„Specijalci“ iz Alabame

Džim Hemond je proizvođač-dizajner noževa svetske klase. Mnogo pre nego je izgradio reputaciju, raščistio je sa sobom: nožarstvo je posao kojim želi da se bavi. Posle diplome „Klemson“ univerziteta 1977. vratio se u rodni Arab, u Alabami i istog leta počeo proizvodnju. Već sledeće godine osniva firmu „Hammond Knives“ i postaje član Udruženja „Knifemakers Guild“, gde ga odmah prepoznaju kao „mladog lava“. Ubrzo su usledile i nagrade, na nekoliko velikih izložbi…
Od početka, Džimova opsesija su borbeni noževi fiksnog sečiva i „full tang“ konstrukcije (do danas je napravio samo dva modela preklopnih noževa). Džim je i veoma aktivan pilot-jedriličar, i mnogo vremena provodi u prirodi. Više njegovih prijatelja u svojim biografijama imaju staž u raznim specijalnim jedinicama, pa je „parola“ u proizvodnji: specijalni noževi – za specijalne snage. Dizajnerska rešenja su mu funkcionalna i komforna, a koristi visoko-kvalitetne materijale. Sve ovo doprinosi da, uprkos prilično visokim cenama, njegovi noževi budu poznati u celom svetu. Prema podacima iz firme, koriste ih elitne formacije: SEAL/Selous Scouts, SAS, Special Forces Rangers, US Marine Force Recon… Nasuprot strogoj funkcionalnosti svojih noževa, kod davanja imena razigrao mu se južnjački duh. Zato sečiva nose maštovite nazive: „tabadžija“, „nebeski lovac“, „siva utvara“, „mesožder“…


SEALTAC. Verovatno najpoznatiji model, iz 1981. troši već treću deceniju uspešne službe, u elitnim jedinicama i pilotskim kabinama. Osmišljen u saradnji sa SEAL komandosima, u njihovu čast je i dobio ime. Dvoseklo „clip-point“ sečivo se pravi u dužini od 8,4 i 7,4 inča od 6,35 mm debelog 440 C čelika, okaljenog na 56-58 Rc. Vrh je blago izvijen i u odnosu na osu sečiva uzdignut 6,5 mm, što mu omogućava bolje sečenje. Široka „rikaso“ zona (ispred dvostranog odbojnika), ojačava sečivo. Stranice drške od crne ili zelene mikarte, ohrapavljene su nizom sitnih, poprečnih ureza, koji pomažu sigurnijem hvatu. Usadnik je od debljeg materijala nego sečivo, znatno doprinosi snazi i balansu noža, ali mu i prilično povećava masu. Futrola od kydexa ima tri položaja, a osim Military verzije, po ceni od 550 dolara nudi se i kolekcionarski model od visoko poliranog ATS 34 sa drškama od probranog materijala, za 1050 dolara.
COBRA GOLD. Uveden je 1986. jer je Sealtac prevelik i težak, za one koji ga ne koriste svakodnevno. Sa sečivom od 6,1 inča, prvobitno je namenjen pilotima borbenih mlaznjaka F-4 i F-16. Sa gornje strane mat finiširane dvosekle oštrice je nenaoštren deo, predviđen da se pri preciznijim radovima na njega osloni palac. Zato je u donjem delu drške od mikarte, načinjeno plitko ulegnuće za dva zadnja prsta, što doprinosi lakšoj kontroli noža. Ubrzo je postao omiljen u snajperskoj ekipi SEAL Team 6. Sa kydex futrolom košta 495 dolara.
WHACK (TABADŽIJA). Impresivno sečivo, rezultat je druženja sa članovima A tima, iz pete grupe specijalnih snaga, stacioniranih u Fort Bregu (Severna Karolina). Napravljen je od 6,35 mm debelog 440 C čelika, okaljenog na 56-58 Rc. Sečivo je dugo 10,5 inča, ravno brušeno i oblikovano, kao mala mačeta. Drška je obložena sa dve izbrazdane pločice mikarte, koje pokrivaju integralni odbojnik. Radi bolje kontrole, tu je naglašeno udubljenje za kažiprst. Whack se više ne proizvodi, pa očuvani primerci menjaju vlasnika za po 1.600 dolara. Srećom „Kershaw“ je ponudio svoj model Outcast od alatnog čelika D-2, sa kydex futrolom, koji je skoro potpuna kopija Whacka. Cena se kreće od 60-100 dolara, što zavisi od nabavljača.


AQUA i OPERATOR. Džim Hemond povremeno radi kao dizajner u „Columbia River Knife and Tool“ (CRKT), pa je u okviru serije ABC (skraćeno All Bases Covered – izraz iz bejzbola, koji označava da su sve mogućnosti predviđene) ponudio dva modela. Imaju 3,75 inča duga sečiva od AUS-8A i drške sa po tri otvora od G-10. Opremljeni su kydex futrolama i teški 113 grama. Namenjeni su stalnom nošenju u ekstremnom okruženju (ronioci, alpinisti, padobranci…). Model Aqua ima zaravnjen vrh i dvoseklu kombinovanu oštricu, a Operator – tanto oblik. Originalni noževi koštaju po 450, a CRKT ih prodaje za 70 dolara!
CONQUEROR. Dobio je ime po Viljemu Osvajaču, jednom od najvećih vojskovođa Srednjeg veka, koji je predvodio Normane u invaziji na Englesku, tokom pobedonosne bitke kod Hastingsa 1066. Praktično, neuništiva kama od 8 mm debelog 440 C čelika, totalno integralne konstrukcije. Dvosekla oštrica gotske forme, duga 7 inča, celom dužinom grebena ima žleb. Iza odbojnika, čiji je oblik skinut sa legendarnog bodeža V-42, kojim su u Drugom svetskom ratu naoružavani operativci prve grupe specijalnih snaga, nalazi se udubljenje za palac. Na dršci su probušene četiri nejednake rupe, koje olakšavaju nož, popravljaju balans i pomažu čvršćem hvatu. Sve ivice su oborene, što veoma lepo izgleda i povećava udobnost rukovanja. Cena je 850 dolara, a luksuzni primerci sa drškama od egzotičnog drveta ili roga koštaju 1.400 dolara. Napravljeno je svega 50 komada ovih noževa.


FIGHTING JOE WHEELER. Bovi nož sa 8 inča dugim sečivom, u dve varijante: sa kopljastim i zasečenim vrhom, po ceni od 1.500 dolara. Izuzetni kolekcionarski komadi koji se rade samo po narudžbini. Uz noževe ide i ručno šivena futrola od kvalitetne kože.
Pored čisto borbenih, Hemond pravi i nekoliko modela radnih, vojnih noževa za koje smo sigurni da bi ih rado nosio svaki lovac ili ljubitelj prirode.
MILITARY SCALPER. Sa zakrivljenim, 5 inča dugim sečivom, proširenog vrha, odličan je derač. Udobna drška osigurava preciznost i sate rada bez zamaranja po ceni od 650 dolara.
SKYLINE HUNTER je moj favorit. Kompaktan, snažan nož sa „drop-point“ sečivom dužine 4 inča. Duboko izvučena oštrica ima univerzalno primenljiv oblik i optimalnu veličinu, a vrh pruža odličan potencijal i za sečenje i za probijanje. Cena je 450 dolara, a varijanta bez odbojnika je za 100 dolara jeftinija.
Iako fantastično dizajnirani, veoma upotrebljivi i kvalitetno izrađeni, ovi noževi po mom mišljenju imaju veliki nedostatak. Naročito kada se uzme u obzir cenovna kategorija kojoj pripadaju. Osnovni materijal – čelik, od koga su izrađeni, po kvalitetu pripada gornjoj, srednjoj klasi. Ali to je samo potencijal, svi modeli se rade rezanjem iz ploče materijala, posle čega idu na oblikovanje – brušenje, pa na termičku obradu – kaljenje. Da bi se iz materijala izvukao maksimum, neophodno je i kovanje. To „mešenje“ homogenizuje strukturu i uz pravilnu, termičku obradu, znatno poboljšava mehaničke osobine noža (otpornost, elastičnost, držanje reza…). Za toliki novac veći broj proizvođača nudi čak i ručno kovane noževe. Opet, rado bih video Hemondov nož u svojoj kolekciji. Ili nekoliko njih…
D. ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još