Proverena rešenja

Italijanska kompanija „Extrema Ratio“ uspeva u tome već skoro dve decenije. Orijentisani pre svega na profesionalne korisnike iz sastava specijalnih vojnih i policijskih jedinica dizajneri ER izgradili su reputaciju sa robustnim, agresivno oblikovanim, futurističkim noževima. Ipak, to ne znači raskid sa tradicijom – naprotiv. Većina korišćenih formi ima koren u dobro poznatim i u praksi proverenim rešenjima “obučenim” u novo ruho i moderne materijale. Najočitiji primer je serija laganih foldera Resolza koji zaslužuju sve pohvale. Na osnovu ličnog iskustva sa Resolzom srednjeg fomata mogu da posvedočim o retko uspešnom spoju tradicionalnog preklopnog noža sa tankim, laganim sečivom i savremenom bravom, dobro oblikovanom drškom od aluminijumske legure uz izvesne ustupke tradiciji koji se ogledaju u odsustvu šnale za nošenje i stubića na sečivu koji bi olakšali otvaranje. Svejedno, to ne umanjuje upotrebljivost i šarm ovog modela. Moderna Resolza je i dalje ona tradicionalna “brica” seljaka sa Sardinije, efikasan, univerzalan nož, ujedno i alat i oružje. Iako skromnog porekla dostojan pratilac savremene gospode. Tri veličine dopuštaju da svako pronađe optimalni model za svoje svakodnevne potrebe.


Suprotnost ovakvom pristupu je model Corvo koga je na prvi pogled teško povezati sa čuvenim borbenim nožem iz Čilea. Izvorni Corvo je unapred zakrivljena, simetrična dvoseklica koju laici neretko mešaju sa tipično orijentalnom džambijom. U Čileu, to je cenjen borbeni nož koji se koristi u klasičnom hvatu poput kuke sa vrhom okrenutim unapred. Iako može da posluži za ubadanje, osnovni vid korišćenja su dugi rezovi povlačenjem koji prave zastrašujuće duboke rane. Čileanska armija angažovala je ER za izradu modernizovanih Corvo noževa namenjenih specijalnim snagama. Novi nož je, blago rečeno, hladno dočekan od strane korisnika ali je nakon kraćeg perioda upotrebe stekao puno simpatija. Umesto elegantne, simetrične oštice sa dvostranim štitnikom, ER Corvo je oštren samo sa unutrašnje strane sa jakim vrhom u obiku dleta i lažnom oštricom na zakrivljenom delu. U bazi 6,3 mm debelog sečiva od nerđajućeg čelika N-690 je veliki polukružni usek tzv. ‘choil’ za oslonac kažiprsta pri obavljanju preciznijih poslova a na dnu uobičajene ER drške je ispust usadnika koji može da posluži kao priručni čekić. Očito da je novi Corvo više alatka nego oružje ali elitni mornarički komandosi “Buzos Tacticos” sada imaju nož kome mogu da poklone puno poverenje.


Sledeći nož je oživljavanje oružja tipičnog za jurišne jedinice u rovovskom ratu. Nastavljajući tradiciju proslavljenih Ardita iz Prvog svetskog rata jedinica Comando Forze Speciali Esercito Italiano zatražili su adekvatno hladno oružje za borbu u neposrednom kontaktu. Rešenje je naravno ponudio Extrema Ratio, oficijelni proizvođač noževa za neke od najpoznatijih spec. jedinica na svetu. Ovoga puta, inspiraciju su pronašli u kombinaciji “boksera” tipično udaračkog oružja sa sečivom borbenog noža. Široka oštrica sa blagim zakrivljenjem u obliku slova “S” nazubljena je u prvoj trećini a na vrhu izbrušena tako da olakša probadanje. Štitnik za prste je komotan a drška dobro profilisana za klasičan ili obrnuti hvat. Uprkos masi, nož označen skraćenicom A.F.C.K. je odlično balansiran i spretan tako da predstavlja opako oružje čak i u rukama prosečno uvežbanog borca. Naravno, ukoliko je spreman da izdvoji oko 350 evra koliko košta ovaj komad.


Model T-4000 je fiksni nož pune veličine, jednostavnog oblika i snažne konstrukcije namenjen za obavljanje zahtevnih i grubih poslova. Oštrica je glatka, skoro potpuno prava a vrh je trouglasti “amerikanizovani” tanto sposoban da bez oštećenja probije vrlo ozbiljne prepreke. Mogućnost za obavljanje teških svakako predstavlja prednost kod određene kategorije korisnika. Ipak, takvi noževi su prilično glomazne alatke pa je za one koji žele diskretniju opremu ponuđen jednako robustan T-4000C ali sa kraćim sečivom i drškom.


Među kompaktnim fiksnim noževima Extrema Ratio treba pomenuti seriju Fulcrum C. Umanjena verzija jednog od najpopularnijih ER modela ove godine kao novitet donosi mogućnost da sa kraćim sečivom dobijete dršku pune veličine. Fulcrum C FH pruža pun komfor upotrebe u još uvek prihvatljivo malom pakovanju uz simboličnu razliku u ceni.
Najmanji fiksni Extrema Ratio noževi namenjeni su neprimetnom nošenju oko vrata ili u džepu, eventualnoo pričvršćeni za neki deo oreme… Obeleženi kao NK-1, NK-2 i NK-3 nude neuništivu, integralnu konstrukciju od nerđajućeg čelika debljine 3 ili 6,3 mm i klasičan ili tanto vrh – po izboru, sve to uz masu od nekih 60-70 grama! Nastali sun a bazi pomoćnih noževa koji dolaze uz lovački model Culter Venatoriud a korisnici su prepoznali praktični potencijal tih nožića. Svaki nož dolazi u praktičnoj kydex futroli otpornoj na spoljašnje uticaje. Ova sečiva ne nude vrhunske performanse ali su uvek uz vas što u nekim situacijama može biti od životnog značaja a dodatno plene neobičnim izgledom za ovu kategoriju noževa. Pritom, ni cena od prosečnih 120 evra nije visoka za Extrema Ratio.


U kategoriji teških foldera novi modeli HF1 i HF2 (uz prefikse ‘D’ ili ‘T’) nude dve dužine sečiva sa klasičnim drop-point ili tanto vrhom po izboru. Izdržljivost i praktičnost su osnovne odlike ovih noževa ali obzirom na masu i dimenzije to nije oprema za svakodnevno nošenje u gradu. Kod ovih foldera napuštena je uglasta forma karakteristična za HF seriju, u korist mekših, fluidnijih kontura i udobnije drške. Zadržana je posebna manuelna kočnica za fiksiranje sečiva u otvorenom položaju a šnala za nošenje može biti postavljena sa obe strane drške. Sečiva su ravno brušena, debela 5,6 mm sa lažnom oštricom sa gornje strane. To noževima daje masu od 260 tj. 320 grama što je na nivou fiksnih noževa pune veličine. Cena od 350 evra verovatno će odvratiti mnoge zainteresovane.


Extrema Ratio je poznat po noževima neobičnog oblika pa model Nightmare nije neko iznenađenje na tom planu. Ali neočekivano je da je ovaj preklopni nož nastao po specifikaciji interventne jedinice policije Kneževine Monako za obezbeđenje VIP ličnosti. Nightmare objedinjuje odlike nekoliko noževa u jednom. Tanto vrh sa lažnom ošticom sa gornje strane, napola nazubljeno 3 mm debelo sečivo, modifikovana karambit forma iz jugoistočne Azije, dvostrani stitnik koji se koristi kao “flipper” za otvaranje, izmenjivo sečivo za rezanje pojaseva za spasavanje i šiljak za razbijanje automobilskih stakala integrisan u prstenasti završetak drške definitivno predstavljaju neobičnu kombinaciju. Nightmare je verovatno dobio ime po košmaru koji je priredio dizajnerima. Ali za ER standarde prihvatljiva masa od 166 grama i cena od 240 evra možda mu obezbede uspeh na civilnom tržištu, barem kod onih koji žele nesvakidašnje stvari. Jer, Extrema Ratio noževi nikada nisu ni bili namenjeni prosečnom kupcu.
D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još