Oštrači noževa

Osoblje iz američke kompanije „Work Sharp, Knife & Tool Sharpener“, svojski se potrudilo da naprave odličan proizvod. Evo kako im je t pošlo za rukom…. U pitanju su ljudi koji preko jednu deceniju razvijaju različite vrste oštrača, prilagođene različitim profilima korisnika. Autor je imao čast da se sa momcima iz ove kompanije upozna pre nekoliko godina na sajmu u Nirnbergu i da prouči i isproba njihovu ponudu. Najjednostavniji modeli su oni ručni, dovoljno kompaktni da mogu da stanu u džep svakog korisnika. Ipak, sasvim su dovoljni za doterivanje zatupljenog sečiva na terenu, recimo prilikom lova ili kampovanja. Ali, pravu okosnicu njihovog programa čine električni oštrači. Zbog činjenice da koriste gradsku električnu mrežu, a ne baterije, ne možemo ih smatrati u potpunosti prenosivim alatima. Ipak, ovo ne treba posmatrati kao manu. Na ovaj način se koriste jači električni motori, odnosno snaga uređaja je veća i oštrenje je lakše.

Na slici se jasno vidi zateza kaia pod naponom opruge..jpg
Na slici se jasno vidi zatezanje kaiša pod naponom opruge

U ponudi su dva modela, Original i Ken Onion Edition. Prvi je osnovni model, dok je drugi unapređena verzija. Drugi model je dobio ime po proslavljenom nožaru, čije ime će verovatno mnogi prepoznati, pogotovo ljubitelji Keršo noževa. U principu, drugi model ima neke dodatne mogućnosti, koje, ruku na srce, neće biti potrebne osnovnim, pa i znatno naprednijim korisnicima. Neke od tih osobina su jači motor, veći izbor kaiševa nešto veće širine, veći izbor uglova oštrenja i varijabilna brzina.
Osnovni model, koji smo imali priliku da isprobamo je iznenađujuće jednostavan za upotrebu, pa čak i osobama koje nemaju blage veze sa oštrenjem, ali su iznenađujući eksperti u tupljenju istih. Kao ni na sve moguće i nemoguće načine na koje su one u stanju da upropaste noževe…

1 Seivo Spajderkovog noa je nemilice zatupljeno viekratnim prevlaenjem preko uica sekire.jpg
Sečivo Spajderkovog noža je nemilice zatupljeno višekratnim prevlačenjem preko ušica sekire
2 Kai sa granulacijom 220 je posluio za prvobitno otrenje.jpg
Kaiš sa granulacijom 220 je poslužio za prvobitno oštrenje
3 Kada je vrh noa u ovoj poziciji, pravo je vreme za zaustavljanje motora.jpg
Kada je vrh noža u ovoj poziciji, pravo je vreme za zaustavljanje motora
4 Ispitivanje reza, odnosno traenje ''ice'' posle tri obostrana prevlaenja. Posle ovoga ide poliranje reza..jpg
Ispitivanje reza, posle tri obostrana prevlačenja. Posle ovog ide poliranje reza

Zamena vodišta sečiva je izuzetno jednostavna i laka. Dovoljno je popustiti matice koje ga drže i povući ga, te postaviti drugi odgovarajući komad. Pomenuta vodišta se vizuelno lako razlikuju, a na njima su jasno obeležene i tačne vrednosti uglova oštrenja da ne bi došlo do zabune. Kako većina korisnika oštrač koristi prvenstveno za noževe, ovu operaciju uglavnom nećete ni morati da koristite. Ili barem ne tako često.
Takođe, zamena kaiševa sa abrazivom je vrlo jednostavna i laka. Pritisnete prema dole deo kojim se dobija zategnutost kaiša i malo ga uvrnete u stranu. Zatim jednostavno svučete kaiš i zamenite drugim, uvrnete potiskivač nazad i polako otpustite potiskivač. Sa desne strane se nalazi crveni točkić pomoću kojeg možete da izvršite centriranje kaiša u slučaju da ne klizi u potpunosti preko vodećeg valjka. Sam opis ove kompletne operacije skoro da traje duže nego komplet zamena. Uz oštrač dolazi šest kaiševa sa tri različite finoće. Najgrublji (granulacija 120) služi oštrenju alata kao što su sekire i slično. Srednje krupna granulacija abraziva sa finoće 220, je namenjena za oštrenje noževa. I ona najfinija sa oznakom 6000, za koju imamo utisak kao da je nanešena na kaiš od gume je namenjena poliranju, odnosno finalnom doterivanju reza.
Još jedan simpatičan detalj govori o tome koliko su se dizajneri trudili da dobiju univerzalno sredstvo. Kompletan radni deo može da se zarotira u odnosu na jedinicu sa motorom. Tako se dobija znatno povljniji položaj radnog dela u slučaju da oštrimo sekire, motike ili sličan alat.
Prekidač ima tri položaja. Nulti položaj je naravno znak da je uređaj ugašen. Drugi nam omogućava rad motora dokle god prekidač držimo pritisnutim i treći označava trajan rad motora. Inače, pomenuti motor nije neprijatno bučan kao što to znaju biti motori kod velikih tračnih brusilica. Ovo je jako dobro poznato svim našim nožarima. Buka bi se ponajprije mogla uporediti sa onom koju prave akumulatorske ručne bušilice. Za upotrebu u domaćinstvu, zaista zgodna osobina.

Osnovni modle sa pripadajuim delovima.jpg
Osnovni model sa pripadajućim delovima

Što se same operacije oštrenja tiče, toliko je jednostavna da praktično svako ko je u stanju da uključi uređaj u struju i drži nož u ruci, može da dobije oštro sečivo. Kao prvo, potrebno je izabrati odgovarajuće vodište, odnosno ugao oštrenja. Kako se ovi uređaji uglavnom koriste za samo jedan tip sečiva, jasno je da će jednom postavljeno vodište tu trajno i ostati. Sečivo postavimo u odgovarajući prorez, spustimo ga do kraja i bez velikog pritiskanja, oslonimo bočno na vodište, pustimo motor u rad i ravnomernim potezom povučemo sečivo preko kaiša. Poželjno je da motor ugasimo u onom trenutku kada je vrh noža još uvek na kaišu. Na taj način neće dolaziti do preteranog trošenja vrha, odnosno njegovog zatupljivanja. U zavisnosti od zatupljenosti, potrebno je nekoliko puta prevući sečivo sa obe strane. Na primer, Spyderco Cat, nož na kojem je vršena demonstracija za nas je posle tri prevlačenja sa obe strane, bio spreman za drugi deo oštrenja. Inače, autor se svojski potrudio da pomenuti nož svojski zatupi krvničkim prevlačenjem preko ušica Hultaforsove sekirice. Uostalom, to možete i da vidite na priloženim slikama. Inače, najlakši način da prepoznate da je sečivo spremno za poliranje je tako što ćete jednostavno osetiti prevrnutu „žicu“. Sve dok nju ne osetite, znajte da nož nije oštar. U stvari, ovo je karakteristika zajednička za sve načine oštrenja sečiva. Jednom kada ste dobili potrebno prevrtanje žice, zamenite kaiš i stavite onaj sa najfinijom granulacijom za poliranje. Ceo proces prevlačenja reza ponovite jednom ili dva puta naizmenično sa obe strane i posao je završen! Celi proces traje minut-dva, a rezultat će biti nož koji je u stanju da brije. Zaista, jednostavno da jednostavnije ne može da bude.
Inače, moguće je i oštrenje nareckanih sečiva, poput onih na noževima za hleb i slično. U tom slučaju, skinemo vodište i postavimo kaiš za poliranje. Ravni deo sečiva postavimo paralelno sa kaišem i prevučemo nekoliko puta. Ovo je dovoljno da ukloni sve nepravilnosti i da vaš nož ponovo bude oštar kao kada ste ga kupili.
Ono što će mnoge čitaoce da zanima je cena ovog uređaja. U SAD se može naći po ceni od 60 do 80 dolara, dok je za onaj koji potpisuje Ken Onion potrebno izdvojiti od 130 do 150 dolara. Inače, u Nemačkoj se osnovni model može naći po ceni od oko 110 evra.
N. Trifunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još