Upotrebljivi i lepi

Albasete je grad u jugoistočnoj Španiji, između Toleda i Valensije, središte provincije Albasete u autonomnoj zajednici Kastilja-La Manča, koja je tradicionalno središte kovačke industrije i istorijski centar za proizvodnju mačeva, ove zemlje, nekadašnje „imperije nad kojom sunce nikada ne zalazi“. Dosadašnja saznanja pokazuju da je naselje Albasete 1269. bilo malo selo koje su Arapi nazvali Al-Basit, što znači „jednostavno“. Hrišćanske snage osvojile su ga 1241, otkad je neprestano raslo i postajalo sve značajnije. Firma „Cuchilleria Joker S.L“ (osnovana 1987.), iako relativno mlada na tržištu, razvila je proizvodnju do zavidnog nivoa, praveći lepezu od više stotina modela koje trenutno imaju u ponudi. Zanimljivo im je i to da, mada fabrički proizvedeni, svi noževi bivaju ručno finiširani, naoštreni i polirani, zbog čega im je kvalitet za klasu viši od onog koji biste očekivali po cenovnom rangu. Mnogi imaju rukom rezbarene motive, naročito u rogu i drvetu, a ima i onih sa intarzijama u srebru.
Danas se u toj firmi proizvode kao potpuno posebne serije fiksni noževi: lovački, noževi za dokrajčivanje divljači, bowie, taktički, sporting, spasilački, outdoor, za drvodeljstvo, klasični, lovačke sekire, vikinški, arabijski istorijski noževi i drugi, a posebno od toga preklopni, džepni noževi i razni kuhinjski i restoranski noževi uopšte. Jednom rečju, ogroman izbor najrazličitijih sečiva kojih se možete prisetiti, a formirali su jedan od najvećih izbora raznih noževa na planeti, kakav skoro ni jedan drugi proizvođač ne pruža.
Mora se naglasiti da su u njihovim noževima primetni uticaji drugih proizvođača (posebno španskih, kao što su „Muela“ i „Nijeto“), ali opšti utisak o dizajnu je pozitivan, jer najveći broj modela ima svoj autentični izraz, samo je primetan blagi uticaj španske tradicionalne škole. Među svim ovim noževima u ponudi, naravno, lako je pronaći modele po svačijem ukusu i za svaku potrebu, a njihov opšti kvalitet i upotrebljivost nikako ne treba dovoditi u pitanje.
U „Jokeru“ se za izradu noževa koriste samo nerđajući čelici i to iz grupe 440 (osim za neke modele foldera, gde je u upotrebi i karbonski čelik 1060 i 1095). Ne tako davno, čelik 440 u sve tri varijante važio je za super-čelik za izradu noževa, a to je, naravno, i danas, iako su se pojavili neki novi, moderniji čelici. Postoje čelici iz iste grupe sa oznakama 440A, 440B i 440C. Procenat ugljenika i prokaljivost ide od A (0,75%) do B (0,9%) i kod C (1,2%). Čelik 440C je izvrstan, više klase često obrađen na 57 HRc, prilično žilav sa dobrim držanjem oštrine na toj tvrdoći.
Osamdesetih godina 20. veka bio je vrlo popularan, pa je često nazivan prvim super-čelikom, titula koju je devedesetih preuzeo ATS 34. Sva tri čelika iz ove grupe dobro odolevaju koroziji, s time da je 440A najotporniji, a 440C najmanje otporan. Generalno, 440C je vrlo dobar čelik česte primene, iako sva tri čelika imaju karakteristike dovoljno dobre za svakodnevno korišćenje. Žilaviji je i otporniji na koroziju od ATS-34, ali slabiji i s lošijim držanjem oštrine. Kada nož nosi oznaku 440, reč je, uglavnom, o čeliku 440A, koji je jeftiniji i lako obradiv. U fabrici „Joker“ najviše se koriste 440B i 440C, što je, u svakom slučaju, odličan izbor, jer garantuje godine u eksploataciji bez ikakvih gubitaka svojstava.
Što se izrade dršaka tiče, tu su stvari manje-više baš onakve kakve bi i trebalo da budu. Materijala za drške ima raznih, od prirodnih kao što su drvo ruže, oraha, bubinge, sekvoje, masline i breze, zatim kost i rog jelena i antilopa, rog bivola, mesing, ali i veštačkih, poput micarte u više boja, dok se za odbojnike koristi, uglavnom, nerđajući čelik.
Polazeći od platežne moći naših građana pre svega, u beogradskom „Arsenalu“ su odlučili da naruče desetak modela srednjeg cenovnog ranga, s cenom od oko 1.300 do 8.400 dinara, a uprkos maloj ceni odabrani modeli su i više nego sjajni, upotrebljivi praktični i lepi noževi za najrazličitije namene.
Pre svih, tu su dopadljivi preklopni noževi u više modela. Najjeftiniji, ali nikako najgori je Leptir, nož s metalnim skeletoidnim koricama, sa cenom od 1.300 dinara, čiji će vas kvalitet izrade iznenaditi kada ga uzmete u ruke. Slede modeli s koricama, od drveta masline, bubinge, sekvoje ili breze, ili od kombinacije ružinog drveta i breze, s lock beck bravom ili samo na oprugu, sa sečivima sa drop point ili klip vrhom. Imaju sečiva od karbonskog ili 440 čelika, duga od 75 do 90 mm, gde svako za sebe može da pronađe baš onakvo kakvo je želeo i za onu vrstu zadataka za koju mu baš takav treba. Po dopadljivosti možemo izdvojiti modele Cocer, NL 125, NN 125 i NR 99.
Među fiksnim noževima nema onih velikih i kitnjastih, jer su uvezeni samo praktični, za lov ili boravak u prirodi, jednostavne i čvrste konstrukcije i više nego prihvatljive cene. Svi modeli imaju kvalitetnu kožnu futrolu, koja se isporučuje uz njih.
Najskuplji je lovački nož S.W.A.T, sečiva ukupno dugog 105 mm, sa drop point vrhom, drškom od crne micarte (cena 8.400 dinara), uz koji se isporučuje futrola od crne kože i štapić, kresivo za paljenje vatre varnicom.
Treba, svakako, pomenuti klasični lovački nož sa drškom od brezovog drveta CL 58, sa drop point sečivom od 110 mm. Pažnje su vredni i klasični lovački noževi CO 104 sa drškom od maslinovog drveta i veoma slični CO 105 sa drškom od kombinacije ružinog i maslinovog drveta (oba s rezom od 105 mm i drop point vrhom). Svi ovi noževi imaju sjajnu klasičnu konstrukciju bez odbojnika i sa anatomskim koricama lepljenjem i nitnama pričvršćenim za sečivo, a oblik sečiva je po današnjim shvatanjima idealan za lovačke potrebe. Za one malo tradicionalnijeg pogleda, tu je i model CC 71, sa 110 mm dugim sečivom, s klip point vrhom i lažnim rezom u kontri, kome je odbojnik napravljen od nerđajućeg čelika, a drška od roga antilope. Tu je i model CC 105, sa 105 mm dugim sečivom sa drop point vrhom i drškom od kombinacije ružinog drveta i jelenskog roga. Jednom rečju, među „Joker“ noževima ima modela baš za svakoga, bez obzira na to koliko izbirljiv bio, a izrada im je takva da će, sigurno, za vrlo kratko vreme postati favoriti, ljubimci svojih vlasnika. Dobro je da su se pojavili na domaćem tržištu, nudeći jeftin i kvalitetan izbor nadohvat ruke.
B. VOJVODIĆ
Foto Ž. KNEŽEVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još