polimer nalik na kydex) koja čvrsto i sigurno drži sečivo. Ovo je odličan nož, ali sa cenom od čak 330 dolara daleko od toga da je konkurentan. Za taj novac, možete da dobijete par odličnih noževa poznatih proizvođača. S druge strane, onaj kome ekonomski faktor nije odlučujući, kupovinom Temperance 2 dobija pouzdanog saputnika za svaku situaciju.

Privlačni ratnik

Tokom naše posete, među izloženim fiksnim noževima, najviše pažnje privlačio je model Warrior. To je ustvari „Spydercova“ interpretacija legendarnog noža, koga je kasnih sedamdesetih godina prošlog veka dizajnirao Robert Taylor. U to vreme počela je ekspanzija borilačkih veština poreklom sa Filipina (hwa-rang-do, escrima, kali itd). Zamišljen je da bude isključivo borbeni nož, sa relativno ograničenom primenom. Konceptovan je za tzv. „obrnuti hvat“ u kome se drži sa vrhom nadole i oštricom prema protivniku.

 

Spyderco Warrior je najnoviji borbeni nož renomirane firme
Spyderco Warrior je najnoviji borbeni nož renomirane firme

Nazubljeno sečivo nije testera, već je namenjeno hvatanju, blokiranju i sečenju protivnikovih udova pri razmeni udaraca. Neko vreme proizvodili su ga REKAT i AlMar, a onda je decenijama bio zaboravljen. Porastom interesovanja za razne tactical noževe, gospodin Glesser je angažovao Guy Rafaelia izraelskog majstora krav maga, sa kojim je zajedno uobličio novog „ratnika“.
Osnovna ideja je sačuvana u jako zakrivljenom sečivu dugom 144 mm, od nerđajućeg čelika H-1 koji se uglavnom koristi za rad u visokokorozivnoj sredini kao što je morska voda. Izbor materijala je pomalo neuobičajen jer je taj čelik relativno mek i žilav, a sečivo nije predugo i ne koristi se kao alat da bi postojao rizik od lomljenja pri poprečnom opterećenju. Debljina je 4 mm, a ceo nož je dug 269 mm i težak samo 232 g. Brušenje je blago konkavno, što u konkretnom slučaju ne predstavlja manu (Warrior nije radni nož), a pojeftinjuje proizvodnju. Rukohvat od FRN ima četiri naglašena udubljenja za prste i delimično otkriven kraj usadnika koji može da posluži za udaranje. Štitnik je veliki, blago povijen i sprečava šaku da sklizne na sečivo. Najviše nas je zbunjivao oblik vrha sa skoro kvadratnim profilom.
U odnosu na osu sečiva postavljen je znatno više nego kod originalnog modela, a sa gornje strane je zaravnjen, bez oštrice što mu sigurno ne pomaže kod probijanja. Objašnjenje da je to učinjeno namerno, da bi se korisnici naterali da koriste predviđeni hvat nije delovalo dovoljno ubedljivo. Bez obzira na izvesne nedostake, Warrior je „čistokrvni“ borbeni nož kojim se lako barata, udoban je u ruci i zbog dobrog težišta i male mase izuzetno je brz. Iako po silueti podseća na neke tradicionalne noževe, predstavlja jedinstveno dizajnersko rešenje u svetu taktičkih sečiva. U kojoj meri je upotrebljiv, diskutabilno je. U svakom slučaju je atraktivan.

Spyderco Temperance 2 je izuzetan nož za bushcraft tj. boravak u prirodi
Spyderco Temperance 2 je izuzetan nož za bushcraft tj. boravak u prirodi

Za 400 dolara dobijate nož, platnenu futrolu i ilustrovanu knjigu od 76 strana sa istorijatom ovog dizajna. Od ove sume, tri procenta su namenjena za pomoć u školovanju siročića pripadnika specijalnih snaga SAD koji su poginuli na zadatku. Patriotizam na stranu, čini se da je cena ovog noža ipak previsoka.
U svakom slučaju, kompanija „Spyderco“ i dalje nudi praktične, kvalitetne i odlično dizajnirane noževe. Paleta se stalno proširuje i obogaćuje novim modelima, pa smo sigurni da ćemo još dugo viđati noževe sa amblemom pauka.

Član dvorane slavnih

Sal Glesser je od 2000. član „Dvorane slavnih nožara„. To je vedar sagovornik raspoložen za priču i razmenu ideja. Njegova kompanija je u protekle tri decenije sarađivala sa više od 30 eksperata u izradi custom modela, a pri tome je korišćena paleta od 24 različita tipa čelika za sečiva, u zavisnosti od zahteva koje je svaki model noža morao da ispunjava.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

foto: „Spyderco“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još