Tradicionalni model

„Lionsteel“ je dobro poznato ime u svetu noževa jer već deceniju i po svake godine osvaja priznanja na najprestižnijim svetskim sajmovima. Uz izvrsna dizajnerska rešenja, što je valjda Italijanima „u krvi“, ovi noževi bez izuzetka izrađeni su od najkvalitetnijih materijala sa besprekornom preciznošću i strogom završnom kontrolom.
U klasifikaciji noževa nećete naći srpski prevod za „slipjoint“ nož. U osnovi, reč je o preklopnom modelu sa jednim ili više sečiva koje u zatvorenom položaju drži snažna opruga postavljena sa zadnje strane drške. Pri otvaranju, negde na 90 stepeni sila opruge postaje neutralna da bi ponovo delovala frikcijom kada je sečivo u otvorenom položaju.

Snažan i lep nož za svakodnevno nošenje
Snažan i lep nož za svakodnevno nošenje

Ovi noževi nemaju bravu koja osigurava sečivo u otvorenom položaju ali s obzirom na to da sila pri korišćenju deluje u suprotnom smeru od onoga za zatvaranje noža, rizik za korisnika i ne postoji izuzev ako se nož ne zaglavi u materijalu koji obrađuje. „Lionsteel“ je ove tradicionalne foldere unapredio savremenim materijalima što je za rezultat dalo znatno robusniju konstrukciju, tako da imaju ram od titanijuma ili čelika učvršćen zavrtnjima. Tako mogu po potrebi da se dotegnu, centriraju ili rasklope zbog održavanja.
Gitano (u prevodu „Ciganin“) je najveći slipjoint čije konkavno clip-point sečivo podseća na navaha noževe andaluzijskih cigana. Pet vrsta materijala za rukohvat diktiraju cenu od 130 do 146 evra.

Dragan Šaponjić
foto: “Lionsteel”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još