Dva rešenja za slične potrebe

Među mnogobrojnim zahtevima, koji se postavljaju pred konstruktore savremenog ručnog oružja, postoji jedan, na prvi pogled ne važan, ali sve češće odnosi prevagu prlikom izbora. Reč je o dimenzijama. Nevezano za to, da li su uniformisani službenici ili civili, korisnici se radije opredeljuju za kompaktnije oružje. Još ako pri tome dobiju i nešto lakše „pakovanje“ – dilema praktično i ne postoji. Sve niža cena savremenih polimerskih materijala i jeftina masovna proizvodnja, livenjem u kalupima odgovara i proizvođačima, pa se ponuda u ovom segmentu širi iz godine u godinu. Pritom, nema potrebe za nekim naročitim inovacijama. Dovoljno je prilagoditi postojeće modele. Bili smo u prilici da na nirnberškom sajmu IWA 2011. uporedimo dva tipična predstavnika kompaktnih pištolja tzv. IV generacije. Zasnovani su na već poznatim konstrukcijama službenih pištolja „Berette“ i „Steyra“, ali pojedina sistemska rešenja omogućavaju im da zadovolje različite potrebe korisnika.

Beretta Storm PX-4F je udoban kompakt
Beretta Storm PX-4F je udoban kompakt

Model iz Italije pripada sub-compact kategoriji, kod koje je prioritet smanjivanje dimenzija radi diskretnijeg nošenja, dok je kontrola, pri upotrebi oružja delimično žrtvovana. Iako nosi oznaku PX 4F Storm, od ostalih modela iz iste serije razlikuje se po sistemu bravljenja. Dok se familija pištolja FX zasniva na sistemu rotacione brave, kod najmanjeg modela primenjen je daleko prisutniji, modifikovani Browningov sistem. „Beretta“ je trenutno jedina savremena kompanija koja u konstrukciji pištolja koristi tri sistema bravljenja (kod serije 92 padajući blok, na PX je rotacija cevi, a na sub-compactu Browningovo rešenje).

Snažan i jeftin

Novi „Berettin“ mališan se pravi u dva globalno najprisutnija kalibra za službene pištolje – 9 mm Para i .40 S&W. U zavisnosti od kalibra, kapacitet okvira je 13 ili 10 metaka u cik-cak rasporedu. Ostale dimenzije su identične: dužina pištola 158 mm, visina 122 mm, cev sa 6 žlebova od 76 mm i debljina drške 30 mm. Masa praznog pištolja je umerenih 712 grama. Sasvim prihvatljivo, kada imate u vidu da ispaljuje municiju pune snage.

Najmanji službeni pištolj iz “Berette”
Najmanji službeni pištolj iz “Berette”

Izgled ove ubojite spravice odudara od poslovično elegantnih linija italijanskog dizajna, kakve očekujemo od čuvene fabrike iz Gardonea. Pištolj je zdepast, zaobljenih kontura, a jedini detalji koji nisu u mat crnoj boji su debela cev od nerđajućeg čelika sa levkasto proširenim završetkom i crvena tačka, kod poluge kočnice-dekokera. Ram je izliven od ohrapavljenog polimera sa nezaobilaznom Picatinny šinom u prednjem delu. Trenutno na tržištu samo nekoliko firmi nudi dovoljno kompaktne lampe i laserske nišane koji bi se montirali na ovako kratku šinu, ali nesumnjivo će ponuda uskoro biti znatno bogatija, jer sve veći broj civila želi da svoje oružje opremi kojekakvim tactical dodacima. Da bi se proširio krug potencijalnih kupaca, „Beretta“ je ponudila sada već standardnu opciju zamene zadnjeg dela rukohvata u tri veličine. Navodno, to je u SAD navelo mnoge žene u policiji da se odluče baš za ovaj model. Cena je takođe primamljiva, pištolj sa dva okvira u plastičnom koferu košta oko 480 dolara.

Sve u malom pakovanju

Napor konstruktora se isplatio, hvat preko drške skromnih dimenzija je udoban i siguran, uprkos malom prstu za koga je i plastični produžetak okvira suviše mali. Dva agresivno nareckana polja na rukohvatu pružaju osećaj sigurnosti, ali je pitanje kako se oružje ponaša pri brzoj paljbi. Sve komande su dobro postavljene i prilično su mekane. Kočnica služi i kao dekoker, a kada je metak u cevi izvlakač može da se vidi ili napipa u mraku. Dugme za izbacivanje okvira se radi u tri veličine, a može da se prebaci na drugu stranu, za levoruke korisnike. Okidanje je klasično DA/SA i po kvalitetu uporedivo sa Sig-Sauer serijom 200, uz malo većI otpor kod dvostruke akcije (DA).

Osnovni delovi austrijskog pištolja
Osnovni delovi austrijskog pištolja

Jedan od prisutnih inženjera rekao nam je, da to lako može da se dotera, korišćenjem opruge sa modela 92, ali nejasno je zbog čega to nije urađeno u fabrici? Nišanska linija je duga 122 mm i lako je uhvatiti sliku cilja, ali iako reklama tvrdi da je za pobuđivanje novih „Superluminova“ nišana dovoljno izložiti ih svetlu tridesetak sekundi, nama ni posle 5-6 minuta pod reflektorima nije uspelo da od fotosenzitivnog materijala dobijemo nimalo svetlosti. Definitivno, sa tricijumom, pa čak i sa fosforom, nema takvih problema. Preciznost je i bolja od onoga što se očekuje od pištolja ove koncepcije. Fabrika garantuje da će pet pogodaka pasti u krug od 10 cm sa daljine od 15 m, ali vlasnici tvrde da su grupe često i manje. Navlaka je izbrušena, tako da u prednjoj zoni ima manju širinu zbog zakošenih bočnih površina, koje olakšavaju izvlačenje oružja i vraćanje u futrolu, uz manje mogućnosti da se zakači neki deo odeće ili opreme. Za povlačenje navlake pri repetiranju, treba nešro više snage zbog prilično krute povratne opruge. Možda je to razlog za učestalije zastoje kod ovog modela, što mu kvari inače solidnu reputaciju. U svakom slučaju, „Beretta“ je napravila dopadljiv pištolj koji bi uz nekoliko intervencija mogao da bude još i bolji. Neće premašiti komercijalni uspeh Modela 92 ali svakako ima dovoljno kvaliteta, da onaj kome treba ovakvo oružje ozbiljno razmisli o njegovoj nabavci.

Novi Steyr

Jedna (nepotvrđena) priča iz sveta oružja kaže da je Wilhelm Bubits u vreme dok je radio za Gastona Glocka, došao kod gazde sa idejama za unapređenje njegove konstrukcije. Posle grubog odbijanja, otišao je u „Steyr“ i to je početak priče, o polimerskim modelima u fabrici sa stogodišnjom tradicijom u proizvodnji pištolja. Činjenica je da su vođeni sudski sporovi oko patentnih prava na određena konstrukciona rešenja, ali „Steyr“ je nastavio sa proizvodnjom. Uspešni model M-9 se proizvodi od početka devedesetih godina 20. veka, a pretrpeo je izvesne izmene, pre svega na polju ergonomije.

Skromne dimenzije, odličan balans i mala masa kod S-9 A1 čine ga pravim izborom za svakodnevno nošenje
Skromne dimenzije, odličan balans i mala masa kod S-9 A1 čine ga pravim izborom za svakodnevno nošenje

Bili smo u prilici da se upoznamo sa novim kompaktom, modelom Steyr S-9 A1. Vizuelno, ovo je prilično neupadljiv pištolj, kod koga ćete najpre primetiti nešto veći ugao između drške i navlake. Baš tih šezdesetak stepeni nagiba, daju mu izuzetno prijatan položaj u ruci, pa je nišanjenje lako, jer se šaka brzo i instiktivno, prirodnim pokretom, dovodi u ravan sa očima. Uz to, rukohvat u preseku nije uobičajeni zaobljen pravougaonik već elipsa koju prsti mnogo udobnije obuhvataju. Tekstura polimerskog rama je fina, glatka, ohrapavljena samo na bočnim stranama i krupno čekirana sa zadnje strane drške. Voleo bih da je to urađeno agresivnije kao na novim modelima „Glocka“. Sa prednje strane, negde na pola visine drške, nalazi se ispupčenje koje pomaže kontrolisanju oružja pri brzoj paljbi. Na Picatinny šinu može da se postavi dodatna oprema u vidu taktičke lampe i laserskog markera.

Odlično okidanje i pun okvir

Navlaka pravougaonih kontura ima veoma nizak profil, što sa nisko postavljenom osom cevi pogoduje dobroj kontroli pri brzom pucanju. To se duguje okidačkom mehanizmu, koji je usađen duboko u ramu. Nimalo slučajno, jer pomenuti ugao drške diktira potrebu, da se okidač ne vuče paralelno ispod cevi, već kosim pokretom kažiprsta nagore. Mehanizam je takozvani Reset Action Trigger, nalik onome sa Glocka, ali kraćeg hoda od samo 4 mm, silom od oko 2,6 kg, što je sjajan rezultat za okidač ovakve konstrukcije. Od sigurnosnih uređaja, tu je blok koji sprečava opaljenje, ako okidač nije povučen do kraja, kao i ugrađena sigurnosna bravica okidača pored poluge za rasklapanje (na desnoj strani pištolja), koja se na modelima za civilno tržište aktivira specijalnim ključem, a policijski pištolji za ovo koriste standardni ključ za lisice. Novi S-9 A1 je dug 166 mm sa cevi od 92 mm, visok 123 mm i težak 739 g. U okvir staje 14 ili 15 metaka, u zavisnosti ima li dodatni oslonac za mali prst. Dugme za izbacivanje okvira je metalno i može da se prebaci na desnu stranu. Poluga za otpuštanje navlake posle ispaljenog zadnjeg metka je mala ali dobro pozicionirana, pa se njome lako rukuje.

Klasični nišani

Na ranijim modelima nišani su imali karakterističnu trouglastu mušicu koja se poravnavala sa trapezastim urezom na zadnjem nišanu, što je navodno ubrzavalo čitav process. Na moje zadovoljstvo, kod novog modela nišanska slika je klasična, sa tri bele tačke, a zadnji nišan je potpuno podesiv. Korisnici tvrde i da je mali Steyr veoma precizan, sa prosečnom grupom od oko 63 mm sa 15 m.
Opšti utisak je veoma povoljan, iako finiš deluje manje kvalitetno nego kod Glocka. Ali, primetili smo još nešto. Ukoliko se navlaka povuče par milimetara unazad, (napr. kada prednjim delom oružja dođete u kontakt sa telom protivnika) opruga je neće vratiti unapred, pa će sigurnosni uređaj sprečiti opaljenje. Rešenje ovog problema trenutno je kupovina produžene vođice povratne opruge koja viri iz navlake za oko 3 mm unapred i sprečava ovu pojavu.

Odlična nišanska slika na novom "Steyrovom" kompaktu. Obratite pažnju na potpuno podesiv zadnji nišan
Odlična nišanska slika na novom „Steyrovom“ kompaktu. Obratite pažnju na potpuno podesiv zadnji nišan

Oba predstavljena pištolja nude dobre performanse i komfor pri nošenju. Iako imaju određenih prednosti u odnosu na konkurentske modele da bi ugrozili vodeću poziciju Glocka, moraće da ponude nešto više. Jednostavno, on je osvojio tržište još pre nego su ovi modeli dospeli na table za crtanje.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još