Upotrebljivost i dugotrajnost

Finac Heimo Rosseli, čiji je moto upotrebljivost i dugotrajnost, izrađuje univerzalna sečiva za lov, pripremu ribe, ali i hrane u kuhinji. Roselli proizvodi dva tipa sekira i noževe raznih oblika, prvenstveno tradicionalne Puukko noževe – svedenog oblika i bez nepotrebnih detalja..

Roselli Hunter UHC
Roselli Hunter UHC

Koristi isključivo ugljenične čelike, ali jedan se posebno izdvaja: UHC (ultra high carbon steel) sa čak 2% ugljenika. Pretpostavlja se da je to wootz damaskus čelik, čija receptura vodi poreklo iz Indije. Radi se u malim profilima i može da se kombinuje i sa drugim čelikom, zbog onoga što zovemo „standardnim damaskim tonovima“ (crne i svetlije sive boje).

Model Hunter se radi i u skoro jednobojnoj varijanti, iako su vidljive karakteristične, sitne isprekidane linije, koje liče na TV smetnje. Čelik je zapanjujuće tvrdoće i do 66 Hrc. Sečivo je dugo 105 mm, debljine 3 mm i uz rukohvat veoma široko – 33 mm. Jasno je da je ovo i derač, iako Roselli kaže da je nož za sve. Oštrica je skandi i stvarno brije. Rukohvat je udoban, izrađen od brezovog drveta i tretiran kuvanim lanenim uljem, a s obzirom da se koristi sezonska breza, boje su različite. I ulja koja se koriste su različitih nijansi. Na prvi pogled se vidi da ručka ima mali branik ukopan u drvetu pri izradi, što nije karakteristika svakog puukko modela. Na rukohvatu bi mogla da se izbuši i rupa za traku ili konopac, iako traka može da „iščupa“ sečivo kada se zakači u hodu za granje. Bilo bi dobro i nazubiti gornju stranu sečiva da ne kliza pri obradi plena. Futrola je kožna, izrađena iz jednog komada kože.

Sekira Roselli
Sekira Roselli

Karakteristično „tesno“ skrojena uz ručku, pri vrhu je koža prevrnuta na unutra, što još pojačava stisak oko rukohvata. U futroli je plastični umetak koji sprečava prosecanje kože i povrede pri sedu i čučnju. Roselli je odbacio karakteristični, upredeni kožni nosač za pojas koji landara i na širokom komadu kože prosekao dva kanala za kačenje o pojas. Kada je nož u futroli o pojasu dozvoljava potpunu slobodu pokreta nogom napred-nazad, kao i bezbedne nagle pokrete.
Ovo je univerzalno sečivo za lov, dranje, obradu ribe (tu dolazi do izražaja ona rupa u rukohvatu, da nož ne potone u mutnu vodu ili more). Kako god da ga koristite, zadovoljstvo je nemerljivo.

Boris PIŠOT
Foto: “Roselli”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još