Razvoj baterijskih lampi

Nextorch T6A – dolazi iz pogona istoimene kineske kompanije iz provincije Guangdong orijentisane na proizvodnju kvalitetnih uređaja za profesionalnu upotrebu. Većina njihovih lampi ima telo izrađeno od aluminijumske legure 6061-T6 koja se koristi u kosmičkoj i avio-industriji, a zaštićena su elektrohemijskim postupkom uz poštovanje vojnih standarda. „Nextorch“ je od 2006. zvanični dobavljač kineskog Ministarstva unutrašnje bezbednosti (ekvivalent našem MUP) i dosad su isporučili više od 1,2 miliona komada različitim policijskim formacijama uključujući elitne anti-terorističke jedinice.

Model T6A pripada seriji taktičkih lampi, kod kojih je primenjen spoj novih tehnoloških rešenja i akumuliranog iskustva korisnika. Lampa se prodaje kao set, tj. komplet koji, pored svetiljke, sadrži dve litijumske baterije, daljinski prekidač na kablu, montažu za oružje i izmenjivu glavu s ksenonskom sijalicom od 80 lumena pored LED Cree diode dvostruko veće snage. U oba slučaja je unutrašnja površina reflektora finiširana poput pomorandžine kore, sa staklenim sočivom uvučenim oko 5 mm da bi se zaštitilo od mehaničkih uticaja. Proizvođač navodi da je domet snopa sa snažnijim izvorom svetlosti oko 150 metara, ali takve podatke treba uzeti s rezervom, jer nije jasno definisano šta treba da bude vidljivo na krajnjem dometu. U svakom slučaju, čak i uz pedesetak metara kraći domet lampa je sasvim upotrebljiva, čak i za lov. Realno, tome je i namenjena, jer savremene taktičke lampe koriste Picatinny šine, dok T6A u kompletu ima dvostruku obujmicu u obliku broja „8“ za montažu na cevi karabina ili sačmare u prilično širokom rasponu prečnika.

Takođe, daljinski prekidač sa sopstvenom navojnom kapom na rastegljivom, spiralno namotanom kablu može biti pozicioniran po želji strelca, pošto se jednostavno postavlja uz pomoć „Velcro“ trake. Ovo ne znači da lampu ne možete koristiti na uobičajen način, iz ruke. Prihvatljivo male (ali ne minijaturne) dimenzije, autonomija od četiri sata neprekidnog rada, izdržljivo telo sposobno da podnese pad s visine ili da zada udarac i nastavi da radi, kao i vodonepropusnost do dubine od 10 metara dopuštaju vam da T6A koristite i u zahtevnijim uslovima bez brige da će eventualno otkazati zbog nekakvog banalnog razloga.

JETBeam BC40 SE – Shenzhen je industrijski centar Kine u kome od 2004. posluje kompanija „JETBeam“ (takođe je osnivač brenda Niteye od 2011.). Uz elektronske komponente, težište proizvodnje je veoma široka ponuda baterijskih lampi. Njihov model BC40 SE pripada cenovno pristupačnoj „backup“ seriji, prvenstveno je namenjen kampovanju, lovu, pretrazi terena i sličnim aktivnostima, pa je često deo opreme vatrogasaca, policije i spasilačkih službi. Dimenzije ove lampe ne dopuštaju nošenje u džepu, pa se isporučuje s praktičnom futrolom i još nekoliko korisnih dodataka, kao što su rezervni dihtunzi, gumena kapa prekidača i četvrtasti prsten koji sprečava kotrljanje. Shodno nameni, model BC40 SE ima izuzetno snažnu svetlosnu diodu LED Cree XM-L2 snage 980 lumena (mada neka merenja pokazuju vrednost od 830 lumena). Lampa radi u dva moda, pored maksimalne jačine okretanjem glave reflektora za 90 stepeni prelazi se na srednju snagu od 200 lumena. Sa četiri baterije CR123 ili dve 18650 napona tri volta, autonomija je 11 časova neprekidnog rada. Lampa ima zaštitu u slučaju da baterije budu pogrešno okrenute, što je značajno zbog osetljive elektronike za regulaciju snage. Dugme prekidača je veliko, postavljeno na kraju valjkastog tela i lako se angažuje, čak i ako nosite rukavice. Telo lampe je orebreno kružnim kanalima celom dužinom i, mada smatram da je klasično čekiranje bolje rešenje, klizanje ne bi trebalo da bude problem. Finiš je otporan na ogrebotine, lampa ima američku vojnu deklaraciju US MIL-STD-810F o mehaničkoj otpornosti, kao i sertifikat po standardu IPX-8 za vodonepropusnost do 1,5 metara. Model BC40 SE je veoma dobar uređaj, naročito kada se uzme u obzir cena, jer performansama prevazilazi i neke mnogo skuplje lampe.

Ledlenser T7.2 – uređaj je iz pogona veoma dinamične kompanije sa oko 1.500 zaposlenih širom sveta, od Nemačke, Italije, Švajcarske do Kine i Japana. Od 2011. kompanija se udružila s „Leatherman Tool Group“ iz SAD i od tada prodaju svetiljke u vrednosti od 50 miliona evra godišnje, a vlasnici su više od 100 patenata koji se tiču tehničkih rešenja za rasvetu. Jedan od najpopularnijih modela srednjeg cenovnog ranga i kompaktnog formata je T7.2 modernizovana verzija starije T7. Razlike nisu vidljive na prvi pogled, ali su i te kako značajne. Dimenzije T7.2 svrstavaju je u džepne lampe, iako dolazi upakovana s kvalitetnom futrolom i uzicom za nošenje. Koristi četiri tanke baterije formata AAA od 1,5 volti. LED Cree čip isporučuje svetlost u tri nivoa snage: niski – 40 Lumena sa autonomijom od 50 sati i dometom snopa do 100 metara; visoki – 250 Lumena, oko četiri sata s dometom do 200 metara i maksimalni – 320 Lumena, dva sata i domet do 260 metara.
Izuzetno veliki domet u odnosu na snagu lampe omugućio je novi AFS (Advanced Focus System) koji kombinuje reflektor i sočivo, pa je, pored bolje distribucije svetlosti, olakšano fokusiranje jednom rukom, a „Fast Lock“ mehanizam dopušta fiksiranje odabranog fokusa, tako da se slučajno ne menja pri vraćanju ili vađenju iz futrole i u sličnim situacijama. Uz zaštitu od prskajuće vode po IPX-4 standardu, to ovu lampu čini dobrim izborom za montažu na lovačko oružje u situaciji kada vam treba maksimum svetlosti na tačno definisanoj daljini od lovačke čeke. Rukovanje lampom olakšano je velikim prekidačem preko koga se bira i način rada, odnosno snaga svetlosnog snopa. Ova lampa sjajno oslikava duhovit moto kompanije Ledlenser: „Svetlost od Sunca do Zemlje putuje 8 minuta – mi je isporučujemo na pritisak prekidača“.
D. Šaponjić
foto: N. F.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još