Optički nišan „Swampfox“

Rasprostranjenost i dostupnost optičkih naprava koje omogućavaju jednostavnije i efikasnije nišanjenje je jedna od zaista bitnih promena u svetu vatrenog oružja nekoliko prethodnih godina. Kada je reč o refleksnim nišanima malog ili bez uvećanja, primetno je kako su oni uveliko postali više od trenda jer ih više ne koriste samo pripadnici vojnih i policijskih formacija ili strelci viših takmičarskih ambicija. Napretkom tehnologije postali su prihvatljiviji cenom i gabaritima, a ostvareni rezultati opravdaju uložena novčana sredstva.


Među korisnicima i poklonicima oružja postoji ne tako malobrojna grupacija osoba koje su usled određenih povreda, zdravstvenih problema ili starenjem došli u situaciju da im je karakteristike očnog vida u jednom trenutku bitno izmene. Bez obzira da li je reč o pojavi katarakte, „staračke dalekovidosti“ ili astigmatizma, upotreba klasičnih mehaničkih ili standardnih optičkih nišana iziskuje povećani napor, a rezultati na meti su ispod nekada sa lakoćom ostvarivanih. Ukoliko se dopušta nešto ličnog iskustva, tokom prethodne godine nakon četiri komplikovana hirurška zahvata na oba oka izmenila mi se ranija dugogodišnja dioptrija od – 2,5. Ugradnjom veštačkih sočiva, na levom oku je ostvareno + 1,25, dok je desno bez korekcije, ali uz propratnu pojavu delimičnog „krivljenja“ linija zbog drugačijeg prelamanja svetlosti. Na strelištima otvorenog i zatvorenog tipa, korišćenjem tangentalni i diopterskih nišana, kao i različitih optika promenljivog uvećanja ostvarivani su nezadovoljavajuće pogotke. Naime, grupe na meti su bile u rangu nekadašnjih, ali pomerene u levu stranu po pravcu iako bez odstupanja po visini. Pošto se opisana situacija ponavljala prilikom upotrebe više modela i sistema oružja, nevezano od nišanskog sistema, daljine do cilja i svetlosnih uslova, nametnuo se zaključak kako rešenje predstavlja primena određenog tipa nišana bez uvećanja.


Nakon prepiske i konsultacija sa američkim prijateljima i kolegama, saznali smo kako postoji više prizmatičnih optičkih nišana bez uvećanja, koji svojim inovativnim karakteristikama rešavaju opisane probleme. U ovom momentu, najviše njihovih pohvala je usmereno ka nama gotovo nepoznatoj kompaniji „Swampfox Optics“ iz Denvera, Kolorado. Njihov prizmatični nišan bez uvećanja pod nazivom „Blade 1x“ u fabričkom izdanju do kupaca stiže sa zelenom ili crvenom svetlećom tačkom deset nivoa iluminacije, a primenjeno je više smislenih unapređenja. Za početak, posebni senzor kontroliše da li se nišan koristi ili ne, kako bi se očuvao radni vek baterije. Nakon 225 sekundi nepomeranja, isključuje se osvetljenost kružnice i strelice nišana, što je vrlo korisno jer se kod mnogih refleksnih nišana dešavalo da baterija „iscuri“ jer je korisnik iz nekog razloga zaboravio da isključi njeno korišćenje.


Od ostalih karakteristika, vredno je istaći da se sa prednje strane nalazi neobični dodatak nalik pčelinjim saću radi antirefleksije, a posebno je dizajnerski kvalitetno rešena mogućnost jednako uspešno angažovanje ciljeva na krajnje bliskim udaljenosti od 10 do 15, kao i 200 jardi kao krajnjoj upotrebljivom za tu vrstu nišana. „Swampfox Blade“ je, shodno tamošnjim prilikama, najpre isproban na različitim platformama zasnovanim na puškama AR15 sistema u kalibru 5,56x45mm/.223 Rem., mada se kasnije pokazalo kako je vrlo primenljiv i kod varmint pušaka različitih kalibara i sačmarica. Za razliku od uobičajenih „red dot“ nišana, ova konstrukcija je nešto robusnija sa garancijom fabrike da će izdržati do 50.000 ispaljenih metaka bez oštećenja. U odnosu na do sada viđenu konkurenciju (Vortex, Primary Arms i Bushnell), odlikuje se manjim vidnom poljem, ali pruža kristalno čistu nišansku sliku, fokusiranu tako da se eliminiše hipermetropni (dalekovidi) astigmatizam potencijalnih korisnika primenom prizmatičnih optičkih stakala.

Sami prizmatični nišani su korišćeni još u vreme Prvog svetskog rata montiranjem na mitraljeze i snajperske puške prve generacije, a uređaje zasnovane na tom principu decenijama koriste geometarske službe. Bez podrobnijeg zalaženja u opisivanje tehničkog principa delovanja, pojasnićemo da ova tehnologija omogućava fokusiranu preglednost i vidljivost sa jasnim kontrastom ivičnih opažajnih elemenata. Prvi moderni prizmatični nišan „Leupold 1×14″ se pojavio početkom ovog veka, ali je bio prilično skup i još uvek limitiranih perfomansi. Proizvod na koji nam je skrenuta pažnja, ima prečnik sočiva 25mm, bateriju CR123a radnog veka 3.000 radnih sati, otporan je na maglu i sitnije mehanička oštećenja, bez alata se montira na Pikatinu šinu, izrađen je od 6061-T6 aluminijumske legure za avioindustriju, podešavanja po pravcu i visini su gradirana na 0,5 MOA po jednom kliku, a maloprodajna cena je 290 dolara.

M. Milanović
Foto“Swampfox Optics“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još